Hopp til innhold

9 lesetips til barn og unge

Her er bøker å fordype seg i helt uten innblanding fra de voksne.

Bokomslag på flere barne- og ungdomsbøker

STORT MANGFOLD: Vi anbefaler bøker som underholder, provoserer, vekker latter og spenning. Kanskje gir de litt ny kunnskap på kjøpet?

Grafikk: Forlagene

Trenger barnet ditt en god bok? Her er det mulig å velge mellom å lese de fengende fortellingene på papir eller skjerm, eller å høre dem som lydbok.

Her er tre gode lesetips til tre forskjellige aldersgrupper.

kultur1

Det suser i sivet

Det suser i sivet, bokforside
Foto: Omnipax forlag

Forfatter: Kenneth Grahame
Illustratør: David Roberts
Passer for: De minste (6-10 år)
Finnes både som lydbok og ebok

Fortellingen om den uforbederlige Padda fra Paddeborg er like frisk som da den kom ut for drøyt hundre år siden. Padda har himmelhøye tanker om sin egen fortreffelighet, derfor havner han stadig i kinkige situasjoner. Dyrene i denne fortellingen har alle menneskelige egenskaper enten de er grevlinger, rotter eller muldvarper.

Grahame leker med våre forventninger til hvordan både dyr og mennesker skal oppføre seg. Det er lunt, tidløst, spennende og morsomt. En skikkelig klassiker.

kultur2

Bukkene Bruse på badeland

Bukkene Bruse på badeland
Foto: Cappelen Damm

Forfatter: Bjørn. F. Rørvik
Illustratør: Gry Moursund
Passer for: De minste (4-6 år)
Finnes både som lydbok og ebok

Bildebøkene om Bukkene Bruse, som også er blitt teater , er i Bjørn F. Rørvik og Gry Moursunds nye tapning blitt moderne klassikere. Over det gamle eventyret spinner de nye fortellinger om hvordan de tre bukkene skal lure det skrekkelige trollet.

Dette er ellevilt og oppfinnsomt. Moursunds illustrasjoner spraker av energi. Rørviks tekst er midt i blinken for høytlesing. Ny bok i serien er like rundt hjørnet.

kultur3

Åtte små, to store og en lastebil

Åtte store, to små og en lastebil. Den første boken om Mormor og de åtte ungene av Anne-Cath. Vestly
Foto: Gyldendal forlag

Forfatter: Anne-Cath. Vestly
Illustratør: Hans Jørgen Sandnes
Passer for: De minste (4-8 år)
Finnes både som lydbok og ebok

I år er det 100 år siden Anne-Cath. Vestly ble født. Da er det helt på sin plass å minne om hvorfor hun nærmest er blitt folkeeie: Bøkene hennes er jordnære, men likevel spennende, liketil, men også med rom for undring. Hos Anne-Cath. Vestly er Morten Minstemanns opplevelser av verden like innforlivet fremstilt som Mormors.

Vestly gir hovedpersonene sine akkurat så store utfordringer at de med litt strev kan klare dem. Ingen leser bøkene hennes så godt som henne selv, så: Lydboken anbefales.

kultur4

Buffy By er talentfull

Bokforside
Foto: Cappelen Damm

Forfatter: Ingeborg Arvola
Illustratør: Nora Brech
Passer for: De mellomste (8-12 år)
Finnes både som lydbok og ebok

Elleve år gamle Buffy By skal skrive selvbiografi på skolen. Det gjør hun med fynd og klem, for Buffy er en jente som ikke lar seg stoppe av at familien er fattig. Pengemangelen stimulerer tvert imot til kreativitet og handlekraft. Men hva gjør hun når hun finner ut at hun er et alpintalent? Alpint er jo ikke verdens billigste idrett ...

Dette er en supersjarmerende fortelling om en jente som ikke gir opp. Skrevet med varme og overskudd. Ingeborg Arvola fikk nettopp Kulturdepartementets litteraturpris for boken.

kultur5

På omveien hjem

Bokomslag
Foto: Gyldendal

Forfatter: Vilde Kamfjord
Illustratør: Rune Markhus
Passer for: De mellomste (10-12 år)
Finnes både som lydbok og ebok

Vinde er på vei til Lillehammer fra Oslo. Men er hun ikke altfor liten til å reise alene? På toget havner hun ved siden av Britt, som er voksen, og underveis snakker de om mye de kanskje aldri har fortalt noen andre før.

