Norsk film sensurert i USA

I Los Angeles ble en visning av den norske dokumentarfilmen "USA mot Al-Arian" stanset sist torsdag.

Line Halvorsen

Dokumentaren 'USA mot Al-Arian' av Amanda-vinner Line Halvorsen møter nå motstand fra konservative grupper.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Avlysningen skal ha skjedd etter press fra konservative grupper i USA.

Nett-TV: Se klipp fra "USA mot Al-Arian"

- Trist og sjokkerende

- Jeg synes det er trist og sjokkerende. Likevel er jeg ikke overrasket, for ultrakonservative grupper i USA bruker nå denne taktikken for å hindre at andre versjoner av historien skal komme ut, sier regissør Line Halvorsen til NRK Kulturnytt.

Filmens hjemmeside

Kamp for renvaskelse

I filmen "USA mot Al-Arian" følger Halvorsen en muslimsk familie i USA sin kamp for å renvaske seg fra terrorbeskyldninger fra amerikanske myndigheter. Universitetsprofessoren Sami Al-Arian ble i 2003 arrestert og anklaget for å ha støttet en palestinsk terrororganisasjon. Filmen følgjer den seks måneder lange rettssaken mot professoren.

- Dette viser at det er et nervøst klima i USA for tiden. Vi har hatt visninger av filmen i Tampa og Washington DC har blitt utsolgt og folk har vært veldig begeistret for filmen og veldig engasjert, så det er trist at noen små skal kunne stoppe andres mulighet til å se filmen.

- Ironisk

Line Halvorsen har reist rundt med den prisbelønte filmen på festivaler i snart ett år. Akkurat nå er hun på Aljazeera International Festival i Qatar.

- Det er første gang dette skjer med filmen, men jeg regner dessverre med at det ikke er siste gang. Det ironiske er at filmen handler om ytringsfrihet, så er det pressgrupper som ønsker at folk ikke en gang skal få se den, avslutter Halvorsen.

Kulturstrøm

 • Avsluttar samarbeid med R. Kelly

  Sony Music har bestemt seg for å avslutte samarbeidet med R. Kelly, melder Variety. Avgjerda kjem i kjølvatnet av eit stort press mot plateselskapet, etter at fleire kvinner stod fram i dokumentaren «Surviving R. Kelly» og skulda artisten for seksuelle overgrep.

  R. Kelly
  Foto: Frank Micelotta / AP
 • Klissete «chick flick»

  Jennifer Lopez viser du hun har av komisk talent i det som er en varm og artig komedie om å «klare det i storbyen», mener NRKs anmelder Marte Hedenstad om filmen «Second Act». Helt til den blir en klissete klisjé etter en tvist i andre halvdel. Terningkast 3.

  Second act
  Foto: SF Norge