Hopp til innhold

Dette er språksjef-søkerne

17 kvinner og 10 menn har søkt på stillingen som språksjef i NRK.

Språksjef-søkere

(F.v.) Randi Lillealtern i NRK, og Lars Aarønæs, mannen bak Språkspalta, har begge søkt på stillingen som språksjef i NRK.

Foto: Nadia Frantsen/NRK/Johan B. Skre

Blant andre finner vi Randi Lillealtern, medlem av språkutvalget (nå nedlagt) og tidligere programleder av «Språkteigen» på søkerlisten. Hun søkte på stillingen som språksjef fordi hun synes det virker som en utrolig artig jobb. Etter å ha jobbet med internt språkarbeid i NRK i flere år, tror hun at hun har mye å bidra med.

– Jeg har utdannelse både innen språk og journalistikk. I tillegg vet jeg hvordan arbeidet med språk i NRK har vært gjort før, og har tanker om hvordan ting kan gjøres bedre. Jeg kjenner organisasjonen godt, og det mener jeg kan være positivt, forteller Lillealtern til NRK.no.

Hun tror det er viktig at den nye språksjefen klarer å skape engasjement og entusiasme rundt den nye ordningen for språkarbeidet i NRK. I tillegg synes hun det er artig å se at det er så mange gode søkere, og at det er stor interesse for jobben.

– Det vil si at uansett hvem som får jobben så blir det bra, og det er det som er viktig for meg, sier hun.

Som søker har hun selskap av blant andre Ragnhild Bjørge, journalist i nyhetsavdelingen i NRK, og Harald Reitan, redaksjonssjef og prosjektleder i Perspektivavdelingen i NRK.

Vet hvor skoen trykker

Blant de eksterne søkerne er kanskje Lars Aarønæs den mest kjente. Han står bak Språkspalta i fagbladet Journalisten, og driver også gruppen med samme navn på Facebook. I tillegg holder han kurs, og har jobbet som språkkonsulent. Han ser for seg språksjef-stillingen som en banksjef.

– En NRK-medarbeider skal alltid kunne gå i NRKs språkbank og finne det verdifulle hun eller han trenger: Svar på de enkle spørsmålene, hjelp med de tunge – og det i form av en tjeneste som fungerer døgnet rundt, ikke bare i banksjefens arbeidstid. Alt NRK kan og vet om språk skal ligge der, alltid, og språkbankens kapital skal bare bli større og større, forklarer Aarønæs til NRK.no.

Han ønsker å bidra med entusiasme og interesse hos dem som bruker språket hele tiden. Og innrømmer at han søkte for å utfordre seg selv, og fordi det var litt for fristende å kunne få komme til NRK.

– Jeg forestiller meg også at jobben innebærer å reise rundt i ulike redaksjoner og se hvordan det går, og tilby kurs og oppmuntring. Folk må gjerne skrive avhandlinger om språket, jeg er ingen akademiker, men jeg vil at det skal praktiseres og prøves. I tillegg ønsker jeg at ting skal skje, bli annerledes eller eventuelt bli bedre, sier han.

Godt kvalifiserte

Grethe Gynnild-Johnsen

Grethe Gynnild-Johnsen, direktør for Distriktsdivisjonen i NRK, er imponert over søkernes kvalifikasjoner.

Søkerlisten inneholder også både en lærer og en lektor, og to med enda tyngre akademisk bakgrunn. Ingunn Indrebø Ims er doktorgradsstipendiat i nordiske språk, mens Christine Meklenborg Salvesen er postdoktor i kontrastiv lingvistikk.

Direktør for Distriktsdivisjonen, og leder for ansettelsesprosessen, Grethe Gynnild-Johnsen, er imponert over hvor mange av søkerne som er godt kvalifiserte.

Tar lengre tid enn antatt

– Ansettelsesprosessen kommer til å ta lengre tid enn det vi først trodde. Vi begynner å sile søkerne på mandag, og så starter vi med intervjuene i starten av mai, forteller Gynnild-Johnsen.

Hun tør ikke si når de vil være klare til å ansette noen.

- Vi tar den tiden vi trenger, understreker hun.

Den som blir ansatt får fast jobb i NRK. Stillingen som språksjef er en prosjektstilling på tre år.

Kulturstrøm