NRK Meny
Normal

Nå kommer uværet

Stormen «Jorun» fester grepet over Finnmarksløpet.

Jorun

De røde feltene viser hvor vinden er sterkest klokka ni lørdag kveld.

Foto: Skjermdump

Meteorologisk institutt advarte før starten i Finnmarksløpet om ekstremværet «Jorun» som var på vei nordover og innover Finnmark.

Starten i Alta sentrum lørdag forløp i strålende sol og blå himmel, men på kvelden er det vind og regn som dominerer.

Hundekjørerne i Finnmarksløpet er lørdag kveld på vei inn til sjekkpunkter i Skoganvarre og Jergul, avhengig av om de deltar i 1000- eller 500-kilometeren. Ifølge vakthavende meteorolog Geir Bøyum ved Meteorologisk institutt i Tromsø er «Jorun» på vei mot dem.

– Akkurat nå er det ikke så ille. Vinden har tatt seg opp, men den vil ta seg opp mer. I en kort periode i natt blir det mye vind i disse områdene. På utsatte steder liten storm og sterke vindkast lokalt, sier Bøyum.

Blåst av veien

Finnmarksløpets nettside meldte tidligere på kvelden at kjørerne i 1000-kilometeren var tregere enn normalt på vei inn til Skoganvarre. Dette på grunn av uværet.

Finnmark Dagblad kunne melde om en campingvogn tilhørende en av handlerne som hadde blåst av veien mellom Suolovuopmi og Máze på riksvei 93.

Følger med

Finnmarksløpets presseansvarlig Trond Anton Antonsen forteller til NRK at foreløpig gjøres det ingen tiltak i forhold til været. Men arrangøren følger med og er i beredskap.

Spesielt de fire yngste kjørerne i den nyopprettede juniorklassen følges ekstra godt med på.

Inferno

Meteorolog Geir Bøyum kunne i 20.30-tiden lørdag kveld fortelle at særlig Nord-Troms og helt vest i Finnmark hadde det verst.

– Vi har fått rapporter om stengte veier, og særlig på grensen mot Kilpisjärvi i Finland er det vanskelige forhold. Det er et inferno, og det kan bli lignende forhold på vidda, sier Bøyum.

Trøsten er at det roer seg ganske kjapt søndag morgen.

– Men det er meldt mer vind søndag kveld og mandag. Den kommer fra sørvest, og blir ikke så ille som det blir i natt, sier Bøyum.