Hopp til innhold

- Vet ikke hva det er med Fleksnes

Fleksnes ble stemt frem som fredagsunderholdning på NRK i anledning 50 års-feiringen. Men Rolv Wesenlund har aldri helt forstått hvorfor Fleksnes ble så enormt populær.

Mammadalten Marve Fleksnes

Lagerleder Marve Fleksnes skal igjen okkupere fredagskvelden på NRK.

Foto: Robert Meyer

Fleksnes-episoden «Penger er Alt» ble stemt frem av det norske folk som episoden som skal sendes på NRK1 i kveld anledningen femtiårsmarkeringen for fjernsynets inntreden i Norge.

Skjønner ikke suksessen

Fleksnes selv, Rolv Wesenlund, har enda ikke helt forstått hvorfor flere generasjoner av nordmenn fortsetter å trykke lagerlederen tett til sitt bryst.

– Jeg vet da søren hva det er med Fleksnes. Men serien tok sitt utgangspunkt i den britiske serien «Hancocks Half Hour» og den britiske humoren har jo tradisjonelt sett slått bra an i Norge, sier den pensjonerte komikeren til NRK.no.

– Dessuten var vi en bra gjeng i mange år som virkelig forsto seg på humor, så det var inspirerende i seg selv. Når er det dessverre mange av dem borte, Aud, Harald, men det var en veldig morsom tid og det er jo gøy at det fortsatt slår an.

Marve Fleksnes (Rolv Wesenlund) prøver til siste stund å forhindre bryllupet mellom moder’n (Aud Sch

Marve Fleksnes (Rolv Wesenlund) prøver til siste stund å forhindre bryllupet til moder’n (Aud Schøneman)

Foto: Ole Kaland / NRK

Krevende innspilling

Den første Fleksnes-episoden gikk på lufta i 1972 og Wesenlund forteller at arbeidspresset var hardt for å få episodene ferdig i tide.

– Vi kan ikke si å ha brukt mye tid på innspillingen av Fleksnes, det var korte frister og mye jobbing for å få alt klart. Da vi var ferdige med en innspillingen, var det bare å bykse videre til neste episode for å starte på den.

– Det tok en uke å spille inn én episode og det var inkludert lesedag. Vi trivdes jo i og for seg godt med å jobbe på den måten, og det var moro å få kjøre på såpass hardt i de mest hektiske periodene, syns Wesenlund.

Fleksnes på date

Fleksnes på date

Foto: NRK

Måtte begrave en episode

Selv om Fleksnes står som en bauta i Norges humortradisjon, var det ikke alltid morsomhetene satt som støpt da serien ble spilt inn.

– Innimellom gikk det jo skikkelig gæærnt. Vi har faktisk gjort en episode som aldri har blitt vist. Det var ikke noe vi gjorde noen avtale om, men det var bare en inneforstått enighet mellom hele redaksjonen at denne episoden ikke bør se dagens lys, forklarer Wesenlund.

– Når ting går skeis får man raskt en slags felles følelse om hvordan det ligger an. Vi snakket aldri om det i ettertid og lot den være død og begravd, humrer han.

Ikke noe gjensyn i kveld

Selv om det norske folk har trykket Fleksnes til sitt bryst, er ikke Wesenlund like ivrig på et gjensyn med sin legendariske karakter.

– Nei, jeg kommer nok ikke til å se på episoden i kveld. Jeg er ikke så glad i å se på gamle ting, og gjør meg fort ferdig med det. Jeg tenker som så at gjort er gjort, og så får man gå videre.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP