Hopp til innhold

Norsk black metal uten arvtakere

Norges ledende black metal-musikere har blitt voksne. Hvem skal ta over vårt fremste kulturelle eksportarvegods?

Gorgoroth
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

På 90-tallet var det norske band som satte standarden for musikksjangeren Black metal, og det gjør de fremdeles den dag i dag. Black metal har vært den største norske kulturelle eksportvare, men det kan snart endre seg. De ledende Black metal-musikerene fra 90-tallet har blitt voksne, og en ny generasjon må gjøre seg klare til å ta over.

Norge har ført an

Black Metal er en av Norges fremste kulturelle eksportvarer. Musikksjangeren har sitt opphav fra 80-tallet, og var inspirasjonen til det norske black metal-miljøet på 90-tallet, som skulle vokse seg til å bli det ledende flaggskipet innenfor sjangeren.

Men det norske særpreget kan stå i fare for å forsvinne når generasjonen med de store norske black metal-bandene fra 90-tallet, legger opp.

Black metal mangler arvtakere

Grunn til bekymring

Trond Ciekals er gitarist i Black Metal bandet Ljaa, og opplevde bølgen på 90-tallet. Han tror miljøet etter hvert står foran en vanskelig oppgave.

- Hvis alle de bra bandene som nå holder på hadde gitt seg, så ville jeg blitt alvorlig bekymret hvis norsk black metal var mitt ansvar.

Ciekals mener likevel at det finnes en underskog av black metal-band som har fanget opp noe av den opprinnelige essensen i sjangeren, og at det er håp om at de vil kunne klare å finne den rette feelingen.

- Hvis de klarer det, så er det vel og bra. Men de har et stort problem, og vil nok alltid komme til å leve i skyggen av de store.

- Blir aldri det samme igjen

Musikkjournalist i Dagbladet, Torgrim Øyre, kjenner godt til black metal-miljøet i Norge. Han tror den framtidige norsk Black Metal-scenen vil flytte dagens mer profilerte scene til et undergrunnsmiljø.

- Jeg tviler på at det vil kunne bli et stort fenomen igjen. Dette var en pionérbevegelse, så nå vil man uansett gå i et opptråkket spor.

Øyre tror at den norske black metal-gullalderen på mange måter vil være over når de bandene som vokste frem på 90-tallet takker for seg.

- Da er nok den norske scenen ferdig, i alle fall som premissleverandør.

- Grunnlaget vil vare lenge

Han får støtte fra Espen Røhne i plateselskapet Indie distribution - til en viss grad.

Mayhem
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Røhne tror også arven fra den store 90-talls generasjonen vil være vanskelig å ta over, men samtidig merker han at det er flere nye band som dukker opp, slik at fremtiden ikke ser helt svart ut.

- Det fins nok ikke band som umiddelbart kan gå inn og på verdensbasis bære denne fanen slik de største bandene har gjort, men jeg tror at tradisjonen og tilveksten er såpass sterk at den kommer til å vare lenge på det grunnlaget som allerede er lagt. Rekrutteringen er det ingen fare med, men det er kanskje litt verre med de store flaggskipene.

- Var ikke med da det skjedde

På 90-tallet markerte det norske black metal-miljøet seg i media med en rekke skandaler, både kirkebranner og drapssaker.

Black metal-musiker Trond Ciekals tror at disse skandalene, sammen med musikkformen og samfunnsopprøret fra 90-tallet er det største skillet mellom den gamle og nye bølgen med Black Metal-band. Derfor vil en enda nyere bølge av band innen sjangeren ha en stor utfordring.

- Det vil alltid være et hull som må fylles, og selv om det nok kan være noen som til en viss grad kan gjøre det, så tror jeg aldri de vil få den samme aksepten og kredibiliteten som de eldre bandene. Det kan egentlig oppsummeres så enkelt som at de ikke var med den gangen det skjedde.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP