Hopp til innhold

Hemmelig kjøper og hemmelig pris

Arkitekt Arne Korsmos gamle villa fra 1955 er solgt til én av 25 interesserte. Hvem som kjøpte et av hovedverkene i norsk arkitektur får vi ikke vite.

Arkitekt Arne Kosmos gamle villa, Planetvn.12

Arkitekt Arne Korsmos gamle villa i Planetveien 12 i Oslo.

Foto: Indrelid Trygve / Aftenposten

– Vi vil ikke si noe som helst om kjøper eller pris, sier en representant for meglerfirmaet til Aftenposten.

Prisantydningen var på 7,75 millioner kroner.

250 kjøpere viste interesse, og 25 interessenter deltok i en kort budrunde. Megleren vil heller ikke si om kjøperen er en privatperson.

Kan bli fredet

Den karakteristiske boligen blir sannsynligvis fredet, etter at Byantikvaren i Oslo foreslo dette i fjor. Dette gjelder også deler av inventaret.

Det er Riksantikvaren som fatter det endelige vedtaket i saken, men den nye eieren kan trolig ikke gjøre noe som helst med huset, verken utvendig eller innvendig, uten at det klareres med Byantikvaren.

Enkens testamente

Korsmos enke, designeren Grete Prytz Kittelsen, eide huset fram til sin død i fjor. I sitt testamente ba hun om at huset ble brukt som bolig, ikke som museum.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Grete Prytz Kittelsen

Grete Prytz Kittelsen, fotografert i 1980.

Foto: Løchen, Per / Scanpix

Oslo ble nylig kåret til en av verdens beste byer på design og arkitektur. Noe som også arkitekten Arne Korsmo har bidratt til.

– Putekrig i Planetveien

– Mens eliten har putekrig og slåss om å få kjøpe et av våre nasjonale arkitekturikon, kan du benytte sjansen til å ta villaen nærmere i øyesyn, skrev Bonytt.no før villaen i Planetveien på Vettakollen i Oslo ble solgt.

Det handler egentlig om tre hus i rekke, hvor Korsmo og Prytz Kittelsen bodde i det midterste. Husene har vakt oppmerksomhet ut over landets grenser.

– De tre husene introduserte ikke bare de internasjonale prinsipper for glass- og stålarkitektur i Norge, sier den kjente arkitekturkritikeren Gennaro Postiglione til Bonytt.no.

De representerte også et slags manifest for helt nye, moderne og fleksible måter å leve på.

Arkitekturkritiker Gennaro Postiglione

Møtested for «The Big Three»

Dette spennende huset ble også frekventert av de store arkitekter i Norden. Hit kom både Jørn Utzon, mannen bak Sidneys verdensberømte opera og den finske stjernearkitekt Alvar Aalto gjerne på besøk.

Hvem som onsdag ble eier av villaen, får vi antakelig ikke vite før ved tinglysning av eiendommen til sommeren.

Kulturstrøm