Kjell Otto og fyret

I 30 år har Kjell Otto vært fyrmester på Oksøy fyr, men nå skal han aldri tilbake.

Oksøy fyr
Foto: NRK

Hør dokumentaren: Den blå timen

Last ned podkast: Den blå timen

- Jeg trives i mørket og har alltid likt å være alene. Det er nok derfor jeg havnet på et fyr. I dagslys tenker jeg ting, og i mørket tenker jeg følelser kanskje, forklarer 61 år gamle Kjell Otto.

Han er fyrmester på Oksøy fyr utenfor Kristiansand. I 30 år har han pendlet mellom Oksøy og "madammen" i Kristiansand. Han bor en måned alene på fyret, og en måned hjemme i byen.

- Jeg bryr meg ikke om fjernsyn og har kuttet ut å lese aviser. Jeg liker å tenke mine egne tanker og bare sitte stille og rolig, og la mørket falle på. Det behøver ikke bli noe nyttig ut av det, sier Kjell Otto.

Kommer aldri tilbake

Men nå skal han gå av med pensjon og han har bestemt seg for å aldri komme tilbake til fyret. På Oksøy har han vært lenge nok, nå står Europa for tur.

- Oksøy kan jeg, men Europa kan jeg ikke, som Kjell Otto sier.

Oksøy fyr ble tent første gang 25. november 1832. I dag er ingen norske fyr bemannet, men Oksøy har overlevd som en bare for personell som har ansvar for tilsyn og vedlikehold av kystdistriktet.

Hør kortdokumentaren «Kjell Otto og fyret», lørdag kl.10.03 på NRK P2. Reprise søndag kl.21.03.

Av Kari Hesthamar. Lyddesign: Kjetil Hansen.

Kulturstrøm

 • Alicia Keys blir årets Grammys-vert

  Den amerikanske soulartisten skal lose publikum og artister gjennom den 61. utdelingen av den prestisjefylte amerikanske Grammy-prisen. Hos musikkmagasinet NME kan man se video der Keys får telefonen om at hun er valgt til å lede seremonien i Los Angeles 10. februar. Keys har selv 15 Grammy-priser på peishylla hjemme.

  Laster Twitter-innhold
 • Drapet som endret verden

  Mordet på Rosa Luxemburg la veien åpen for både Hitler og Stalin, hevder Mímir Kristjánsson og Ellen Engelstad. De har sammen skrevet en ny biografi om den polsk-tyske revolusjonære politikeren. Det er i dag 100 år siden Luxemburg ble drept av høyreorienterte paramilitære. Hør forfatterne snakke om Rosa Luxemburgs historiske og aktuelle betydning i Studio 2.

  Forfatterne Mímir Kristjánsson (t.v.) og Ellen Engelstad
 • Tar Totos Africa til Afrika

  Totos 80-talls hit Africa gjaller nå utover den namibiske ørkenen, forteller BBC. Kunstneren Max Siedentopf har satt opp 6 høyttalere på pidestaller knyttet til en Mp3-spiller med kun denne ene sangen på, som går i loop. Spilleren er solcelledrevet, så den kan holde på til evig tid. Den namibiske kunstneren ville hylle den amerikanske monsterhit'en ved å bringe Africa til Afrika.

  Kunstverket Toto forever av Max Siedentopf i den namibiske ørkenen
  Foto: Max Siedentopf