Hopp til innhold

- Ikke selg gullet hvis du ikke må

Skal du selge gullet ditt, så vær på vakt. Vi har testet to ulike gullhandlere. Prisforskjellen mellom dem var en drøy tusenlapp for en håndfull gullsmykker.

Gull til salgs

Gullprisen holder seg høy i en ellers ustabil verdensøkonomi. Men hvor lurt er det å selge nå?

Foto: Line Hødnebø / NRK

Kjøp og salg av gull er god business. En ustabil verdensøkonomi får aksjene til å stupe, mens gullprisen holder seg høy.

Selv om gullprisen er høy, tar gullforhandlerne en avanse på opptil 40 prosent. Og prisforskjellen kan være stor. Resultatet av vår test ser du lenger ned i artikkelen.

Gullforhandlere som gullbrev.no, gullvekten.no, gullbaggen.no og Gold Buyers gir kundene penger for gamle gullsmykker, gullklokker og tenner.

- Vi lover kunden 70 prosent av dagens spotpris. Hvis kunden vil selge større mengder eller renere gull, gir vi mer, sier Marianne Jahren, daglig leder i gullvekten.no.

Stor pågang

Gullvekten.no har stor pågang fra private kunder. Daglig mottar de mellom tre og fem kilo gull i posten.

Kundene får pengene på konto etter noen dager.

På Kolbotn Torg frister Gold Buyers kunder med penger rett i hånda for gullsmykkene. Bare siden mars har de etablert stands på seks ulike kjøpesentra i Oslo-området.

Gull over disk

Gull over disk på Kolbotn Torg

Foto: NRK

- Hos oss ser kundene på mens vi veier og sjekker smykkene. Og kunden får kontant betaling, sier selger Aksel Eilard til NRK.

Han mener Gold Buyers driver trygg gullhandel fordi gullet ikke risikerer å komme bort i posten.

Marianne Jahren i gullvekten.no mener på sin side at det er trygt å sende gull i posten.

- Av 20.000 forsendelser, har én forvunnet. Kundene må sende gullet i våre spesialkonvolutter. Da er smykkene forsikret for 100.000 kroner, sier hun.

LES OGSÅ:

- Kundene kan bli lurt

Hvor mye veier gullet?

Vår test viser at gullhandlere kan veie gullet ulikt.

Foto: Line Hødnebø / NRK

- Gullforhandlerne som kjøper gullsmykkene våre tar for godt betalt, mener Martin Mesicek, økonom og analytiker i selskapet Gold Source.

Firmaet lever av å selge gullmynter i investeringskvalitet til folk som vil spare i gull. Han mener kunder må være prisbevisste og sjekke tilbudene nøye. Og ikke minst regne på tilbudet de får.

- Gullhandlerne tar for god avanse, gjerne 30 prosent eller mer. Jeg ville ikke ha solgt for den prisen, sier Mesicek.

Han advarer mot å selge gullsmykker hvis du ikke er i akutt pengenød.

Administrerende direktør Finn Martinsen

Direktør Finn Martinsen hos David-Andersen er skeptisk til gullhandel.

Foto: David-Andersen

- Om du ikke trenger å selge gullsmykkene, så la vær. Jeg tror gullprisene vil stige enda mer.

Mange aktører

Administrerende direktør Finn Martinsen i gullsmedkjeden David-Andersen er også skeptisk til denne gullhandelen.

- Det har kommet mange aktører i markedet som vil kjøpe gullet ditt, men de tar god avanse og opererer etter mitt syn i et minefelt.

Han spør: Er det riktig å beholde smykkesteinene som kundene sender inn? Hvorfor tilbyr ikke alle 14 dagers angrefrist? Og hvor god er egentlig kontrollen på tyvegods?

Gründer og styreleder i gullvekten.no, Hans-Axel Jahren, innrømmer at bransjen sliter med aktører som bruker feilkalibrerte vekter og tar altfor stor avanse.

- Det er viktig at media retter søkelyset på slike aktører, for de ødelegger for oss andre, mener han.

Gullvekten.no garanterer 70 prosent minstepris og beholder smykkesteiner som er for små eller som kunden ikke vil ha tilbake. Avansen går til både forsikring, markedsføring og smelting.

Prisendring hver dag

Hvor mye er gullet verdt?

Hvor mye er gullet ditt verdt?

Foto: Line Hødnebø / NRK

Gullprisen avhenger av tre ting:

  • spotprisen i verdensmarkedet
  • hvor mange karat gull du har
  • mengden gull.

Spotpris er prisen for umiddelbar levering, i motsetning til den såkalte futureprisen for levering i fremtiden. Gullprisen endres hver dag, og måles i dollar per unse (31,1 gram gull).

For å regne ut hva ett gram gull koster, må du dele dagens spotpris på 31,1. Spotprisen er i dollar, så beløpet må omregnes til norske kroner.

Tusen kroner forskjell

Vi sjekket to ulike firmaer, Gold Buyers som kjøper gull over disk på Kolbotn Torg, og nettstedet gullvekten.no, hvor kundene sender smykkene i spesialkonvolutter i posten og får pengene på konto etter noen dager.

Vi sammenliknet prisen de to kjøperne ville gi for vårt gull på den samme dagen. Begge visste at vi kom fra NRK da vi ba om pristilbud.

Gullvekten.no tilbyr 14 dagers angrerett og garanterer kundene 70 prosent eller mer av spotprisen, og litt høyere hvis mengden gull er mer enn 250 gram.

Gold Buyers opererer ikke med noen angrefrist, til tross for at skraphandlerforskriften krever at varene skal lagres i 14 dager.

Konklusjon:

  • Gullvekten.no veide gullet vårt til 46,65 gram uten steiner, og tilbød 6297,75 kroner.
  • Gold Buyers veide gullet til 45,2 gram uten smykkesteiner og tilbød 5200 kroner for det samme gullet.

Gullet ble veid noe ulikt, og prisforskjellen var på hele 1097 kroner.

- Dette er et godt bevis på at kundene må sjekke grundig før de selger gullet sitt, sier Martin Mesicek i Gold Source.

- Vi tar større avanse enn gullvekten.no fordi vi tilbyr en raskere og mer effektiv handel. Derfor har vi heller ingen angrefrist, sier Lars Fagerlund til NRK. Han er driftssjef for det nordiske markedet i Gold Buyers.

Fagerlund mener kunder også kan prute hvis de ikke er fornøyd.

Gullprisen er rekordhøy

Selv om gullprisen har gått noe ned i september, er den fortsatt rekordhøy. De siste ti årene har gullet blitt mer og mer verdt. Og finanskrisen er mye av årsaken.

- Mange land sliter med altfor høy gjeld, og den usikre økonomien globalt påvirker gullprisen. Gullverdien går opp når pengeverdien går ned, sier finansanalytiker Olav Chen i Gjensidige.

Norges Bank solgte 37 tonn gull i 2004, da gullprisen var mye lavere. I dag er gullet verdt tre ganger så mye.

- I ettertid ser vi at det kanskje ikke var det klokeste Norges Bank har gjort, sier Chen.

Tilsyn med gullsalg

Justervesenet fører fra i år tilsyn med omsetningen av edelt metall i Norge. De mener prisene virker pålitelige, men advarer mot omreisende gullhandlere som ikke har kalibrerte gullvekter.

- Det er bare fastmonterte vekter som kan gi detaljert nok vekt av gullet. Omreisende gullhandlere har ikke fått vektene kontrollert av oss, sier rådgiver Christian Duus i Justervesenet til NRK.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)