Hopp til innhold

- Gaza tømmes for journalister

- Trakassering og kidnappinger gjør det umulig å drive nøytral, kritisk journalistikk, sier tidligere Gaza-korrespondent Seif al-Din Shaheen.

Sist uke flyktet den kjente Al-Arabia reporteren Seif al-Din Shaheen fra Gaza. Etter utallige trakasseringer og angrep søker han asyl i Norge. Han tror Gazastripen nå bare har 10 prosent av sine journalister igjen.

Skrev om Alan Johnston

På Gazastripen drev han blant annet kritisk og undersøkende journalistikk mot gruppen som står bak kidnappingen av BBC-journalisten Alan Johnston. Nå er han beboer på Tanum Transitmottak.

- Gjør ikke alt de kan

- Det er mye Abbas kan gjøre for å gi beskyttelse for journalistene. I 2007 ble vårt kontor sprengt i luften uten at regjeringen reagerte. De gjør ikke alt de kan for å sørge for journalisters beskyttelse, sier al-Din Shaheen.

Truet på livet

- Å drive kritisk journalistikk har blitt nærmest umulig i Gaza. Da han omtalte kidnapperne til BBC-reporteren Alan Johnsten som kriminelle, ble han slått ned og fortalt at neste gang han sa noe ville han og familien hans bli drept.

- Tør ikke utøve yrket sitt

- Vi kom til Norge fordi jeg, kona og barna ble truet på livet, og vi valgte å forlate Gaza hvor jeg ikke kunne fortsette som frittalende journalist. Vi kom til Norge for å søke tilflukt og mulighet til å kunne snakke fritt, sier han.

- Jeg tror det bare er ti prosent av journalistene i Gaza som fortsatt tør å utøve yrket sitt. Resten har sluttet å jobbe på grunn av press og redsel for livet. Kritisk journalistikk er svært sjelden, og nesten ingen skriver om politiske hendelser på Gazastripen.

Håper på norsk støtte

- Alle de politiske og militære grupperingene gjør den nøytrale rapporteringen umulig, fordi de presser journalistene til å berette deres versjon av sannheten, og være deres talsmenn, sier al-Din Shaheen.

Han håper på støtte både fra Norsk Journalistlag og norsk regjering.

- Den norske regjeringen kan forbedre pressefriheten i Palestina både med økonomisk støtte og ved å presse Abbas til å bruke sin innflytelse til å forbedre sikkerheten til journalistene i Palestina.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP