Hopp til innhold

Mottok kunstnerstøtte i 16 år - produserte ingenting

En kunstner har mottatt garantiinntekt som filmskaper i 16 år uten å lage en eneste film. Først nå har kulturdepartementet stoppet pengeoverføringene.

Filmrull

Etter 16 år med utbetalinger har Utvalget for statens stipend og garantiinntekter nå satt ned foten for kvinnen, som ikke kan vise til noe resultat etter 16 år med statlig kunstnerstøtte.

Foto: Scanpix

Ulf Erik Knudsen (Frp)

VIL FJERNE ORDNINGEN: - Jeg er sjokkert, sier kulturpolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen.

Foto: NRK

Til sammen har kunstneren mottatt 2,3 millioner kroner fra staten. Den kvinnelige filmskaperen har skrevet på flere filmmanus, men ingen av dem har blitt realisert.

- En skandale

Ulf Erik Knudsen, kulturpolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, tror slett ikke at tilfellet er enestående.

- Dette er en stor skandale. Jeg ser ikke bort fra at det finnes andre og lignende saker. Det ville egentlig forundre meg om dette var den eneste saken, sier han.

Satte ned foten

Etter 16 år med utbetalinger har Utvalget for statens stipend og garantiinntekter nå sagt stopp, forteller leder Per Nordstrøm:

- Det er viktig at pengene brukes til kunstnere som faktisk skaper kunst. Det er derfor vi nå reagerer og tar tak i slike problemstillinger når de oppstår.

- Hvordan kan det ha seg at vedkommende har mottatt penger i 16 år uten å ha produsert noe som helst?

- Noen kunstnere produserer mye og ofte. Enkelte forfattere skriver en bok hvert år, mens en annen kan bruke ti år. Ting kan ta tid, ikke minst når det gjelder film.

Vanskelig for voksne kvinner

Garantiinntekten er en fast årlig lønn til kunstnere. Den varer frem til pensjonsalder - for at kunstnere skal ha økonomisk trygghet og lage kunst som kommer offentligheten til gode. Hvert tredje år må mottakerne av garantiinntekten skrive en rapport, og en komité vurderer yrkesaktiviteten deres.

Gjennomsnittlig uttak av garantinntekt i 2007 var kr 152 164 kroner.

Rapportene viser at den kvinnelige filmskaperen har skrevet på de samme manusene i svært mange år. Et av manusene ble påbegynt i 1995, og var fremdeles med - under et annet navn - da stipendkomiteen skulle vurdere arbeidsinnsatsen til kvinnen elleve år senere.

Kvinnen vil ikke la seg intervjue om saken, men sier til NRK at årsaken til at hun ikke har laget film, er at det er nærmest umulig å få støtte til å realisere prosjektene sine, spesielt når man er eldre, kvinnelig filmskaper i Norge.

Har klaget på avgjørelsen

Kvinnen har klaget avgjørelsen om å ta henne ut av garantiinntektsordninga inn for kulturdepartementet, uten å få medhold.

Leder i Norsk Filmforbund, Sverre Pedersen, satt i komiteen som vurderte og godkjente kvinnens innsats på 90-tallet:

- Det går en magisk grense, særlig for kvinner, når de passerer 50. Det er en enorm terskel for dem å få realisert sine prosjekter. Dette må være med i vurderingen , sier han.

90 millioner kroner deles ut

I fjor ga staten ut 90 millioner kroner til utplukkede kunstnere for at de skal kunne skape kunst og samtidig ha økonomisk trygghet. Lederen for stipendutvalget Per Nordstrøm forteller at de nå har blitt strengere når de vurderer yrkesaktivitet.

- Siden 2002 har vi tatt fire personer ut av ordningen, sier han.

 

Trond Giske

- SYSTEMET HAR SVIKTET: - Kunstnere må presentere gjennomførte prosjekter, ikke bare planer, sier kulturminister Trond Giske.

Foto: Mari Wedø / NRK

Vil fjerne ordningen

Men det holder ikke, mener flere politikere i kulturkomiteen på Stortinget. Kulturpolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen, vil fjerne hele ordningen:

- Jeg er sjokkert. Dette viser at ordningen bør vurderes på nytt. Vi bruker per i dag 200 millioner på stipender og garantiinntekter til kunstnere. Når man da kan sitte i 16 år uten å gjøre noe, viser det at det er på tide å gjøre noe med ordningen, sier han.

Ber Giske ordne opp

Leder i Kulturkomiteen, May-Helen Molvær Grimstad (Krf), ber kulturministeren ordne opp.

- Vi må se nærmere på ordningen når personer kan få støtte i så mange år uten å vise til noe konkret resultat. Først og fremst bør kulturministeren se nærmere på ordningen, og presentere en sak for Stortinget, sier hun.

Kulturminister Trond Giske er enig i at det ikke skal gå an å motta garantiinntekt over 16 år uten at kunsten kommer offentligheten til gode.

- Uten å kommentere enkeltsaker, må jeg si at systemet har sviktet. Hvert tredje år skal kunstnere opp til evaluering, og da må man kunne fremlegge gjennomførte prosjekter, ikke bare planer om sådanne, sier Giske.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP