NRK-ekspert: – Vi kan få løyperekord i år

Harde spor kan føre til stor fart under årets FInnmarksløp, mener NRK sin ekspertkommentator.

Hans-Petter Dalby

Hans-Petter Dalby er også i år ekspertkommentator for NRK.

Foto: Erik Lieungh

– Om føret forstetter å være som nå, og vi ikke får mye nedbør, tror jeg vi kan få en løyperekord i år, sier NRK sin ekspertkommentator Hans Petter Dalby.

Dalby tror at årets løype med harde spor vil påvirke hvordan Finnmarksløpets 1000-kilometer blir gjennomført. Han mener at mange kanskje vil velge å kjøre fort og hvile mindre, men han håper at flere velger en mellomting.

– Jeg håper flere velger å gjøre som vinner Thomas Wærner gjorde i fjor. Han hvilte mye og kjørte fort. Han hadde is i magen i starten, sier Dalby.

Blir utfordrende å holde igjen

Han tror Harald Tunheim, som vanlig kommer til å starte hardt ut for å legge seg i tet. Mye av spenningen kommer også til å ligge i når kjørerne velger å ta ut 16timershvilen sin.

– I fjor valgte mange å vente til Kirkenes, noe som ikke slo så heldig ut, sier Dalby.

Han menert det også vil bli en utfordring for kjørerne å holde litt igjen i starten, så ikke det ikke går for fort i de harde sporene.

Storm i kastene

Det er ventet stiv kuling med storm i kastene på utsatte steder når starten går lørdag.

– Men det er meldt sørvest vind. Kjørerne vil få vinden i siden og i ryggen, og det er såpass mildt at det vil trolig ikke bli mye snøfokk, sier Dalby


Mest utfordrende kan det være for kjørerne på 500-kilometeren, som kan få vinden i ansiktet på slutten.

Se bilder fra fjorårets Finnmarksløp:

Flere norske i Iditarod

Til tross for at sterke norske kjørere som Robert Sørlie og Ralph Johannesen for tiden deltar i det amerikanske Iditarod-løpet, mener Dalby at konkurransen i årets Finnmarksløp blir skarp.

– Arnt Ola Skjerve kom på andreplass i fjor og ble nummer tre i årets Femundløp. Han er sulten og sier at han kjører for å vinne. Han er absolutt en topp-trekandidat, sier Dalby.

Sigrid Ekran kom på fjerdeplass i årets Femundløp, og har også tidligere kommet inn som andremann på Finnmarksløpet., noe som eksperten mener betyr at hun er en vinnerkandidat .

– Vi må heller ikke glemme Birgitte Ness Wærner som er kona til fjorårsvinneren. Hun kjører Finnmarksløpet for første gang, men har tidligere kjørt Femundløpet.

Selv om hun har lånt bort fem av de beste hundene til Robert Sørlie mener Dalby de har gode sjanser.

– Også Nina Skramstad kan ha gode sjanser dersom hun er flink til å ta vare på seg selv på sluten av løpet, sier Dalby.

Tror på den eldste

Mira og Kjell Brennodden

Dalby tror Kjell Brennodden kan klinke til i det som kan se ut som hans siste deltakelse i Finnmarksløpet.

Foto: Knut-Sverre Horn

Selv om 65 år gamle Kjell Brenodden er feltets eldste kjører på 1000-kilometeren, tror Dalby at veteranen har gode sjanser.

– Han sier det er siste året han kjører, så det hadde vært gøy om han fikk en seier, siden han ikke har vunnet før.

Lars Monsen har et utrolig godt spann i år, ifølge Dalby.

– Det harde føret som er nå passer ham bra, siden han ikke kan jobbe så mye selv i løypa på grunn av sykdommen han har slitt med den siste tiden.

Blant de lokale kjørerne nevner Dalby Steinar Kristensen, Harald Tunheim og Roger Dahl.


Kristian Walseth, Ketil Reitan, Petter Jansen og Arne Karlstrøm, Ronny Frydenlund og Arne Karlstrøm blir også trukket fram.

Utlendingene kan hevde seg

Årets 500-kilometer kjører motsatt vei i forhold til tidligere, noe som er et spenningselement, fordi det gjør at de tyngste etappene kommer til slutt i løpet.

Dalby sier at det er vanskeligere å tippe favoritter i 500 kilometeren, men trekker blant annet fram Elisabeth Edland, finske Ole Wingren og sønnen Ronny og slovakiske Jan Slosar, som er søskenbarnet til fjorårets FL-500vinner.

– 500-kilometeren er der utlendingene kan hevde seg, sier Dalby.


Han har også tro på en av de eldre kjørerne.

– Bente Levorsen kan for kjøre bra, sier Dalby.