Hopp til innhold

Forsøker kontrollere lokale journalister i konfliktområder

Organisasjoner som NATO, OSSE, EU og FN hindrer åpen informasjon overfor journalister i konfliktområder.

Representanter for FN, KFOR og Kosovos statsminister

Hindrer åpenhet: Representanter for FN og KFOR i Kosovo, sammen med statsministeren.

Foto: Ermal Meta / AFP

Doktorgradsstipendiat Kenneth Andresen ved Universitetet i Oslo har studert forholdene for journalister i Kosovo, og mener organisasjonenes lukkethet hindrer demokratiet de forsøker bygge.

Mistillit

- Disse institusjonene er der for å bygge opp og støtte demokrati. Men når jeg har fulgt lokale journalister i Kosovo, har jeg sett hvor vanskelig det i praksis er for dem å få tak i informasjon, sier Andresen. Han er til daglig lektor ved mediehøyskolen Gimlekollen, som har vært med på å starte journalistutdanning i Kosovo.

I følge Andresen er utfordringene for journalister at det er vanskelige å tak i dokumenter, det er få åpne kilder og organisasjonene gjennomsyres av uoversiktlig byråkrati. Andresen mener lukketheten fører til mistillit og mer spekulativ presse.

- Jeg mener at organisasjonene må praktisere en helt annen grad av åpenhet. Jeg får helt vond smak i munnen når journalistene hindres i å utføre den jobben vi lærer dem opp til.

En kamp om omdømme

NRK-journalist og leder av SKUP (Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse) Håkon Haugsbø har drevet opplæring av journalister på oppdrag for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Kosovo sammen med Kenneth Andresen. Han er enig med Andresen.

- Jeg tenker at i beste fall er det interessant å diskutere, og i verste fall et problem at organisasjoner som tar på seg å innføre vestlige verdier i medier i postkonflikt områder, også har en helt åpenbar interesse av å kontrollere de samme journalistene man lærer opp i vestlige verdier.

I følge Haugsbø er dette et universelt problem.

- Dette er ikke noe man trenger å være journalist i Kosovo for å oppleve. Også i Norge sliter journalistene med store, byråkratiske system. Jeg tror det er mer symptom på noe, framfor årsakene til det.

Haugsbø nevner både Afghanistan og Irak som lignende eksempler på områder hvor organisasjoner først opptrer militært, for siden å følge opp med implementering av demokrati og vestlige verdier.

- Samtidig som man innfører vestlige verdier i journalistikken, har man et konkret behov for å kontrollere mediene fordi man kjemper en kamp om omdømme.

Han betegner kampen om omdømme, som amerikanerne kaller ”Psychological Operations” som voldsom.

- Jeg tror at i kjølvannet av dette vil en del av de fine vestlige verdiene gå tapt under marsjen.

Både Haugsbø og Andresen har selv tidligere også vært presseoffiserer i KFOR. Haugsbø innrømmer at han har vært med på å sortere informasjon.

- Ja, jeg har sittet og sortert informasjon. Jeg var jo betalt av NATO til å sortere den informasjonen, ikke bare til lokale journalister, men også norske og amerikanske. Dette er en verden full av paradoks.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP