NRK Meny
Normal

- Har funnet ny behandling

Forskere har funnet antistoffer som kan beskytte mennesker mot fugleinfluensa.

Høne
Foto: Scanpix

Oppdagelsen kan føre til en behandling som utfyller influensavaksinen i en potensiell fugleinfluensa-pandemi, mener forskere i et internasjonalt samarbeide.

Forskerne har klart å isolere antistoffer i Vietnamske personer som har overlevd fugleinfluensa-smitte, melder BBC .

Kan produsere antistoffer

Immunforsvaret bruker antistoffer til å nøytralisere bakterier og virus, og de syke produserte de nå kartlagte antistoffene for å bekjempe fugleinfluensaen.

Cellene som lager antistoffene er isolert slik at de kan produsere antistoff i laboratorier - og dermed bli brukt i behandling av mennesker med sykdommen.

Prøver

Forskerne kan nå lage antistoffer i laboratorier.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

 - Effektiv behandling

Forskerne håper at antistoffene kan beskytte mot forskjellige typer av fugleinfluensa-viruset.

- Antistoffene har allerede vist seg å være effektive i mus. Jeg er sikker på at de kan brukes til behandling av mennesker med fugleinfluensa, sier Professor Antonio Lanzavecchia ved Instituto di Ricerca in Biomedicina i Sveits. 

Forskerne håper å starte testingen på mennesker i løpet av kort tid.

Hamstrer vaksine

H5N1-viruset har på verdensbasis drept i overkant av 180 mennesker siden 2003, og det er fortsatt liten risiko for at fugleinfluensaen skal smitte fra fjørfe til mennesker.

Men eksperter frykter mutasjon i viruset, som gjør at det smitter fra menneske til menneske - og dermed kan føre til stor fugleinfluensa-pandemi.

Noen land har allerede lagret vaksiner for et potensielt utbrydd av fugleinfluensa i mennesker, men ingen vet hvor effektiv vaksinen er.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.