Unge reineiere leter etter gull

I Biedjovággi er det lett etter gull hele sommer. Unge reineiere vil tjene på dette og er med på letingen.

Borer i Biedjovággi
Foto: Liv Inger Somby/NRK

Det er boret på kryss og tvers over hele Biedjovággi i Kautokeino kommune. I hele sommer er det lett etter gull og kobber der.

Denne uken blir det klart om det er lønnsomt å starte gruvedrift igjen der.

Per Oddvar Holmen, Diamantboring Nord

Per Oddvar Holmen, Diamantboring Nord

Foto: Liv Inger Somby/NRK

Vet at det finnes gull

Per Oddvar Holmen er eier av Diamantboring Nord og de leter etter gull i Biedjovággi. De har fått oppdraget av Arctic Gold og leter i små konsentrerte områder. Siden 27. juni har 26 mann boret etter gull. De jobber 24 timer syv dager i uka og de har tre maskiner som går for fullt.

– At det er gull her, det vet vi. De borer ikke for artighets skyld. Og så har det vært drift her før. Gull er det her, sier Holmen.

De undersøker blant annet hele det gruvefeltet hvor Outokumpu produserte 6292 kilo gull og 23.752 tonn kobbar fra 1985 til 1991.

Ánte Hætta

Reindriftsutøver Ánte Hætta

Foto: Liv Inger Somby/NRK

Driften kan bli omfattende. Det svenske firmaet Arctic Gold AB planlegger en gruve her. Hvis det finnes nok gull og kobber, blir det en underjordisk gruve midt på vidda.

– Jeg tror at det er snakk om tunnel her, bore et hull på 400- 500 meter. Så det er nok snakk om underjordsdrift, sier Holmen.

Reineiere som ansatte

Også unge reindriftsutøvere som har reinbeiter i disse områdene har jobb der. Ánte Hætta er glad han har fått borejobb og dette er hans første arbeidsdag.

– Jeg hørte at de trengte folk, så jeg ringte og fikk jobb.

Nils Ánte Gaup

Reindriftsutøver Nils Ánte Gaup

Foto: Liv Inger Somby/NRK

Selv om Nils Ánte Gaup har rein i området, bestemte han seg for å begynne som gullgraver. Han sier at det ikke nytter å gå imot mer.

– Jeg tror gruveselskapet ville lett etter gull uansett om jeg jobbet her eller ikke. Nå tjener jeg iallfall penger på det.

Forteller ikke hvor mye

Gruveselskapet vil ikke fortelle hvor mye gull de har funnet. Senere denne uken offentliggjøres de første leteresultatene.

– Det er klart at det er gull og kobber der oppe, ellers ville vi ikke ha boret så mye der oppe, er alt berggrunnsgeolog Johan Camitz i Arctic Gold vil si foreløpig.

I august har gullprisen gått opp med 16 prosent og prisen øker stadig. Øde, stille vidder kan gi god inntekt i framtiden.

Berggrunnsgeolog Johan Camitz i Arctic Gold

Berggrunnsgeolog Johan Camitz i Arctic Gold

Foto: Liv Inger Somby/NRK