Hopp til innhold

- Du har ikke influensa

Mange går rundt og snufser om dagen. Slik unngår du å bli syk.

Syk

- Det er ikke influensa du har, men forkjølelse – og du er mildt forbigående syk, sier allmennlege Jørgen Skavlan.

Foto: Martin Kierstein / Colourbox

Halsen verker, nesa renner og hodet kjennes tungt.

Om det skyldes en kald og våt sommer, at barna har begynt i barnehagen for første gang eller sjokket kroppen fikk av å begynne å arbeide igjen, er uvisst.

Men du har blitt forkjølet.

Les også: Historisk kuldenatt i Tana | – Den dårligste sommeren på 90 år


Forkjølelser hele året

Jørgen Skavlan

Jørgen Skavlan, allmennlege.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

- Vi har vår, sommer, høst og vinterforkjølelser. Det er forskjellige luftveisvirus som vi møter i hverdagen som setter seg i slimhinnene, forklarer Jørgen Skavlan, allmennlege.

Normalt sett har kroppen et så godt immunforsvar at vi tar lett på disse virusene og slår de ned før de lager sykdom. Av og til utvikler de seg til en lett forkjølelse med snufsing og andre plager - andre ganger slår forkjølelsesviruset noe hardere til. Forkjølesevirus skaper svært sjeldent hard sykdom.

- Antibiotika har absolutt ingen effekt da dette er et virus og antibiotika bare hjelper ved bakterielle infeksjoner, forklarer han.

Forkjølelse er lokale plager, man er ikke veldig syk, men har litt rennende nese, hoste, nysing, sår hals og lett sykdomsfølelse.

- Forkjølelsen varer som regel mellom fem og åtte dager. Noen får feber, men ikke alle, utdyper Skavlan.

- Mye begrepsforvirring

Snørrpapir
Foto: Colourbokx

Dersom du nå er mildt syk, og ikke nettopp har vært i utlandet, har du ikke influensa.

- Det er ikke influensa du har, men forkjølelse – og du er mildt forbigående syk. Influensa får man bare i influensasesongen, og i Norge er den omtrent fra november til februar, forklarer allmennlegen.

Influensa er et virus som beveger seg fra Øst til Vest, og er sesongbetont.

- Er du syk nå har du ikke influensa. Det er mye begrepsforvirring rundt influensa og forkjølelse, mener han.

Hvilken influensa som vil dukke opp i vinter vet man ikke, men det anbefales som vanlig at man tar influensavaksine dersom man er i risikogruppen .


Dropp C-vitaminbomben

C-vitamin

- Det hjelper ikke å proppe i seg C-vitaminer, mener Skavlan.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Når man er syk, er det mange som er av den oppfatning at å proppe i seg C-vitaminer er det beste for kroppen.

- Det er bare tull. Linus Pauling, en klok mann som har fått Nobelprisen både for medisin og fred, sa i et intervju på 60-tallet at han spiste C-vitaminer når han var forkjølet. Derfor begynte mange med det, men det har ingen effekt. Det er en klassisk medisinsk myte og gamle myter er vonde å vende, presiserer Jørgen Skavlan.

Det som derimot hjelper, er å ta tiden til hjelp, holde seg hjemme og i seng, og la forkjølelsen forsvinne av seg selv.

- I 99,9 prosent av tilfellene fikser kroppen forkjølelsessykdommen selv, og vi trenger ikke midler. Men det hjelper på kroppen å drikke mye væske som store kopper te med sitron og honning, lese en god bok, ta en paracet om hodet verker og bruke nesespray, råder Skavlan.

Les også: C-vitaminer stopper ikke forkjølelse

Hold deg tørr

Kanskje er du nå syk fordi du ble våt på føttene da det regnet, eller fordi du frøs en dag du gikk hjem med for lite klær.

- Du blir forkjølet hvis du er veldig våt og kald, og du blir smittet gjennom dråpesmitte. Tenk på hygienen. Vask hendene , host og nys i albuen og bruk gjerne rensespriten som nå er mange steder, avslutter allmennlegen.

Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt, forteller at Norge generelt hadde en ganske normal snittemperatur i august.

Noen deler av landet var varmere enn ellers, og andre kaldere. Likevel har mange oppfattet august som en kjølig måned i år.

- Det som har vært spesielt er at vi ikke har hatt noen dager over 30 grader. De høye makstemperaturene uteble både i august og resten av sommeren. Den høyeste temperaturen vi målte i sommer var 28,7 grader på Gvarv 10. juli, avslutter han.

Les også: Gode råd ved forkjølelse | Flere gode råd ved forkjølelse |

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)