- Altfor mange spiller bare fotball

"Alle" spiller fotball, men frafallet er enormt. Resultatet blir passive ungdommer og voksne, frykter forskere.

Fotball
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

- Ensidig idrettserfaring blant barn fører til økt frafall fra idretten og flere passive voksne i framtida, frykter professor Sigmund Anderssen, leder i Statens råd for fysisk aktivitet.

Med 170.000 spillere under 12 år, er fotballen den desidert største idretten blant norske barn. 70 prosent av alle 10-åringer spiller fotball.

Men når barna fyller 15 år, møter bare halvparten fremdeles opp på gressmatta. Fotballen erstattes sjelden av en annen fysisk aktivitet.

- Flere ville vært i aktivitet som tenåringer hvis de hadde drevet med flere idrettsaktiviteter mens de var små, tror Anderssen.

- Tar for mye tid

Forsker Per Egil Mjåvatn ved NTNU er enig i at fotballen tar for mye plass.

- Fotballen er seg ikke bevisst ansvaret for folkehelsa. Hvis du klarer å være fysisk aktiv til du er 18-19 år, blir du et fysisk aktivt menneske. Slutter du når du er 12-13, er sjansen stor for at du ikke blir det, sier han.

Han mener fotballen styrer for mye av ungenes liv, slik at de ikke får anledning til å drive med annen idrett. Flere treningsøkter i uka og cuper i helgene hele året fører til at fotball blir den eneste idretten for mange barn og unge.

- Barn må gjerne spille fotball, men ikke bare fotball. Når de slutter med fotball som 14-åringer, er det ikke så lett å prøve seg på noe helt nytt, sier han.

Vil holde barna på matta

Øyvind Larsen i Norges Fotballforbund er ikke enig i at fotballen stjeler tid fra annen idrett. Barna har nok av tid til å drive med fotball og mer til, mener han.

- Vi mister unger naturlig. Noen synes sikkert det blir for mye, noen får det ikke helt til, noen får andre interesser eller skolen blir for krevende. Og noen steder har vi ikke vært flinke nok i vårt tilbud, som alle andre idretter, sier Larsen.

Han understreker at Fotballforbundet jobber med å holde på spillerne lenger. Blant annet jobber forbundet med et differensiert tilbud, der man kan spille så mye eller lite man vil.

- Unger opp til 12 år skal få spille like mye. Vi skal ikke toppe lag. Vi jobber knallhardt med breddeaspektet. Og det viser seg faktisk at vi beholder 13-14-åringene lenger nå, sier Larsen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.