Hopp til innhold

- Greit å drikke på 70-tallet

- Mange gravide kvinner synes at en drink en gang imellom gir dem en behagelig avslapning, er budskapet i en gravidbok fra 1975. Har mange voksne alkoholskader i dag uten å vite om det?

Gravid

Alkoholrådene til gravide har forandret seg mye fra 70-tallet til i dag. Illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox.com

I forrige uke skrev NRK.no flere artikler om gravide og alkohol , og debatten raser fortsatt.

- Kommende mødre bør verken drikke mens de planlegger graviditet eller når de er gravide. Også far bør unngå alkohol, uttalte overlege Rolf Lindemann ved Ullevål sykehus.

Over 240 lesere har til nå kommentert artikkelen. Mange er opptatt av at strenge alkoholrestriksjoner under graviditeten er et nytt fenomen:

- Alle vi som er født rundt 1970 og før er heldigvis ganske normale, og stort sett velskapte, på tross av at våre mødre ikke visste noe om eventuelle skadevirkninger av verken alkohol eller røyking”, skriver en som kaller seg ”Roberto” i kommentarfeltet.

- Ikke vanlig å drikke

I boken ”Svangerskap, fødsel og det nyfødte barn”, som er utgitt i norsk utgave i 1975, står følgende under avsnittet om alkohol og tobakk:

Liv Marie Lægreid

Liv Marie Lægreid, barnenevrolog ved Sykehuset Buskerud.

Foto: Privat

”Det er ingen grunn til å nekte en moderat bruk av alkohol fordi om man er gravid. Mange kvinner synes at en drink en gang imellom gir dem en behagelig avslapning.”

Så var det virkelig vanlig å drikke under graviditeten på 70-tallet, da dagens småbarnsforeldre ble unnfanget?

- Rådene på 70-tallet lød jo slik fordi man ikke hadde kunnskap. Men selv om legene sa at det var greit å drikke litt under svangerskapet, så var det faktisk ikke særlig vanlig, sier Liv Marie Lægreid, barnenevrolog ved Sykehuset Buskerud. Hun var selv også gravid på 70-tallet.

Alkolholforbruket har økt formidabelt

For drikkemønsteret til en gjennomsnittlig ung norsk jente, unge-Kari, har forandret seg mye.

Kari Nordmann drakk i 1973 i snitt 1 liter sprit i året. Mens tall fra 2009 viser at norske kvinner drikker 2,5 liter ren sprit i året .

Alkoholforbruket blant kvinner har altså økt formidabelt de siste tiårene, og forbruket øker mest blant unge jenter og unge kvinner. Det viser en undersøkelse fra Sirus om bruk av rusmidler i ulike grupper av befolkningen.

Hilde Pape

Hilde Pape, forsker ved Sirus, Statens institutt for rusmiddelforskning.

Foto: Sirus

- En av de store endringene er at det nesten ikke finnes totalavholdende kvinner lenger. Tidligere så var det faktisk en betydelig andel av norske kvinner som ikke drakk i det hele tatt, opplyser Hilde Pape, forsker ved Sirus, Statens institutt for rusmiddelforskning.

Holdningsklimaet har blitt mye mer liberalisert.

- Det var ikke allment godtatt å drikke seg full for noen tiår siden, det har endret seg veldig de siste årene. Nå har det også blitt vanlig å drikke i mange flere settinger enn tidligere, mener Pape.

Drikker i flere år før graviditeten

I tillegg har dagens unge-Kari hatt mange flere år å venne seg til alkohol på enn før, siden norske kvinner får barn stadig senere i livet.

- Da kan det jo være vanskeligere nå å slutte helt å drikke under graviditeten, når alkohol har vært en del av livet ditt i mange år allerede. Man hadde heller ikke penger til å drikke så mye alkohol på 70-tallet, folk fikk barn tidlig og hadde ikke så god råd, mener Lægreid.

En norsk doktorgrad fra 2007 viser at fire av ti Oslo-kvinner drakk alkohol før graviditeten var bekreftet. Og en av fire kvinner forsatte å drikke alkohol i små mengder senere i graviditeten.

- Mange voksne har skader

Selv om mye tyder på at 70-tallsmødrene var forsiktige med flasken, kan mange voksne gå rundt med alkoholskader nå uten å vite om det?

- Drikker mor seg full mens hun er gravid, er det stor risiko for alkoholskader. Dersom mor tok et glass vin i ny og ne, går skadene eventuelt mer på adferds-og lærevansker. Men hvor mye barnet blir skadet, har også mye med gener å gjøre, forteller overlege Liv Marie Lægreid.

Rolf Lindemann

Rolf Lindemann er professor og overlege ved Intensivavdelingen for nyfødte ved Ullevål sykehus.

Foto: Privat

Mye alkohol under svangerskapet kan føre til FAS – føtalt alkoholsyndrom.

- Jeg jobbet med nyfødte allerede på midten av 70-tallet, og den gangen visste vi ikke hvordan vi skulle gjenkjenne FAS. Derfor er det ikke godt å si hvor vanlig FAS var tidligere. Det var først på 80-og 90-tallet at det kom advarsler mot alkohol under graviditeten, forteller overlege Rolf Lindemann ved Ullevål sykehus.

- Det er helt sikkert mange voksne som har alkoholskader uten å vite det. Men siden drikkemønsteret var såpass annerledes for noen tiår siden, er dette noe de fleste ikke trenger å bekymre seg over, avslutter overlege Lindemann.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)