NRK Meny
Normal

Premien «ingen» vil ha

Hviler det en forbannelse over Karlebotnmannen? Mange som kjører Finnmarksløpet mener det.

Myten om Karlebotnmannen

Roger Persson viser frem hvaltannen som fjorårets versjon av Karlebotnmannen ble skåret ut av. Foto: Jan Harald Tomassen.

I nesten alle år av Finnmarksløpet har den første som når sjekkpunktet i Varangerbotn fått en liten premie å ta med seg videre i sleden. I år deles ikke «Karlebotnmannen» ut.

– Jeg tenkte det var tryggest sånn, det virker som om ingen tør å ta den lenger, sier Roger Persson, som deler ut premien.

Heller ikke neste år skal den deles ut, da har Finnmarksløpet VM-status.

– Vi kan ikke ødelegge et VM. Jeg vil ikke ha et spann som ligger og venter på at noen skal kjøre inn hit før dem, sier Persson.

Karlebotnmannen

Den originale «Karlebotnmannen» ligger utstilt i Varanger samiske museum.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Det er Varanger samiske museum i Varangerbotn som deler ut den lille trefiguren til den første kjøreren som når sjekkpunktet. Premien er en trekopi av en gammel samisk figur som er utstilt på museet.

Men det er ikke alle som vil ha premien, flere kjørere mener det er umulig å vinne Finnmarksløpet med figuren i sleden.

– Jeg vet ikke helt hvordan dette startet, men det er flere som er redd for den lille figuren, og nekter å ta den med seg, sier Persson.

Fikk nei fra handler

Tidligere vinner av Finnmarksløpet, Inger Marie Haaland, fikk i 2012 streng beskjed av handler Ralph Johannesen om at hun ikke skulle ta imot premien. Hun kjørte da rett gjennom sjekkpunktet, Haaland sier handler Johannesen brukte argumentet om tid da han skulle forklare arrangøren i Varangerbotn hvorfor hun ikke skulle ta med seg premien.

– Jeg har ikke noe problem med "Karlebotnmannen", men da jeg kom inn til Varangerbotn sto Ralph der og skrek at jeg ikke skulle ta den og bare kjøre videre, sier Haaland.

Haaland fikk til slutt premien, men ikke før på banketten etter at løpet var ferdig. Nå henger den lille figuren på baderomsspeilet hjemme.

Også i 2010 ble Finnmarksløpet arrangert uten at «Karlebotnmannen» ble delt ut. Det året vant Ralph Johannesen.

– Han fikk med seg noen bøker i stedet, så nå kan han vel alt om Nesseby og alle sakene vi har her på museet, sier Persson.

Alaska husky

Om Karlebotnmannen har innvirkning på hundene er nok lite trolig. På slitne kjørere, er en annen sak.

Foto: Knut-Sverre Horn