Innspurten mot Alta i gang

Roger Dahl har passert siste sjekkpunkt, og fortsetter mot målgang i Alta med 7 hunder.

Roger Dahl

Her er Roger Dahl i god stim over vidda mellom Karasjok og Alta.

Foto: Rune Berg / Nrk

17.32 passerte Roger Dahl Jotka, som er siste sjekkpunkt før målgang i Alta. Han kom inn med 8 hunder og fortsatte videre med 7 hunder i spannet.

Ifølge Finnmarksløpets folk på stedet hadde han knapt tid til å registrere seg og få satt av en av bikkjene før han satte farten videre.

Dersom Sigrid Ekran - som nå ligger på andre plass - slår Robert Sørlie er det tiden som avgjør om Roger Dahl vinner en hytte verdt en halv million kroner, kanskje er det derfor Dahl har det så travelt inn mot mål.

Øker forspranget

– Dette burde gå, sa Roger Dahl da han i formiddag tok fatt på den aller siste etappen i Finnmarksløpet 2011, vel vitende om at han har et forsprang på nesten to timer til neste konkurrent.

Roger Dahl passerte Mollesjohka fjellstua kl 15.02. Finnmarksløpets uoffisielle utregninger viser at han har en gjennomsnittsfart på 11,7km/t . Han har brukt 4 timer og 42 min på denne strekningen som er på 55 km.

Til sammenligning hadde han er gjennomsnittsfart på 11,9 km/t i 2010, skriver finnmarkslopet.no.

Sigrid Ekran som ligger etter Dahl i løypa passerte Mollesjohka klokken 16.46. Hun taper litt til Roger Dahl, og er nå 1 time og 56 minutter etter Roger Dahl.

Ekran startet ut fra Karasjok 1 time og 51 minutter etter Dahl - og har dermed tapt 5 minutter på Dahl, melder Finnmarksløpet på sine nettsider.

Nesten to timers forsprang

Roger Dahl i Karasjok

Roger Dahl kjørte ut fra Karasjok som førstemanntorsdag formiddag.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Først klokka 12.11 startet neste kjører, og på den tida hadde Roger Dahl allerede kjørt godt over to mil av den 140 kilometer lange etappen til mål i Alta.

På sjekkpunktet i Karasjok holder de fleste en knapp på at Roger Dahl i sitt 25 år vinner Finnmarksløpet for tredje gang. Selv vil han ikke juble før han passerer målstreken.

– Jeg er veldig spent og smånervøs. Vi har jo med dyr å gjøre, og alt kan skje. Men det er flott å få slik støtte fra folk, sier Dahl til NRK, mens han gir hundene en massasje før den siste og avgjørende etappen.

Trenger hjelp fra Ekran

Spørsmålet mange nå stiller seg, er om Roger Dahl også vinner en hytte til en halv million kroner. Hytta går til beste kjører de to siste åra.

Dahl vinner hytta om han kommer først til mål i Alta, samt at Sigrid Ekran greier å holde Robert Sørlie bak seg. I tillegg må Dahl slå Sørlie med minst 16 minutter.

Selv tørr han ikke tenke på hytta i det hele tatt:

– Jeg jubler for alt som kommer først i Alta, sier Dahl til NRK.

Roger Dahl får lykkeønskninger på vegen av Trine Lyrek

Roger Dahl får lykkeønskninger på veien av handler Trine Lyrek.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Om Dahl er nervøs, er sjefshandler Trine Lyrek det dobbelte, der hun hopper opp og ned på sidelinja.

– Akkurat nå har jeg vondt i magen! Men om han passerer Øvre Alta Bru (rundt 4 kilometer før mål) og ingen andre har kommet ned på elveisen (rundt 15 kilometer før mål), da er dette i boks, sier Lyrek til NRK.

Sigrid Ekran kjørte ut klokka 1211, en time og femti minutter etter Roger Dahl. Like før fikk hun en peptalk av Inger-Marie Haaland, som vant Finnmarksløpet i 2009.

Sigrid Ekran og Inger-Marie Haaland

Sigrid Ekran og Inger-Marie Haaland like før Ekran kjørte ut fra Karasjok.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Jeg sa hun måtte spare de beste lederne til hun kom opp på fjellet. Det er meldt dårlig vær over Jotka, og det er viktig at kjørerne ikke brenner alt kruttet i de bratte bakkene opp dit, sier Haaland.

– Bikkjene vet hvor de skal

Men selv om løpet ikke er over før målgang i Alta i kveld, tror Haaland at hjemmefavoritten Roger Dahl går av med seieren.

– De bikkjene vet hvor de skal. De skal hjem, sier Haaland.

Roger Dahl på elveisen ved Karasjok

Roger Dahl på elveisen ved Karasjok. Han leder med nesten to timer på Sigrid Ekran.

Foto: Knut-Sverre Horn

Selv mener Dahl ledelsen er betryggende.

– Jeg frykter ikke at Sigrid skal ta meg igjen, men jeg har veldig respekt for henne. Hun har kjørt som et olja lyn på de siste etappene.

– Hvordan blir det å komme til Alta i kveld?

– Det skal bli godt å komme hjem. Det skal bli godt med masse mat og alt det der, sier Roger Dahl.