Norsk film sensurert i USA

I Los Angeles ble en visning av den norske dokumentarfilmen "USA mot Al-Arian" stanset sist torsdag.

Line Halvorsen

Dokumentaren 'USA mot Al-Arian' av Amanda-vinner Line Halvorsen møter nå motstand fra konservative grupper.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Avlysningen skal ha skjedd etter press fra konservative grupper i USA.

Nett-TV: Se klipp fra "USA mot Al-Arian"

- Trist og sjokkerende

- Jeg synes det er trist og sjokkerende. Likevel er jeg ikke overrasket, for ultrakonservative grupper i USA bruker nå denne taktikken for å hindre at andre versjoner av historien skal komme ut, sier regissør Line Halvorsen til NRK Kulturnytt.

Filmens hjemmeside

Kamp for renvaskelse

I filmen "USA mot Al-Arian" følger Halvorsen en muslimsk familie i USA sin kamp for å renvaske seg fra terrorbeskyldninger fra amerikanske myndigheter. Universitetsprofessoren Sami Al-Arian ble i 2003 arrestert og anklaget for å ha støttet en palestinsk terrororganisasjon. Filmen følgjer den seks måneder lange rettssaken mot professoren.

- Dette viser at det er et nervøst klima i USA for tiden. Vi har hatt visninger av filmen i Tampa og Washington DC har blitt utsolgt og folk har vært veldig begeistret for filmen og veldig engasjert, så det er trist at noen små skal kunne stoppe andres mulighet til å se filmen.

- Ironisk

Line Halvorsen har reist rundt med den prisbelønte filmen på festivaler i snart ett år. Akkurat nå er hun på Aljazeera International Festival i Qatar.

- Det er første gang dette skjer med filmen, men jeg regner dessverre med at det ikke er siste gang. Det ironiske er at filmen handler om ytringsfrihet, så er det pressgrupper som ønsker at folk ikke en gang skal få se den, avslutter Halvorsen.

Kulturstrøm

 • Prisheder for Louis-Dreyfus

  Vi kjenner henne ikke minst som Elaine i «Seinfeld». Julia Louis-Dreyfus' humorkarriere strekker seg over flere tiår, og nå har hun fått en høythengende pris for innsatsen. Komiker, produsent og skuespiller Julia Louis-Dreyfus kan nemlig sette den fine Mark Twain-prisen på peishylla. Prishederen fant sted søndag med en TV-sendt fest på Kennedy Center i Washington, melder TT. – Hun var magisk. Jeg tror ikke serien ville blitt en så stor suksess uten henne, sa Jerry Seinfeld foran søndagens prisheder. (NTB)

  Julia Louis-Dreyfus
  Foto: Owen Sweeney / AP
 • «Ulven» er «Grease» for kidsa

  – De tre geitekillingene er til å spise opp, sier NRKs teateranmelder om rockeoperaen «Ulven» på Nationaltheatret. En runde til med kill your darlings ville ha gjort forestillingen bedre, men denne blandingen av «Hakkebakkeskogen» og «Grease» fungerer, med variasjon og masse energi. Geitemor vil ha seg et eventyr og har elektriske nattlige møter med ulven, musikalen frir til de voksne. Om barneflokken blir spist eller ikke, det fenger i alle fall ungene. Nye bunadsinspirerte kostymer fungerer også bra.

  Ulven på Nationalteatret
  Foto: Erica Hebbert / Nationalteatret
 • Dagbladet slakter Märtha Louise-bok

  «Denne boka er så hinsides at jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte», skriver Dagbladets anmelder Cathrine Krøger. Boken hun snakker om er prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordengs bok om høysensitive barn. Boken er skrevet i samarbeid med journalist og kommunikasjonsrådgiver Kjersti Salvesen, og den slippes fra forlaget Cappelen Damm i disse dager. «Gud bevare oss for noe møl», heter det i anmeldelsen – som ender opp med terningkast én. Aftenpostens anmelder er langt mer positiv og skriver blant annet at «Märtha Louise fremstår klok, myk og tøff, en mor og et menneske å lære av». (NTB)