NRK Meny
Normal

- Oh, let's take a picture with the drag queen!

– Hun skjønte ikke helt hva det gikk i, ler Jentene fra Toten-Kaja om sitt møte med popstjernen Anastacia for ti år siden. Sammen med «Jentene»-kollega Jannicke stiller hun i nettmøte i kveld!

Kaja, Anastacia og Marion på NRK

Kaja fra Jentene på Toten og Marion fra Stensveen Ressurssenter sammen med Anastacia. Bildet ble tatt i forbindelse med programmet Åpent Hus, som gikk på NRK for ti år siden.

Foto: Privat

Det var i forbindelse med NRK-programmet Åpent Hus, som ble ledet av Hilde Hummelvoll og Petter Nome høsten 2000, at det celebre møtet fant sted.

Sammen med Marion Arntzen, leder av Stensveen ressurssenter , var Kaja Mostad fra Jentene på Toten gjest i programmet. De to var invitert for å snakke om ressurssenteret, som den gang befant seg i startgropa.

– Marion grudde seg veldig til å være med på TV. Jeg husker at jeg måtte holde henne i hånden, smiler Kaja, som altså stiller i nettmøte sammen med Jannicke Sommer Ekelund etter kveldens episode av Jentene på Toten.

Send inn spørsmål til Jannicke og Kaja her!

Den amerikanske popstjernen Anastacia var også med i programmet, og hun var både blid og hyggelig, ifølge Mostad.

– Etter programmet spurte vi om vi kunne få et bilde, og da sa hun «oh yeah, let's take a picture with the drag queen!» Hun var nok ikke helt innforstått med hva vi er alle sammen, ler Kaja, eller Per Halvor om du vil.

Se i nett-TV: Jentene på Toten

De som har fulgt Jentene på Toten vil - i motsetning til Anastacia - være inneforstått med at «transe» eller «transvestitt» er betegnelsen man bruker om en mann som kler seg i dametøy - ikke «drag queen».

- Tror seerne har lært mye

Kveldens episode av Jentene på Toten markerer teppefall for dokumentarserien om 12 transpersoner og deres liv.

Programomtale: Jentene på Toten

– Det er bra at serien har vært så informativ, og jeg tror at seerne har lært mye. Kanskje har de fått med seg forskjellen på de ulike transbegrepene, sier Jannicke Sommer Ekelund, som også stiller i nettmøte etter sendingen i kveld.

Send inn spørsmål til Jannicke og Kaja her!

Hun gjennomfører kveldens nettmøte fra hotellrommet i Spania, hvor hun har gjennomført en plastisk operasjon.

– Ja, jeg har operert ansiktet mitt. Det er bare snakk om noen små detaljer. Jeg har blant annet fikset overleppen og kjeven, og gjort pannen mindre maskulin, forklarer Jannicke Sommer Ekelund på telefon fra Spania.

Identifiserer seg ulikt

Til de som ønsker å sende inn spørsmål til kveldens nettmøte, kan det være kjekt å ha i bakhodet at Jannicke og Kaja/Per Halvor identifiserer seg ulikt innenfor «transparaplyen».

– Du kan kalle meg transvestitt eller transe, jeg bryr meg ikke så mye om det. Men transkjønnet er jeg altså ikke, smiler Kaja/Per Halvor.

Jannicke har på sin side alltid følt seg som en kvinne. Sørlendingen ønsker å gjennomføre en såkalt kjønnsbekreftende operasjon, slik at hun kan bli kvinne også i fysisk forstand.

– Jeg bruker ikke begrepet transkjønnet, men kaller meg det jeg alltid har følt at jeg er, nemlig kvinne, sier Jannicke til NRK.no.

Hun hadde gjerne sett at det ble flere runder med «Jentene»:

– Det har vært en positiv opplevelse å være med i serien. Jeg stiller gjerne opp i en ny sesong, dersom det blir aktuelt, sier Jannicke til NRK.no.

Send inn spørsmål til Jannicke og Kaja her!

Jannicke fra Jentene på Toten

Jannicke har følt seg som kvinne hele sitt liv.

Foto: Christine Heim / NRK

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck