NRK Meny
Normal

Norsk film sensurert i USA

I Los Angeles ble en visning av den norske dokumentarfilmen "USA mot Al-Arian" stanset sist torsdag.

Line Halvorsen

Dokumentaren 'USA mot Al-Arian' av Amanda-vinner Line Halvorsen møter nå motstand fra konservative grupper.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Avlysningen skal ha skjedd etter press fra konservative grupper i USA.

Nett-TV: Se klipp fra "USA mot Al-Arian"

- Trist og sjokkerende

- Jeg synes det er trist og sjokkerende. Likevel er jeg ikke overrasket, for ultrakonservative grupper i USA bruker nå denne taktikken for å hindre at andre versjoner av historien skal komme ut, sier regissør Line Halvorsen til NRK Kulturnytt.

Filmens hjemmeside

Kamp for renvaskelse

I filmen "USA mot Al-Arian" følger Halvorsen en muslimsk familie i USA sin kamp for å renvaske seg fra terrorbeskyldninger fra amerikanske myndigheter. Universitetsprofessoren Sami Al-Arian ble i 2003 arrestert og anklaget for å ha støttet en palestinsk terrororganisasjon. Filmen følgjer den seks måneder lange rettssaken mot professoren.

- Dette viser at det er et nervøst klima i USA for tiden. Vi har hatt visninger av filmen i Tampa og Washington DC har blitt utsolgt og folk har vært veldig begeistret for filmen og veldig engasjert, så det er trist at noen små skal kunne stoppe andres mulighet til å se filmen.

- Ironisk

Line Halvorsen har reist rundt med den prisbelønte filmen på festivaler i snart ett år. Akkurat nå er hun på Aljazeera International Festival i Qatar.

- Det er første gang dette skjer med filmen, men jeg regner dessverre med at det ikke er siste gang. Det ironiske er at filmen handler om ytringsfrihet, så er det pressgrupper som ønsker at folk ikke en gang skal få se den, avslutter Halvorsen.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP