Hopp til innhold

– Det er som natt og dag

På 90-tallet var hun imponert over å ha tilgang til en faks under Finnmarksløpet. Nå pumper Hanne Rosenberg og 21 frivillige nyheter ut på internett døgnet rundt.

– Hvor blir det av den bildeserien du skulle lage?

Fra enden av langbordet ser Hanne Rosenberg spørrende bort på en av fotografene. Fra pressesenteret I Alta leder hun 21 frivillige som gjennom hele døgnet jobber med stoff til nettstedet finnmarkslopet.no.

– Dette er folk som har andre jobber eller studerer og som gjør dette på frivillig basis.

390 000 innom nettstedet

Siden torsdag har de frivillige tatt bilder, skrevet og oversatt en hel haug artikler med tilknytning til Finnmarksløpet. Artiklene og bildene publiseres på nettstedet og på sosiale medier.

– 390.000 har vært innom siden og det er registert 71 millioner klikk. Gjennom hele løpet i fjor hadde vi 57 millioner klikk, sier Rosenberg.

Fra midnatt frem til klokken åtte torsdag kveld hadde redaksjonen publisert over 30 saker på nettstedet. Produksjonen er basert på to hovedregler.

– Sakene skal ha bilder og er det ting som er knyttet opp til løpets gang skal det ut fort.

Følg Finnmarksløpet på nrk.no/finnmarkslopet

Mor-Finnmarksløpet

Da publikum ventet på vinneren på 500-kilometeren på torget i Alta på mandag ble Hanne Rosenberg presentert som Mor-Finnmarksløpet.

De siste 25 årene har hun hatt ulike roller knyttet til arrangementet. Alt fra å arrangere banketter til daglig leder.

I år er hun altså leder for presseseksjonen. Det var hun også på midten av 90-tallet. Siden den gang er det mye som har forandret seg.

– Den gang var målgangen oppe ved campingplassen litt utenfor Alta. Da var vi fem-seks stykker som jobbet og sov på skift i ei lita campinghytte.

– Vi skrev pressemeldinger for hånd og sendte dem med faks til redaksjonene. Etter at faksen var sendt måtte vi ringe for å mase til oss omtale.

Redaksjon Finnmarksløp

21 frivillige utgjør redaksjonen bak finnmarkslopet.no.

Foto: Ole-Marius Aune Sandmo / NRK

Var imponert over data, skriver og faks

Etter hvert fikk vi også en stasjonær datamaskin som vi kunne skrive pressemeldingene på. Etterpå skrev vi dem ut og fakset dem.

– Det virker litt rart nå, men jeg husker jeg ble imponert over at vi hadde tilgang til en datamaskin med skjermsparer, en skriver og en faks som kunne sende til flere samtidig, sier hun og humrer.

Siden den gang har teknologien skutt fart i riktig retning. Det har også antalllet kjørere og ikke minst pressedekningen av Finnmarksløpet.

På nittitallet var det hovedsakelig lokalavisene og sporadiske innslag på NRKs lokalsendinger som utgjorde pressedekningen.

Jeg husker vi måtte stå opp klokken fem om morgenen for å forberede oss fordi vi endelig skulle få være med på NRK Finnmarks morgensending på radio.

– Som dag og natt

Det kan vanskelig å sammenlignes med dagens situasjon. Til årets Finnmarksløp har over 50 pressefolk akkrediterting. NRK 1 kjører daglige TV-sendinger fra løpet. Kringkasteren satser også på løpet på internett og radio.

– Jeg vet at TV2 er her og lager noe. Aftenpostens A-magasin har 15 sider fra Finnmarksløpet i morgen. I tillegg er det også et team fra polsk TV her.

– Sammenlignet med 90-tallet er det som dag og natt.

Huskeliste

Planen er klar for hva som skal gjøres når teten på 1000-kilometeren kommer til mål i Alta.

Foto: Ole-Marius Aune Sandmo / NRK

Suksesshistorier fra Finnmark

Selv kommer hun fra Oslo men betrakter seg som finnmarking etter å ha bodd i Altta i 31 år. At arrangementet har vokst så mye siden oppstarten i 1981, mener hun betyr svært mye for fylket.

– Dette er suksesshistorier fra Finnmark. Finnmarksløpet viser at fylket ikke bare handler om fisk og rein, for å sette det litt på spissen.

– Det er med på å styke folks følelse av identitet og stolthet, sier hun.

Siste nytt fra Finnmarksløpet

  • Vant pris som beste førstegangskjører

    Petter Karlsson fra Sverige vant den 1200 kilometer lange distansen i Finnmarksløpet i år. Han fikk også naturlig nok prisen for beste utenlandske kjører.

    Karlsson fikk i tillegg årets veterinærpris.

    Det var norgesmesterskap i langdistanse hundekjøring åpen klasse i år under Finnmarksløpet. Her fikk Niklas Rogne, som ble nummer to år, tittelen som norgesmester og gullmedalje. Roger Dahl fikk sølv NM og Roger Fossøy fikk bronse i NM.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski (bildet). Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet.

    Prisen for beste handler gikk til Kenneth Nilsen og Marius Søberg som var handlere for Kathrine Søberg.

    Red lantern, eller siste kjører inn, ble finske Aki Holch.

    I 600 kilometerklassen gikk Årets handler-prisen til Ingvild Baugstø Almås og Hans-Petter Almås, som var handlere for sin datter Tuva Almås.

    Årets sportsmanship-pris gikk til Jason Fuller.

    Nina W. Vollen vant årets veterinærpris i denne klassen.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski. Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet. Her med premien og familien i målområdet i Alta.
    Foto: Marit Leinan Abrahamsen / Finnmarksløpet
  • Førstegangskjører fra Stabbursnes på 7. plass

    Bernt A. Henriksen (bildet) fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.

    Henriksen fra Stabbursnes kjørte hunder fra Team Lyrek sin kennel i Alta.

    Det var svenske Petter Karlsson som vant distansen foran Niklas Rogne og Alta-kjøreren Roger Dahl.

    Alta-kjørerne Roger Fossøy og Maria Hernetkoski ble nummer 4 og 5.

    Ossi Kaltti ble beste finske kjører på en 6. plass.

    Superveteran Stein Håvard Fjestad ble nummer 8, mens Sven-Erik Gullbekk ble nummer 9.

    Kathrine Søberg, britiske Ben Marsden, Jo Jøldal, Hedda Mosleth og finske Aki Holch tok de siste plassene i årets utgave av Finnmarksløpets lengste distanse.

    Bernt A. Henriksen fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.
    Foto: Marthe Nyvoll / Finnmarksløpet