«På omveien hjem» er en nydelig og eksperimentell barneroman . Originalt nok består boken bare av dialoger. Typografien gjør at vi ser hvem som snakker. Rune Markhus´ illustrasjoner får oss til å føle at vi hele tiden er underveis, vi er med på togturen. Og underveis blir vi litt klokere.

kultur6

Morderens ape

Bokforside Morderens ape av Jakob Wegelius
Foto: Cappelen Damm

Forfatter og illustratør: Jacob Wegelius
Passer for: De mellomste (8-12 år)
Finnes både som lydbok og ebok

Det er ikke et menneske som forteller denne historien, men apen Sally Jones. Hun er en magiker med maskiner og får jobb som maskinist på båt hos mannen hun bare kaller Chiefen. Men hva når Chiefen blir arrestert, anklaget for mord? Sally Jones legger ut på en reise til den andre siden av jorden for å renvaske ham.

Dette er en av de mest eventyrlige bøkene jeg har lest de siste årene. Både fortellingen og illustrasjonene drar leseren inn i en ukjent verden der man bare ønsker å bli værende, lenge! Underholdende og lærerikt på samme tid. Wegelius fikk Nordisk råds pris for beste barne- og ungdomsbok for «Morderens ape».

kultur7

Alt jeg skylder deg er juling

Bok-forside, Arne Svingen
Foto: Gyldendal forlag

Forfatter: Arne Svingen
Passer for: De største (13 -16 år)
Finnes både som lydbok og ebok

Kan en bok kalles hardtslående, så må det vel være denne. 17 år gamle Herman liker å slåss. Men det er en grunn til han slår. Er det mulig å bryte ut av en voldelig spiral?

Ikke sjelden lar Arne Svingen foreldrenes synder hjemsøke barna. Foreldrene kan drikke, de kan ha lite penger, de kan neglisjere barna, eller de kan slå.

Svingens røffe språk kler tematikken. Det kan synes mørkt, men fortellingene hans er sjelden uten håp . Et budskap kan være: Det finnes hjelp, men det er opp til deg selv om du vil ta imot denne hjelpen eller ikke.

kultur8

Skilpadder hele veien ned

Omslag på John Greens bok Skilpadder hele veien ned
Foto: Gyldendal

Forfatter: John Green
Passer for: De største (13 -16 år)
Finnes både som lydbok og ebok

John Green er en av verdens mest leste ungdomsbokforfattere. Amerikaneren er mannen bak «The fault in our stars», som i likhet med flere av de andre bøkene hans er blitt en populær film.

I «Skilpadder hele veien ned» skriver han om 16 år gamle Aza Holmes, som er manisk opptatt av bakterier og infeksjoner. Tvangstankene er i ferd med å overmanne henne. Er det mulig å bli venn med seg selv og omgivelsene og våge å leve et normalt liv?

Green har skrevet en god kjærlighetsroman som tar opp i seg et akutt aktuelt tema; hvordan tvangslidelser hemmer livsutfoldelse.

kultur9

Flaggermusmusikk

Bokforside, Flaggermusmusikk, Tyra Teodora Tronstad
Foto: Aschehoug forlag

Forfatter: Tyra Teodora Tronstad
Passer for: De største (13 -16 år)
Finnes både som lydbok og ebok

Hva slags smitte skal vi være redd for i disse virustider? Kan parasitter fra dyr forandre menneskenes gener fullstendig?

16 år gamle Ellen vokser opp med en mor som er mer enn normalt interessert i flaggermus. Det blir så altoppslukende at hun selv må gå i dvale om vinteren. Ellen må klare seg selv, og ikke minst ta seg av lillebroren.

Dette er en mystisk og musikalsk fabel om samspillet mellom mennesker og natur. Den er uhyggelig, men bærer likevel en stillferdig skjønnhet i seg. Det er ikke til å forundres over at Tyra Teodora Tronstad nettopp fikk Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok fra 2019.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

 • Netflix fortsetter satsningen i Norge i 2024

  Siden 2019 har Netflix hatt filmen «Troll», som ble strømmetjenestens mest sette ikke-engelske-film.

  I 2024 venter flere produksjoner som blant annet filmene «Lakseøya» og «Midtsommarnatt». Filmen «Snøsøsteren», basert på boken med samme navn, samt dramaserien «La Palma» er også ventet.

 • GTA-traileren er sluppet

  En av de mest etterlengtede spill-trailerne på lenge er sluppet. Den gir et glimt av hvordan det blir når GTA kommer tilbake til Vice City.

  Traileren til GTA VI viser en kvinnelig og en mannlig hovedperson – Lucia og Jason – og utspiller seg i og rundt Vice City. Det er spilluniversets svar på Miami.

  Ut fra traileren å dømme fortsetter GTA-serien i samme spor, med raske biler, våpen og muligheten for en kriminell løpebane. Sosiale medier er også viet stor plass i traileren.

  GTA – eller Grand Theft Auto – er en av de mest innbringende spillseriene noensinne. Forrige spill i rekken, GTA V, kom i 2013 og er en av tidenes største suksesser.

  (NTB)