Hopp til innhold

- Du kan kontrollere stresset

Anbjørg Sætre Håtun ble totalt utmattet og var delvis sengeliggende i flere år. Nå er hun helt frisk, ved hjelp av enkle teknikker.

Anbjørg Sætre Håtun
Foto: Aschehoug

Les svarene fra nettmøtet

For fem år siden var Anbjørg Sætre Håtun programleder i Puls. Få visste at hun samtidig hadde brystkreft og var alvorlig syk.

Det tok nesten et år før sykdommen var ferdig utredet og behandlet, og hele den tiden sto kroppen i konstant stressberedskap.

- Etter at jeg ble frisk, fikk jeg det som kalles "post cancer fatigue", som er en langvarig og veldig invalidiserende form for utmattelse. Jeg var delvis sengeliggende i flere år, forteller Anbjørg.

I dag er hun helt frisk, og har skrevet bok om mestringsteknikkene som har hjulpet henne:

1. Aksepter det du ikke kan forandre

Dette kan jeg forandre-liste

Anbjørg skrev lister over det hun kunne forandre - og det hun ikke kunne forandre.

Foto: Silje Østmoe / NRK

- Det å bruke masse tid på bitterhet, fortvilelse og sinne over en vanskelig livssituasjon, ødelegger og skaper mye indre stress i kroppen, sier Anbjørg.

- Jeg hadde fått brystkreft. Det kunne jeg ikke gjøre noe med. Jeg kunne ikke forandre på operasjonene eller behandlingen. Men jeg kunne gjøre noe med hvordan jeg forholdt meg til å være syk, hvordan jeg tenkte om det.

Anbjørg lagde masse lister over det hun kunne forandre og det hun ikke kunne forandre. Hun ryddet bort det hun ikke kunne forandre på og konsentrerte seg om det hun kunne endre.

2. Du har et valg

Da Anbjørg var på sitt dårligste, lå hun hjemme og ble stelt av foreldrene sine. Det var mange grunner til å fortvile. Hun var for syk til å jobbe, for syk til å treffe venner - for syk til det meste.

- Jeg var opptatt av å fokusere på det som var positivt. Jeg har en mann jeg elsker og som elsker meg tilbake, jeg har rause foreldre, en kattepus i senga, jeg kunne drikke vin... Det var mange fine ting som ga meg livsglede, forteller Anbjørg.

- Da var jeg opptatt av å fokusere på det som tross alt var fint i mitt eget liv, i stedet for på alt jeg hadde mistet og ikke hadde.

3. Avspenning

Avspenning

Finn en avspenningsteknikk som passer for deg, råder Anbjørg.

Foto: Silje Østmoe / NRK

Hver halvtime gjør Anbjørg "kroppsscanning", det vil si at hun kjenner etter om hun spenner seg.

- Det har en utrolig god avspennende effekt. Det finnes mange avspenningsteknikker, og det handler om å finne det som funker for deg. Fokuser på nesetippen din for eksempel, pust inn og kjenn at lufta er kald og at den er varm når du puster ut. Det gir en umiddelbar effekt på pusten.

4. Bildebok

Frisk og lykkelig-boka

Frisk og lykkelig-boka hjalp Anbjørg til å hente fram gode følelser.

En teknikk Anbjørg har hatt stor glede av, er at hun lagde seg en mental bildebok.

Bildene hun har hentet fram i denne mentale øvelsen, er fra situasjoner hvor hun har vært utrolig lykkelig. I stressede situasjoner hvor hun kjente at hun var på vei ut i fortvilelse og bitterhet, har hun forsøkt å hente fram den mentale bildeboka.

- Du kjenner umiddelbart at du blir roligere i kroppen og får det bedre, hvis du klarer å eksponere deg for disse optimistiske bildene, sier hun.

Anbjørg lagde også en fysisk bildebok, "Frisk og lykkelig-boken". Der har hun limt inn bilder og lapper fra optimistiske og fine hendelser i livet. Det er bilder fra lykkelige øyeblikk, hyggelige brev og lister over det som er fint i livet.

- Jeg fant ut at dette var en teknikk som gjorde at jeg kunne oppleve å ha det bra selv om jeg var i en vanskelig situasjon, forteller Anbjørg.

5. Sakte tempo

- Når jeg kjenner at jeg begynner å bli stressa, gjør jeg ting i sakte tempo. Dette er noe av det jeg benytter mest i hverdagen, forteller Anbjørg.

Hun snakker roligere, går roligere, pusser tennene rolig. Da opplever hun at beredskapen i kroppen senkes, og hun blir mindre stressa.

Selv om hun gjør ting sakte, tar det bare noen få minutter ekstra.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)