Hopp til innhold

- Fotballen klarer ikke se alle

- Barne-fotballen må ta vare på menneskene, ikke "fotballspillerne", sier Stig Inge Bjørnebye.

Stig Inge Bjørnebye
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Som 15-åring var Stig Inge Bjørnebye langt fra noen kommende stjerne. Han satt for det meste på benken, og er et dårlig eksempel på den typiske fotballungdommen. For de fleste ville gitt seg der.

Mens 70 prosent av alle 10-åringer spiller fotball, er bare halvparten igjen fem år senere. I den perioden begynner spissingen av lagene, i tillegg til at barna kommer i puberteten og kanskje får andre interesser.

- På et eller annet tidspunkt må man jo skille ut de beste. Utfordringen er å ivareta alle, også de som bare spiller fordi det er gøy, sier Bjørnebye.

Først som 16-17-åring begynte han selv å bli god. Talentet var kanskje mer skjult enn hos andre.

- Jeg hadde ikke noe naturtalent, som hurtighet eller teknikk. Mitt talent lå mer på det mentale. Derfor er jeg også så opptatt av at vi må ta vare på hele mennesket, ikke bare "fotballspillerne", sier Bjørnebye.

- Må ta vare på alle

Bjørnebye mener fotballen mange steder har tatt inn flere barn enn det er kapasitet til.

- Vi må klare å se hvert enkelt barn. Det er min store kjepphest, at fotballen må være lystbetont for alle som er med. Alle må få føle mestring og tilhørighet, sier Bjørnebye.

Tilbudet varierer veldig, mener han, og spesielt er det behov for kvalifiserte trenere. Eller "aktivitetsledere", som Bjørnebye foretrekker å kalle det.

- Det handler mer om barnepedagogikk enn om fotballfag. Kompetansen må henge med når vi stadig tar inn flere barn på fotballtreninger, sier han.

Han mener det store økonomiske forspranget fotballen har, har gjort det vanskelig å sørge for en edruelig økning i aktiviteten.

For lite tid, ikke for mye

Selv trener Stig Inge Bjørnebye et guttelag med 11-åringer. På grunn av banekapasitet har laget bare én treningstime i uka.

- Det er en stor utfordring for meg og mange andre trenere at vi har for lite tid til treninger. En klokketime er for lite til å rekke over alle de 14-15 spillerne, sier han.

Han er ikke enig i at fotballen tar for mye tid for dem som er med.

- Nei, spiller man fotball, så spiller man fotball. Men mange kunne drevet med andre ting. Det er ikke bare fotballen sin skyld at alle spiller fotball, andre idretter er også for lite flinke til å gjøre seg attraktive for barn og unge.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)