Hopp til innhold

Forsøker å kneble rocken

Den norske dokumentarfilmen Rock Heart Beijing forteller historien om rockens kår i Kina.

Kinesiske flagg nær den kinesiske mur
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I tre år har regissør Karen Winther fulgt den kvinnelige kinesiske rockestjernen Kang Mao og det legendariske punrockbandet Subs. Resultatet er dokumentarfilmen "Rock Heart Beiijing", en historie om sensur, avlyste konserter og angsten for arrestasjoner.

- Første gang jeg møtte Kang Mao, følte jeg at dette var en person som har noe på hjertet, sier Winther.

Kinesisk sensur

Kang Mao

Kang Mao på scenen.

Foto: Myspace

På grunn av kulturrevolusjonen og Maos beinharde politikk kom ikke rocken til Kina før i 1985. Fortsatt er rocken et undergrunnsfenomen, og noe som nøye overvåkes av myndighetene.

- ”Long chain, big cage” står det på CD-coveret på deres forrige plate, og det er vel slik Kang Mao føler det også. Man kan gjøre ganske mye i Kina, men det er vanskelig å si hvor grensen går. De vet at de risikerer å bli arrestert hvis de kommer med for sterke meninger.

Tekstene til Kang Mao handler om maktesløshet og tap av frihet. Men ofte pakka inn i skjulte budskap. For alle låttekstene sensureres av kinesiske myndigheter.

- De får tilbakemeldinger hvis det er ord eller setninger de må forandre på eller stryke. Kang Mao pleier å sende inn mildere versjoner til myndighetene, og synger original versjonene på scenen, sier hun.

I tillegg blir konserter avlyst i siste sekund og bandmedlemmer tatt inn til avhør, uten forklaring. I år ble ”Midi Modern Music Festival", Kinas eneste rockefestival - avlyst. Rett før OL kom nemlig en ny forskrift som forbød samling av større menneskemengder som ikke hadde noe med de olympiske leker å gjøre.

Håper på trygghet

Både Kang Mao og regissør Winther har tenkt nøye igjennom hva det vil bety for Kang Mao å stille opp i denne filmen.

- Både hun og jeg håper at de blir mer kjent, og at filmen vil være med å gi dem en trygghet. Jo flere som kjenner til dem, desto vanskeligere blir det for kinesiske myndigheter å ta dem, forteller Winther.

Regissør Karen Winther jobber nå med å få Kang Mao og bandet Subs til Bergen Internasjonale Filmfestival i oktober, der dokumentarfilmen "Rock Heart Beijing" får premiere.

Kulturstrøm