Hopp til innhold

Oljedirektoratet får kraftig kritikk for analyser: Brukte fem prøver fra samme sted

Regjeringen sier det finnes enorme mengder kobber på havbunnen, som Norge kan tjene godt på. Eksperter reagerer på hvordan de har funnet frem til tallene.

Undervannsrobot

Regjeringen er ventet å åpne for leting etter mineraler på den norske havbunnen i løpet av våren. Her graver en robot etter mineraler på 3000 meters dybde på den undersjøiske fjellkjeden Mohnsryggen, omtrent 1000 kilometer utenfor Bergen.

Foto: enter for Dyphavsforskning / UiB

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

I en ressursvurdering som Oljedirektoratet (OD) la frem i slutten av januar, mener de blant annet at det finnes 38 millioner tonn kobber på havbunnen på norsk sokkel.

Ressursvurderingen er en del av grunnlaget når regjeringen senere i vår forventes å åpne for leting etter mineraler på den norske havbunnen.

Forskere har lenge advart om at vi vet ekstremt lite om arter og økosystemer på havdypet, og hvor skadelig gruvedrift der kan være.

Les også Forskere mener regjeringens plan for gruvedrift i havet er umulig

Havbunnen på Jan Mayen-ryggen

Nå stiller flere også spørsmål ved hvor mye Norge kan tjene på det. Analysene og rapportene som ODs baserer seg på, får nå kraftig kritikk.

– Ser man på det området de har beskrevet og som de sier er et veldig kobberrikt område, så stemmer det ikke, sier Bård Bergfald i Bergfald & co. til NRK

Mangan

Mangan er et annet mineral myndighetene mener kan utvinnes fra den norske havbunnen. Det brukes blant annet i stålproduksjon.

Foto: Milana Knezevic / NRK

Fem prøver tatt på samme sted

Da Bergfald & co. så nærmere på analysene på oppdrag for WWF, oppdaget de noe som fikk dem til å reagere:

Blant de 18 analyseseriene og rapportene som er publisert, viser 17 lave verdier. Én av rapportene, en rapport som Oljedirektoratet selv har stått for i 2018, viser høye verdier av kobber.

Denne ene rapporten er basert på 15 analyser, som utgjør et gjennomsnitt. Men fem av de 15 analysene er gjort på samme sted.

Utsnitt fra analyserapporten som viser at fem prøver er tatt på samme sted.

Utsnitt fra analyserapporten som viser at fem prøver er tatt på samme sted.

Foto: Oljedirektoratet

Bergfald reagerer videre på at de fem analysene er fra et sted med store mengder kobber.

– Det er egentlig bare 11 analyser og når man ser på gjennomsnittet fra de 11 analysene, så er verdiene ganske mediokre, sier Bård Bergfald.

Oljedirektoratet skriver til NRK at dette ikke er en rapport, men et regneark med analyseresultat. Dette er en av mange resultater som inngår i den totale ressursvurderingen. Les mer av svaret fra OD nederst i saken.

Bård Bergfald

Bård Bergfald har jobbet i 30 år med miljøgifter, kjemisk industri og avfallshåndtering. Han har skrevet en rapport for Verdens naturfond (WWF) om Olje- og energidepartementets konsekvensutredning om gruvedrift på havbunnen.

Foto: Milana Knezevic / NRK

– Ville vært straffbart

Bergfald sier at en slik fremgangsmåte ville vært ulovlig for private aktører i land som er store på gruvedrift, som Australia og Canada.

– En privat bedrift som henter kapital i markedet, kan ikke gjøre det. Det er straffbart, mener han.

Han legger til at «ettersom Oljedirektoratet ikke er en privat bedrift, så kan det vel kanskje gjøre hva det vil».

Oljedirektoratet svarer at ressursvurderingen ikke er en børsrapport og heller ikke utgir seg for det.

– Det er vanskelig å ta Bergfalds uttalelser om «straffbar fremgangsmåte» seriøst. Dette må stå for hans regning, skriver OD.

Les også Anklager regjeringen for å villede om gruvedrift på havbunnen

Det spesialbyggede skipet "Hidden Gem" på vei tilbake til havn i november i fjor etter åtte uker med prøver i Stillehavet mellom Mexico og Hawaii.

– Har brukt andre begreper

Også fagetaten NGU er sterkt kritisk til det Oljedirektoratet har lagt frem.

Seksjonsleder Kari Aasly i NGU siker at Oljedirektoratet har brukt andre metoder enn det NGU er vant til å bruke på landsbaserte mineralressurser.

– Vi etterspør en mer standardisert begrepsbruk, som også brukes internasjonalt, sier hun.

– Eventuelle forskjeller i begrepsbruk påvirker ikke de tallene OD har publisert (rene fakta), og som alle har full anledning til å gå gjennom og vurdere. Da må de vurderes på premissene vi har lagt de fram på, ikke finne på andre premisser, skriver OD i sitt svar til NRK.

Når det gjelder funnene av kobber, sier NGU at de ikke vet nok til å vurdere om det vil være lønnsomt å utvinne det.

– Selv om OD har kommet frem til et tall for mengden av blant annet kobber langs Midthavsryggen, så har vi ingen forutsetninger for å vurdere et mulig næringspotensial, sier Aasly i NGU.

Oljedirektoratet svarer at de i ressursvurderingen har benyttet seg av en metodikk som er beskrevet av USGS for å estimere det vi (og USGS) kaller uoppdagede ressurser ( «undiscovered resources»).

– Ressursvurderingen angir kun anslag (med et vidt spenn) for de mengder som kan være til stede i et område (tilstedeværende ressurser), men gir ingen vurdering av eventuelle verdier eller mulig utvinningsgrad, skriver OD.

Oljedirektoratet skriver følgende om de fem prøvene som er tatt på samme sted:

«De fem analysene som er trukket frem av Bergfald ble gjort for å undersøke variasjonen i metallinnhold fra innsiden til utsiden av en såkalt svart skorstein (et tilførselsrør i en varm kilde på havbunnen). Dette er data som er interessant for bl.a. akademisk forskning og er ikke bestemmende for beregningene gjort i Oljedirektoratets ressursvurdering som ble offentliggjort 27 januar 2023. Beregningene i ressursvurderingen er gjort med en vid, statistisk spredning (et vidt spenn) i inngangsverdiene for de forskjellige metallene. Denne spredningen i inngangsverdier er basert på en mengde publiserte data fra andre steder i verden (på land og hav) i tillegg til egne data. Hvordan utvalget av inngangsverdier er gjort er beskrevet i detalj i ressursvurderingen. Der går det klart fram at de fem prøvene som Bergfall trekker fram, ikke er bestemmende for resultatene.»

Etter at artikkelen først ble publisert har Oljedirektoratet ønsket å gi ytterligere kommentarer. Disse er nå tatt inn i saken.

Les også Regjeringen vil lete etter mineraler på havbunnen – Equinor er ikke interessert

Havbunnen utenfor Jan Mayen