- Hjerteinfarkt av kalsiumpiller

- Eldre kvinner som spiser kalsiumpiller har større risiko for å få hjerteinfarkt, hevder new zealandske forskere.

Piller
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Kalsium-tilskudd kan føre til en økt risiko for at eldre kvinner får hjerteinfart, mener forskere fra University of Auckland å ha funnet ut. Det skriver BBC .

Øker forkalkningen

Forskerne fulgte 1 471 friske kvinner etter overgangsalderen i fire år. Noen av kvinnene tok et daglig tilskudd av kalsium, mens andre fikk placebo.

Og ifølge studien var det langt vanligere at kvinner som hadde tatt kalsium fikk hjerteinfarkt enn de som ikke fikk tilskuddet, skriver tidsskriftet British Medical Journal i sin nyeste utgave.

Forskerne mener grunnen til dette er at kalsium-tilskuddet er med på å øke forkalkningen i blodkarene, og oppfordrer derfor eldre kvinner med hjerteproblemer til å være forsiktige med å ta ekstra kalsium.

Møter skepsis

Men ikke alle tar den nye forskningen for god fisk.

- De som har blitt rådet av legen sin til å ta kalsium-tilskudd for å beskytte skjelettet, bør ikke stoppe å ta pillene på grunn av denne studien alene, sier Judy O'Sullivan fra British Heart Foundation.

Norsk Osteoporoseforening  vektlegger også at det er viktig for kvinner etter overgangsalderen å få i seg nok kalsium.

For kvinner som tar østrogen anbefaler de et daglig inntak av kalsium på 1000 mg, og for de som ikke tar østrogen anbefales 1500 mg. En vanlig basiskost gir oss ca. 800 mg kalsium daglig. Det kan være nødvendig å ta et tilskudd av kalsium for å oppnå 1500 mg, skriver Osteoporoseforeningen på sine nettsider.

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.