Hopp til innhold

- Vet ikke hva det er med Fleksnes

Fleksnes ble stemt frem som fredagsunderholdning på NRK i anledning 50 års-feiringen. Men Rolv Wesenlund har aldri helt forstått hvorfor Fleksnes ble så enormt populær.

Mammadalten Marve Fleksnes

Lagerleder Marve Fleksnes skal igjen okkupere fredagskvelden på NRK.

Foto: Robert Meyer

Fleksnes-episoden «Penger er Alt» ble stemt frem av det norske folk som episoden som skal sendes på NRK1 i kveld anledningen femtiårsmarkeringen for fjernsynets inntreden i Norge.

Skjønner ikke suksessen

Fleksnes selv, Rolv Wesenlund, har enda ikke helt forstått hvorfor flere generasjoner av nordmenn fortsetter å trykke lagerlederen tett til sitt bryst.

– Jeg vet da søren hva det er med Fleksnes. Men serien tok sitt utgangspunkt i den britiske serien «Hancocks Half Hour» og den britiske humoren har jo tradisjonelt sett slått bra an i Norge, sier den pensjonerte komikeren til NRK.no.

– Dessuten var vi en bra gjeng i mange år som virkelig forsto seg på humor, så det var inspirerende i seg selv. Når er det dessverre mange av dem borte, Aud, Harald, men det var en veldig morsom tid og det er jo gøy at det fortsatt slår an.

Marve Fleksnes (Rolv Wesenlund) prøver til siste stund å forhindre bryllupet mellom moder’n (Aud Sch

Marve Fleksnes (Rolv Wesenlund) prøver til siste stund å forhindre bryllupet til moder’n (Aud Schøneman)

Foto: Ole Kaland / NRK

Krevende innspilling

Den første Fleksnes-episoden gikk på lufta i 1972 og Wesenlund forteller at arbeidspresset var hardt for å få episodene ferdig i tide.

– Vi kan ikke si å ha brukt mye tid på innspillingen av Fleksnes, det var korte frister og mye jobbing for å få alt klart. Da vi var ferdige med en innspillingen, var det bare å bykse videre til neste episode for å starte på den.

– Det tok en uke å spille inn én episode og det var inkludert lesedag. Vi trivdes jo i og for seg godt med å jobbe på den måten, og det var moro å få kjøre på såpass hardt i de mest hektiske periodene, syns Wesenlund.

Fleksnes på date

Fleksnes på date

Foto: NRK

Måtte begrave en episode

Selv om Fleksnes står som en bauta i Norges humortradisjon, var det ikke alltid morsomhetene satt som støpt da serien ble spilt inn.

– Innimellom gikk det jo skikkelig gæærnt. Vi har faktisk gjort en episode som aldri har blitt vist. Det var ikke noe vi gjorde noen avtale om, men det var bare en inneforstått enighet mellom hele redaksjonen at denne episoden ikke bør se dagens lys, forklarer Wesenlund.

– Når ting går skeis får man raskt en slags felles følelse om hvordan det ligger an. Vi snakket aldri om det i ettertid og lot den være død og begravd, humrer han.

Ikke noe gjensyn i kveld

Selv om det norske folk har trykket Fleksnes til sitt bryst, er ikke Wesenlund like ivrig på et gjensyn med sin legendariske karakter.

– Nei, jeg kommer nok ikke til å se på episoden i kveld. Jeg er ikke så glad i å se på gamle ting, og gjør meg fort ferdig med det. Jeg tenker som så at gjort er gjort, og så får man gå videre.

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel. Kunngjøringen av hans bortgang ble formidlet av Jesse Paris Smith, som er datteren til artisten Patti Smith, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.