Hopp til innhold

Tekst 2

Les forfatteren Harald Rosenløw Eegs tekst.

Harald Rosenløw Eeg på Internasjonalen i Oslo

Harald Rosenløw Eeg leser teksten høyt på Internasjonalen i Oslo.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Det er virkelig verdt et stopp.
Punktet der tunnelen forbinder bygdene med resten av verden, er et fantastisk skue. Og det er ikke tilfeldig at noen har spraya navnet ”Perleporten” over inngangen.
Når jeg kjører opp den smale og svingete veien fra de trange bygdene og inn i tunnelen føles den som en lettelse, en etterlengta mulighet til å komme seg bort fra den mørke dalen. Tunnelen har ikke elektrisk lys, og minner mest om et stygt arr i fjellet. Så når jeg kjører inn i den, blir jeg helt fiksert på dagslyset i enden for å klare å holde meg unna veggene i tunnelen. Og når jeg styrer mot dette, virker den smale tunnelen nesten som et kanonløp mot den andre sida og det befriende lyset.
Tunnelen heller svakt nedover så det er nesten umulig å ikke øke farten. Men når man kommer ut av tunnelen, får man sin belønning. Utsikten over fjorden er formidabel fra den smale hylla i fjellet veien lager. Utgangen på tunellen ligger høyt oppe i fjellsida, og etter autovernet er det et fall på sikkert hundre meter. Rett ut i fjorden. Jeg kan skimte de ubebodde øyene som rustne dinosaurer på vei opp av havet. Jeg kan se spora etter de små fergene på kryss og tvers mellom det ene stoppestedet mer fraflytta enn det andre. Og jeg får et glimt helt inn til byen, et fuglefjell av hvite hus oppover i skråninga langt der inne. Brua som et kaldt gap i det fjerne.
Vi hadde stoppa her ofte, spesielt i begynnelsen. Vi parkerte bilen ved autovernet, speida utover og tok oss en kopp kaffe fra termosen. Landskapet forandra seg alltid. Nye farger på himmelen. Nye vinder som dro i jakka. Og nye mønster på havet. Vi kunne stå stumme og bare stirre oppslukt på denne utsikten i timesvis. Vi kalte den for "balkongen".
Men nå så jeg ikke et bremsespor. Autovernet var reparert, og havet lå stille langt langt der nede. Ikke et alarmerende måkeskrik i lufta eller et lite småfly på himmelen. Bare den glassklare lydløse tanken som hvert øyeblikk kunne eksplodere. Og jeg lurer på hva hun hadde tenkt. Hva hun hadde i hodet.
For hvis man ikke tar seg bryet med å bremse ned ut av tunnelen, må det være det vakreste stedet i Norge å ta sitt eget liv.

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters