NRK Meny
Normal

- Tren etter du har spist

Hvis du slanker deg, kan det være gunstig å trene rett etter et måltid, viser ny forskning.

Jente spiser
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Trening etter et måltid kan fremme vekttap, fordi det blir skilt ut hormoner som demper sultfølelsen, melder BBC .

Hormoner demper sult

Takket være disse hormonene føler aktive mennesker seg mindre sulten rett etter trening.

Følelsen vedvarer til neste måltid, antyder ny studie fra forskere ved The Surrey University og Imperial College London.

- Vi har tidligere vært bekymret for selv om trening forbrenner energi, vil folk spise mer etter at de har trent. Og dermed vil dette føre til at vekttapet etter trening blir minimalt, sier forsker Denise Robertsen til BBC.

LES OGSÅ: Slik trener du deg slank

Spiste det de orket

Trene

Det kan være lurt å trene rett etter et måltid.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Tolv frivillige ble gitt samme type frokost. En time senere hadde halvparten av dem trent en time på sykkel, mens den andre halvparten satt stille.

Treningsgruppen forbrant i gjennomsnitt 492 kcal hver etter økten, mens den inaktive gruppen forbrant omkring 197 kcal hver.

Etter enda en time skulle begge gruppene spise så mye de hadde lyst på.

Ikke sulten

De som hadde trent spiste 913 kcal, mens de som hadde sittet stille spiste 762 kcal.

Selv om de aktive spiste mer, la de på seg mindre, fordi de alt-i-alt hadde forbrent mer.

Hormonene som forteller hjernen at magen er mett, hadde økt i løpet av - og rett etter treningsøkten. Forsøkspersonene sa de følte seg mindre sulten.

LES OGSÅ: Mat som slanker deg

LES OGSÅ: Slik får du bedre kosthold

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.