Kjell Otto og fyret

I 30 år har Kjell Otto vært fyrmester på Oksøy fyr, men nå skal han aldri tilbake.

Oksøy fyr
Foto: NRK

Hør dokumentaren: Den blå timen

Last ned podkast: Den blå timen

- Jeg trives i mørket og har alltid likt å være alene. Det er nok derfor jeg havnet på et fyr. I dagslys tenker jeg ting, og i mørket tenker jeg følelser kanskje, forklarer 61 år gamle Kjell Otto.

Han er fyrmester på Oksøy fyr utenfor Kristiansand. I 30 år har han pendlet mellom Oksøy og "madammen" i Kristiansand. Han bor en måned alene på fyret, og en måned hjemme i byen.

- Jeg bryr meg ikke om fjernsyn og har kuttet ut å lese aviser. Jeg liker å tenke mine egne tanker og bare sitte stille og rolig, og la mørket falle på. Det behøver ikke bli noe nyttig ut av det, sier Kjell Otto.

Kommer aldri tilbake

Men nå skal han gå av med pensjon og han har bestemt seg for å aldri komme tilbake til fyret. På Oksøy har han vært lenge nok, nå står Europa for tur.

- Oksøy kan jeg, men Europa kan jeg ikke, som Kjell Otto sier.

Oksøy fyr ble tent første gang 25. november 1832. I dag er ingen norske fyr bemannet, men Oksøy har overlevd som en bare for personell som har ansvar for tilsyn og vedlikehold av kystdistriktet.

Hør kortdokumentaren «Kjell Otto og fyret», lørdag kl.10.03 på NRK P2. Reprise søndag kl.21.03.

Av Kari Hesthamar. Lyddesign: Kjetil Hansen.

Kulturstrøm

 • Fortnite kåret til årets spill

  Fortnite vant prisen for årets spill under Golden Joystick Award i London i helgen. Under utdelingen ble Fortnite, som er et skytespill hvor spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre, i tillegg kåret til vinner i kategorien årets konkurransespill, skriver Gamesradar.

  Fortnite
  Foto: Epic Games
 • Vil reforhandle kunstbytteavtale

  Det høyrepopulistiske partiet Ligaen vil at Italia skal reforhandle avtalen om utlån av Leonardo Da Vincis malerier til Louvre-museet i Frankrike i forbindelse med markeringen av Da Vincis død for 500 år siden. Leonardo da Vinci ble født i Italia i 1452 og døde i Frankrike 1519. I bytte mot Da Vinci-maleriene skal museet Scuderi del Quirinale i Roma få låne malerier av renessansekunstneren Raphael til en utstilling i 2020 for å markere at det er 500 år siden han døde (NTB).

  Den vitruviske mann - Leonardo da Vinci
  Foto: GABRIEL BOUYS / Afp
 • Borgengården reddes

  Borgengården, et landemerke i Skien sentrum, får penger fra Kulturminnefondet. De gir 300.000 kroner for å sikre den barokke utsmykningen på bygningen. Kulturminnefondet vektlegger den høye kulturminneverdien, samt byggets tilgjengelighet og historikk.

  Borgengården i Skien
  Foto: Anne Lognvik / NRK