NRK Meny
Normal

Norsk film sensurert i USA

I Los Angeles ble en visning av den norske dokumentarfilmen "USA mot Al-Arian" stanset sist torsdag.

Line Halvorsen

Dokumentaren 'USA mot Al-Arian' av Amanda-vinner Line Halvorsen møter nå motstand fra konservative grupper.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Avlysningen skal ha skjedd etter press fra konservative grupper i USA.

Nett-TV: Se klipp fra "USA mot Al-Arian"

- Trist og sjokkerende

- Jeg synes det er trist og sjokkerende. Likevel er jeg ikke overrasket, for ultrakonservative grupper i USA bruker nå denne taktikken for å hindre at andre versjoner av historien skal komme ut, sier regissør Line Halvorsen til NRK Kulturnytt.

Filmens hjemmeside

Kamp for renvaskelse

I filmen "USA mot Al-Arian" følger Halvorsen en muslimsk familie i USA sin kamp for å renvaske seg fra terrorbeskyldninger fra amerikanske myndigheter. Universitetsprofessoren Sami Al-Arian ble i 2003 arrestert og anklaget for å ha støttet en palestinsk terrororganisasjon. Filmen følgjer den seks måneder lange rettssaken mot professoren.

- Dette viser at det er et nervøst klima i USA for tiden. Vi har hatt visninger av filmen i Tampa og Washington DC har blitt utsolgt og folk har vært veldig begeistret for filmen og veldig engasjert, så det er trist at noen små skal kunne stoppe andres mulighet til å se filmen.

- Ironisk

Line Halvorsen har reist rundt med den prisbelønte filmen på festivaler i snart ett år. Akkurat nå er hun på Aljazeera International Festival i Qatar.

- Det er første gang dette skjer med filmen, men jeg regner dessverre med at det ikke er siste gang. Det ironiske er at filmen handler om ytringsfrihet, så er det pressgrupper som ønsker at folk ikke en gang skal få se den, avslutter Halvorsen.

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).