NRK Meny
Normal

Forhåndsfavoritt har trukket seg fra Finnmarksløpet

Hundene til Marianne Skjøthaug fikk kennelhoste sist uke. Mandag ble hun nødt til å ta den tunge avgjørelsen.

Marianne Skjøthaugs hunder har fått kennelhoste

Marianna Skjøthaug har trukket seg fra Finnmarksløpet, da hundene hennes ikke har blitt friske etter å ha pådratt seg Kennelhoste.

Foto: Rune Berg / NRK

Skjøthaug har trent flere tusen timer til årets utgave av Finnmarksløpet, som var sesongens store mål.

– Jeg håpet i det lengste på at det skulle gå seg til, det har det ikke gjort, sier den meriterte hundekjøreren.

Hun var på forhånd utpekt som en av forhåndsfavorittene vinne løpet, men også til å forsvare VM-tittelen, ettersom årets Finnmarksløp er et verdensmesterskap. Marianne Skjøthaug er nemlig regjerende verdensmesteren i 8-spann, en tittelen hun tok på Røros i 2011.

Hundene fikk kennelhoste

Men sist uke fikk hundene hennes påvist Kennelhoste, og nå er det besluttet at hun ikke stiller til start. Hundene har ikke blitt friske, samtidig tar hun ikke sjansen på å smitte konkurrenter, eller å kjøre med hunder som ikke er friske nok.

– Det føles veldig tungt, rart og trist. Vi har trent og stått på å sett fram til dette her som årets store høydepunkt. Det er en veldig tom rar boble, sier hun.

Det har dermed blitt en tung avslutning på årets sesong for Skjøthaug. Først ble hennes mann, veteran i Finnmarksløpet, Arne Karlstrøm, stoppet av stormen som herjet under Femundløpet tidligere i år, og nå får ikke altså ikke Skjøthaug kjøre Finnmarksløpet.

Blir å se langs løypa

Hun blir likevel å se langt løypa, for hennes datter Mina stiller til start i junior-Finnmarksløpet for første gang. Hun har derimot fått låne hunder fra andre venner, som gjør at hun kan stille til start.

– Vi gleder oss til det da. Det er en glede for meg å være med å ta henne i mål, selv om situasjonen har blitt som den er blitt. Jeg hadde ikke fått til det om jeg hadde vært ute å kjørt selv, sier Skjøthaug.

Skjøthaug kan også legge til at det blir første gang siden 1991 at ikke det er hunder fra Parken gård til start i Finnmarksløpet.

Les også: Kennelhoste kan stoppe Marianne Skjøthaug - NRK - Finnmark