Hopp til innhold

- Toppidrett skaper ikke bredde

- Har det faktum at vi har verdens beste spydkaster, Andreas Torkildsen, ført til at flere kaster spyd? Jeg tviler, sier norsk idrettsforsker.

Andreas Thorkildsen
Foto: Gero Breloer / AP

Fører norske toppresultater i idretter som spyd, skøyteløp og roing ført til økt tilvekst?

Nei, det er ikke nødvendisvis slik at topputøvere drar med seg ungdommen, ifølge Kari Fasting ved Norges Idrettshøyskole (NIH).

- Det er ingenting som tyder på at påstanden om at "topp skaper bredde" er korrekt, da det viser seg at det er mulig å fremskaffe toppidrettsutøvere uten at den særidretten de representerer har noe særlig rekruttering, sier Fasting til NRK.

- Topp skaper ikke bredde

Bandyforbundet har tatt konsekvensen av dette og valgte å vri ressurser fra toppidretten og over til grasrota.

- Vi trodde jo også på mantraet "topp skaper bredde". Men dette synes å ikke stemme, sier generalsekretær Tomas Jonsson i Bandyforbundet til NRK.

- For eksempel hadde vi stort ungdomsfrafall etter VM i i bandy i 1993, og etter VM i innebandy i 2000 var det ikke økning i antall ungdomsspillere i idretten.

- Topp skaper ikke bredde. Det blir derfor ikke riktigt å legitimere stort ressursbruk på noen på toppidrettsutøvere med at dette har betydning for rekrutteringen, mener generalsekretæren.

- Toppidretten er imidlertid en viktig del av idretten og samfunnet og bør derfor søke sin legitimitet i sin egenverdi.

Holder på fjortisene

Fotball er et eksempel på en idrett som rekrutterer veldig mange barn, men hvor frafallet i unge idrettsår er enormt.

Siden 2002 har Bandyforbundet satset halve staben på å sørge for rekruttering og motvirke frafall.

Det har gitt resultater. Ikke bare har innebandy hatt en voldsom vekst, det er også en av de få idrettene som har tilsig i ungdomsårene.

LES OGSÅ: Halvparten slutter med fotball

- Ungdomsidretten er vårt hovedfokus, sier generalsekretær Tomas Jonsson.

Spisser sent

Tomas Jonsson

Tidlig spissing aksellererer frafallet, sier Tomas Jonsson i Bandyforbundet.

Foto: Bandyforbundet

Mens fotballagene begynner å spisse i 12-årsalderen, drøyer de fleste bandylagene dette i det lengste.

- De beste ungdomsspillerne er sjelden de beste på seniornivå. Det viser seg at ungdomsspillere har stor fordel av en så enkel ting som å være født tidlig på året, sier Jonsson.

LES OGSÅ: Stig Inge Bjørnebye: Jeg slet benken som 15-åring

Målsettingen er å gi alle lik mulighet til å spille, og på sitt nivå.

- Man skal ikke behøve å slutte fordi om man ikke vil trene tre ganger i uka. Idretten bør være i stand til å etablere differensierte tilbud, slik at de som ønsker å trene mindre har muligheten til dette innenfor idretten, sier Jonsson.

- Ser ingen effekt på bredden

- Et landslag eller en toppidrettsutøver er ressurskrevende, forteller Kari Fasting ved Norges Idrettshøyskole (NIH).

Hun er enig i at det å satse på toppidrett kan gå på bekostning av bredden.

- Undersøkelser har vist at det er mulig å fremskaffe toppidrettsutøvere uten at man kan se noen effekt på breddeidrett. For eksempel har vi i Norge hatt en periode med internasjonale topp-prestasjoner i vektløfting uten at dette førte til at denne idretten fikk flere utøvere, sier Fasting.

Lengdeløp på skøyter er også en idrett hvor vi har vært en ledende nasjon i mange år utenat dette har ført til en øking i antallet som driver denne idretten.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)