NRK Meny
Normal

Kjell Otto og fyret

I 30 år har Kjell Otto vært fyrmester på Oksøy fyr, men nå skal han aldri tilbake.

Oksøy fyr
Foto: NRK

Hør dokumentaren: Den blå timen

Last ned podkast: Den blå timen

- Jeg trives i mørket og har alltid likt å være alene. Det er nok derfor jeg havnet på et fyr. I dagslys tenker jeg ting, og i mørket tenker jeg følelser kanskje, forklarer 61 år gamle Kjell Otto.

Han er fyrmester på Oksøy fyr utenfor Kristiansand. I 30 år har han pendlet mellom Oksøy og "madammen" i Kristiansand. Han bor en måned alene på fyret, og en måned hjemme i byen.

- Jeg bryr meg ikke om fjernsyn og har kuttet ut å lese aviser. Jeg liker å tenke mine egne tanker og bare sitte stille og rolig, og la mørket falle på. Det behøver ikke bli noe nyttig ut av det, sier Kjell Otto.

Kommer aldri tilbake

Men nå skal han gå av med pensjon og han har bestemt seg for å aldri komme tilbake til fyret. På Oksøy har han vært lenge nok, nå står Europa for tur.

- Oksøy kan jeg, men Europa kan jeg ikke, som Kjell Otto sier.

Oksøy fyr ble tent første gang 25. november 1832. I dag er ingen norske fyr bemannet, men Oksøy har overlevd som en bare for personell som har ansvar for tilsyn og vedlikehold av kystdistriktet.

Hør kortdokumentaren «Kjell Otto og fyret», lørdag kl.10.03 på NRK P2. Reprise søndag kl.21.03.

Av Kari Hesthamar. Lyddesign: Kjetil Hansen.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.