NRK Meny
Normal

N.E.R.D.: "Seeing Sounds"

Tidvis eksemplarisk popmusikk fra noen av verdens mest etterspurte produsenter.

N.E.R.D.

På ”Seeing Sounds” virker det heldigvis som om de har spart disse til seg til seg selv og ikke solgt dem til høystbydende popstjerne med behov for litt ekstra kredibilitet.

The Neptunes: "Seeing Sounds"

The Neptunes: 'Seeing Sounds'

Foto: promo

N.E.R.D.s tredje plate ”Seeing Sounds" ble sluppet denne uka. Disse amerikanerne er også blant verdens mest etterspurte produsenter under navnet The Neptunes.

Hitmakere

Som bandet N.E.R.D. har de ikke fått det helt til før. Men på denne nye platen skaper de tidvis eksemplarisk popmusikk.

Som The Neptunes står Pharrell Williams og Chad Hugo bak hits for størrelser som Madonna, Jay-Z, Gwen Stefani og Britney Spears. De var det siste nye for få år siden, da de sammen med produsentkollega Timbaland revolusjonerte kommersiell popmusikk og ga listetopper et helt nytt minimalistisk sound.

Fengende rytmer

Som bandet N.E.R.D. er Williams og Hugo røffere og mer varierte i uttrykket. Harde gitarer drar dem til tider langt inn i rocken, som så avløses av de tørre synthene og de kalde ekstremt groovye rytmene som er The Neptunes tydeligste produksjonskjennemerke.

Denne stakkato hip hop-funken er så rytmisk treffsikker at det er umulig ikke å reagere på den. Sånne kvaliteter finner man flere steder på ”Seeing Sounds”. ”Everyone Nose” driver ap med kokainsniffende jenter på klubbtoaletter, og de spastiske rytmene her får det til å riste i kroppen.

Forrige plate fra N.E.R.D. forundret mange ved å mangle gode fengende låter og de typisk spennende underlagene. På ”Seeing Sounds” virker det heldigvis som om de har spart disse til seg til seg selv og ikke solgt dem til høystbydende popstjerne med behov for litt ekstra kredibilitet.

Fra bommerter til det strålende

N.E.R.D. er dårligst når de spiller mer eller mindre ren rock, og dessverre begår de noen gitarbaserte bommerter også på denne nye platen. ”Happy” er intet mindre enn fæl. Den uhyggelig svake melodien og de søplete og flate mjukheavy-elementene forundrer meg. Spesielt med tanke på nivået disse gutta pleier å ligge på. Hvordan kan de slippe dette forbi demostadiet?

Men - på sitt beste er ”Seeing Sounds” altså ganske strålende, og hakket bedre enn debuten ”In Search Of…” Fyllstoffet kan man kjapt eliminere, nå som det er like lett å handle enkeltlåter som hele album. Selv om N.E.R.D. ikke er helt i tet når det gjelder innovativ lyd lenger, lager disse karene fremdeles ypperlig urban popmusikk, både som produsenter og som band.