NRK Meny
Normal

Ønsker ny VG-liste

Artister og musikkbransjen etterlyser en ny liste som også tar med streaming.

Illustrasjonbilde: Musikklytting

Streaming av musikk har de senere år tatt over en stor del av markedet for kjøp av musikk. Snart kommer en VG-liste som også tar med streaming.

Foto: dlaborde / PHOTOPQR/LA NOUVELLE REPUBLIQUE / COLOURBOX

VG VG-lista VG-listene.

VG-lista slik vi kjenner den i dag. Snart vil også streaming være en del av listen.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK
Elin Aamodt

Elin Aamodt i Gramart håper på en liste som viser samtlige salg.

Foto: Kristian Rostad / NRK
Askild Holm

Artisten Askild Holm har tro på at sosiale lister blir viktige i framtida.

Foto: Stina Åshildsdatter Grolid
IFPI-sjef Marte Thorsby.

Marte Thorsby, daglig leder i IFPI, sier at det allerede jobbes med ny VG-liste.

Foto: Advokatfirmaet Grette
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I kjølvannet av debatten om VG-lista er avleggs, står nå en samlet musikkbransje bak ønsket om en oppdatert liste som også tar med streaming av musikk. I Sverige har de allerede tilsvarende lister. Nå jobbes det med det samme i Norge og Danmark.

Elin Aamodt i Gramart, landets største interesseorganisasjon for norske artister, er positiv til en ny liste som måler streaming og popularitet på nettet. Men at VG-lista er stedet for en slik liste er hun ikke sikker på.

- Om vi synes VG-lista er avleggs? Nei, det gjør vi ikke. Men når vi har en liste som skal vise til salg av musikk, så synes vi at den skal vise samtlige salg. Da også salg fra bensinstasjoner og dagligvarebutikker. Dette jobbes det nå også med.

Lovly

Sammen med IFPI, Fono, Tono, Norsk Artistforbund og Musikernes fellesorganisasjon har de etablert nettstedet Lovly. Siden er ikke-kommersiell, og de ønsker den skal skape entusiasme for norsk musikk og gjøre lovlige musikktjenester bedre kjent.

På nettsiden opereres det med en toppliste for hvilke artister som det skrives mest om på nettet. Myspace, Twitter, Last.fm, Musicnodes og bloggosfæren er kilder nettstedet benytter seg av.

- Listen på Lovly omhandler alle søk på hele nettet og tar for seg popularitet av norske artister. Både Wimp og Spotify har selv lister som viser topp 5 mest spilte, sier Aamodt.

Støtter Gramart

Artisten Askild Holm støtter Gramart i at det kan være nevenyttig med to lister, selv om også han ser at VG-lista bør få med streaming.

- Absolutt. Det er viktig å få inn streaming i VG-lista. Akkurat som Billboard har laget Social 50, og vi har jo allerede Lovly.no. Det vil bedre være med på å gjenspeile hele realiteten. Men samtidig er det viktig å ha begge deler, sier Holm og legger til:

- Jeg vil ikke gå så langt som å si at VG-lista er avleggs, men jeg tror at de sosiale listene vil bli like viktige i framtida.

- VG-lista må komme på banen i forhold til abonnementstjenestene også, akkurat som Billboard – og komme med en egen liste for abonnement og sosiale tjenester, sier han, men mener det enn så lenge er for tidlig å gjøre betalt streaming til en del av for eksempel Topp 20-lista.

- Det er jo en grunn til at Billboard lager Social 50, for ennå er dette to litt forskjellige ting, så de vil nok også prøve seg litt fram, mener han.

Spotify og Wimp vil ha ny liste

I Sverige har de nå en lignende liste hvor også streaming er en faktor. Nå håper Wimp og Spotify at det også i Norge vil bli en lignende liste.

- Vi i Wimp mener selvfølgelig at streaming må inn på listene. Enten via en superliste (fysisk, nedlasting og streaming), eller med en egen offisiell liste for streaming. Vi er i samtaler med IFPI gjeldende en superliste, og vi håper at dette kan komme i gang om ikke lenge. I Danmark er vi allerede i gang med tilsvarende opplegg, der vi leverer data og mottar lister ukentlig, sier Kristin Breivik Eldnes i Wimp.

Spotify er naturligvis enige med Wimp og ettersøker en tilsvarende liste som de allerede har i Sverige.

- Det føles selvfølgelig relevant å inkludere streamet musikk i topplister ettersom lytting av musikk nå har utvidet seg fra eierskap til også å omhandle tilgang. I Sverige er streaming inkludert i den offisielle topplisten som er satt sammen av IFPI. Og med en million Spotify-brukere i Norge, finns det et voksende behov for også å ta med musikklytting via on-demand-kanaler, sier Sofie Grant i Spotify.

Les også:

Ny liste kommer

Marte Thorsby, daglig leder i IFPI, organisasjonen som utarbeider VG-lista, sier at det jobbes med en slik liste. Tallene for salg av fysiske singler er små, og om Topp 20-lista skal gjenspeile populariteten av singler, bør også streaming være en del av dette. Det vil bli en ny liste, ikke to.

- Streaming har etter hvert blitt en viktig del av salget av musikk, og siden VG-lista er en liste som skal vise det som selges så ønsker vi å inkludere streamingtallene. Planen er å inkludere disse tallene på VG-lista singel, i kombinasjon med fysisk salg og nedlastede låter. Det blir en forbedring av VG-lista, sier Thorsby.

Hvilke tall som skal benyttes er ennå ikke avklart. Skal bare de som betaler for streamingtjenester inkluderes, eller skal også de med gratis versjoner også tas i betraktning? Dette er nå viktige spørsmål IFPI må ta stilling til.

- Dette vil i første omgang gjelde singlelista. Og vi jobber med hvilke tall som skal inkluderes og hvordan, så der kan jeg ikke gi et godt svar ennå, sier den daglige lederen i IFPI.

Si din mening her:

Kulturstrøm

 • 2600 bilder fra norske spillefilmer

  Nasjonalbiblioteket har digitalisert rundt 2600 stillbilder fra norske langfilmer før 1945, melder Rushprint og viser fram noen av godbitene. Vil du søke etter bilder selv kan du gjøre det her. På bildet i denne notisen ser du Per Aabel og Wenche Foss fra filmen «En herre med bart» fra 1942.

  Per Aabel og Wenche Foss i filmen: En herre med bart
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Legende på Norges-besøk

  Pink Floyd-legenden Roger Waters var mandag på Nobels Fredssenter for diskutere politikk – og spille musikk. Publikum fikk seg også en aldri så liten musikalsk godbit da kvelden ble avrundet med en minikonsert fra den 74-årige musikklegenden. Etter planen skulle han bare spille én låt, men Waters serverte tre, og avsluttet å spille klassikeren «Mother» foran de 250 frammøtte (NTB).

 • Ny fargerik kolleksjon vises i dag

  For første gang på fire år viser klesdesigner Ingunn Birkeland fra Tvedestrand i dag en ny kolleksjon. Det skjer på Kunstnernes Hus under Oslo Runway 2018. Hvert plagg er unikt og er håndprodusert i Norge av designeren selv, skriver Agderposten.

  Ingunn Birkeland
  Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK