Hopp til innhold

Finnmarksløpet slår tilbake etter kritikk

Mattilsynet påpekte flere kritikkverdige forhold i sin tilsynsrapport, deriblant at noen av hundene hadde diaré og var avmagret. Rapporten kom bare dager før påmeldingen til neste års løp åpnet, noe arrangøren reagerer kraftig på.

Finnmarksløpet

FLERE MANGLER: Mattilsynet avdekket diaré, avmagrede hunder og flere andre dårlige forhold i sitt tilsyn med Finnmarksløpet i vinter. Arrangøren er kritisk til at rapporten kom seks måneder etter løpet.

Foto: Reiulf Grønnevik

I september ble en krass rapport av Finnmarksløpet offentliggjort av Mattilsynet. Arrangøren mener den kom altfor sent, og for tett opp mot åpning av påmelding til neste års løp.

Vil ha rapport tidligere

Hanna Fredriksen

SLÅR TILBAKE: Hanna Fredriksen, sjefsveterinær i Finnmarksløpet, reagerer på at rapporten fra Mattilsynet kom bare dager før åpningen av påmeldingen til neste års løp åpnet.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

– De siste årene har ikke dette vært noe problem, da har rapporten fra Mattilsynet vært forelagt allerede i mai eller juni. Det er for oss veldig mye bedre, sier sjefsveterinær i Finnmarksløpet Hanna Fredriksen til NRK og forklarer videre:

– Vi må forholde oss til datoer og frister. Før åpningen for påmeldingen må alt av reglement og det som angår kjørere og våre deltakere være klart.

Les også: Her kjører han videre med skadet hund

Les også: Dette avslører om hunden er frisk

Les også: Endrer løpsreglene etter diskvalifisering

Mattilsynet påpekte flere kritikkverdige forhold i sin tilsynsrapport, som arrangøren nå må rette opp i. Deriblant:

  • I minst 45 av spannene hadde en eller flere hunder diaré. Av disse er det minst 20 spann som har blodig diaré på en eller flere av hundene.
  • 9 spann har registrert oppkast på en eller flere hunder. Noen av disse er kombinasjon med diaré. Noen har også blodig oppkast.
  • I minst 14 av journalene er det kommentert at hundene er for tynne og er ikke tatt ut. Én hund skal ha vært totalt avmagret.
  • I 3 av spannene er det registrert halting. Kun én av disse hundene ble tatt ut.
  • 9 spann har hovne ledd eller smerter i ledd. Ut ifra journalene ser det
  • 7 av spannene er det anført at én eller flere hunder har enten potesår, potesprekker eller andre sårskader. Kun én av hundene ble tatt ut.

Grundig tilsyn

Vibeke Elvenes

GRUNDIG: Vibeke Elvenes i Mattilsynet sier rapporten av årets Finnmarksløpet ble levert senere enn tidligere fordi de utførte grundigere tilsyn.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Ifølge seniorrådgiver Vibeke Elvenes i Mattilsynet, er det god dyrevelferd som er det viktige for dem. Årets tilsyn ble utført grundigere enn tidligere år, noe som er årsaken til at den endelige rapporten kom så sent.

– Vi har gjort en grundig utredning i denne saken. Det har tatt tid å gå gjennom alle journalene. Nå er vedtaket fattet og sendt, men vi er veldig åpen for å diskutere frister med Finnmarksløpet. Ellers forventer vi at arrangøren retter opp i de funnene som ble gjort.