NRK Meny
Normal

Jørn Hoel var lei av musikk

- Jeg var lei av å reise rundt og spille og å holde på med musikk, forteller Jørn Hoel. Nå er han klar med sitt første album på sju år.

Jørn Hoel, 2007

Jørn Hoel hadde en lange pause fra musikken, fordi han rett og slett var lei.

Foto: Per Heimly

Jørn Hoel - På grunn av dæ

Jørn Hoels nye album 'på grunn av dæ'.

Foto: Albumcover / Playground

Hør hele intervjuet: Jørn Hoel om plata "På grunn av dæ"!


Les også: - Trodde det var kødd!

Hør: Duetten "Bare kom å ta mæ" med Jørn Hoel og Jørg1!

Det har gått 20 år siden gjennombruddsalbumet «Varme ut av is», som solgte svimlende 160 000 eksemplarer.

Når han nå kommer med plata "På grunn av dæ" har det gått sju år siden det siste studioalbumet ”En blå løk” i år 2000.

Trengte en pause

Jørn Hoel, 2007

Etter fire år ute av musikk-rampelyset fikk Jørn Hoel plutselig lyst til å spille igjen.

Foto: Per Heimly

Jørn Hoel var rett og slett lei av musikken og trengte en pause.

- Rundt det siste albumet begynte jeg å bli lei. Jeg var lei av å reise rundt og spille og å holde på med musikk. Jeg kjente at det hadde fylt seg opp en kjedsomhet og jeg fikk et veldig behov for å gjøre noe annet, forteller Jørn Hoel til Kveldsåpent i NRK P1.

- Litt før det startet jeg et firma sammen med Arne Hjeltnes og noen næringsledere i Oslo. Jeg begynte etter hvert å jobbe sjøl i firmaet, og fikk andre ting å tenke på.

- Jeg likte veldig godt å jobbe ni til fire og plutselig ha fri i helgene. Det hadde jeg aldri opplevd tidligere, så det var kjempeartig, forteller Hoel.

Lysten kom tilbake

Jørn Hoel

Jørn Hoel er i høst også aktuell i tv-programserien Lyden av Lørdag på NRK1.

Foto: Geir Evensen / NRK

- Dette syntes jeg var helt strålende, helt til jeg spilte en konsert som var så utrolig hyggelig og publikum var så bra. Og da slo det meg plutselig at det var dette jeg egentlig liker best. Og da kjente jeg at lysten var der veldig igjen.

Dette er omkring tre år siden, og Jørn Hoel startet igjen med å skrive musikk. Og endte opp med intet mindre enn tre album.

- Jeg har holdt på i studio i litt over ett år. Jeg har skrevet så mye og vært så gira på musikken at jeg har spilt inn tre album. Først spilte jeg inn et rolig singer/songwriter-album, med engelske sanger. Deretter spilte jeg inn 10-12 låter på engelsk med soul- og latinorytmer.

Valgte å gi ut på norsk

- Men så fant jeg ut at når jeg hadde brukt så mye tid så kunne jeg like godt også lage noen låter på norsk. Og da ble det dette jeg valgte å gi ut.

Før Jørn Hoel begynte å lage ”På grunn av dæ” tok han med seg hele karrieren sin på hytta i form av alle platene han har gjort. Der gikk han møysommelig igjennom dem og ga seg selv knallhard kritikk på alt han har gjort så langt. Dette var for Jørn Hoel helt nødvendig for å komme videre.

- Jeg måtte evaluere meg sjøl, for jeg var veldig usikker på hva jeg skulle gjøre, siden jeg hadde så mye forskjellige låter. Så jeg hørte gjennom hva jeg har gjort tidligere og kom til at den mest helstøpte plata mi var ”Varme ut av is” fra 1987. Den hadde ett uttrykk gjennom hele plata og jeg synes sjøl sånne plater er finest.

- Ga resultater

- Derfor var tanken å lage en veldig nedpå og slentrende plate men så bobler det opp både soulgroove og andre ting. Jeg sliter litt med å holde på lokket. Men uansett følte jeg det ga resultater å evaluere seg sjøl.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP