Kjell Otto og fyret

I 30 år har Kjell Otto vært fyrmester på Oksøy fyr, men nå skal han aldri tilbake.

Oksøy fyr
Foto: NRK

Hør dokumentaren: Den blå timen

Last ned podkast: Den blå timen

- Jeg trives i mørket og har alltid likt å være alene. Det er nok derfor jeg havnet på et fyr. I dagslys tenker jeg ting, og i mørket tenker jeg følelser kanskje, forklarer 61 år gamle Kjell Otto.

Han er fyrmester på Oksøy fyr utenfor Kristiansand. I 30 år har han pendlet mellom Oksøy og "madammen" i Kristiansand. Han bor en måned alene på fyret, og en måned hjemme i byen.

- Jeg bryr meg ikke om fjernsyn og har kuttet ut å lese aviser. Jeg liker å tenke mine egne tanker og bare sitte stille og rolig, og la mørket falle på. Det behøver ikke bli noe nyttig ut av det, sier Kjell Otto.

Kommer aldri tilbake

Men nå skal han gå av med pensjon og han har bestemt seg for å aldri komme tilbake til fyret. På Oksøy har han vært lenge nok, nå står Europa for tur.

- Oksøy kan jeg, men Europa kan jeg ikke, som Kjell Otto sier.

Oksøy fyr ble tent første gang 25. november 1832. I dag er ingen norske fyr bemannet, men Oksøy har overlevd som en bare for personell som har ansvar for tilsyn og vedlikehold av kystdistriktet.

Hør kortdokumentaren «Kjell Otto og fyret», lørdag kl.10.03 på NRK P2. Reprise søndag kl.21.03.

Av Kari Hesthamar. Lyddesign: Kjetil Hansen.

Kulturstrøm

 • Norge beste land for journalister

  USA har falt tre plasser og ligger nå som land nummer 48 på pressefrihetsindeksen, melder franskbaserte Reportere uten grenser. Leder Christophe Deloire sier populistiske og autoritære ledere pisker opp hat som i stadig større grad gir uttrykk i vold mot journalister. Tyrkia som har fengslet flere journalister enn noe annet land, er rangert blant de verste. Helt nederst på lista har Turkmenistan erstattet Nord-Korea på 180. plass, skriver Medier24.

  Kart over pressefriheten i verden
  Foto: Reportere uten grenser
 • Flere kjøper brukte klær

  Det globale markedet for bruktklær kommer til å gå forbi salget av nye klær i motehandelen innen 2028. Bruktmarkedet vokser fort, unge konsumenter driver trenden fordi de er miljøbevisste, skriver Business of Fashion. Stadig mer av vintage-handlingen skjer på nett.

  Brukt genser
  Foto: `tise