Normal

Finsliper farta for Tunheim

Sera-pulver, rilling og riktig struktur. Det er mantraet til handlerne som sørger for god gli i sporet.

Drillen ruller sakte over tre meter lange svarte meier. Den hvinende lyden kommer fra handler Eirik Fløtlien. Han legger siste hånd på slipeprosessen som skal gi Harald Tunheim god glid på tungt føre.

Mildværet under årets Finnmarksløp har gitt hunder, hundekjørere og handlerne store utfordringer. Snøen blir bløt, og dette må kompenseres med avansert teknikk som overføres til sleden via spesiallagde "bånd".


Båndene er av samme materiale som benyttes på langrennsski. Båndene skiftes ut på hvert sjekkpunkt.

Følg løpet på: nrk.no/finnmarkslopet

Struktur i båndene

– Det jeg gjør nå, er å rille en struktur på båndene. Deretter monteres de på sledemeiene. Strukturen på båndet må tilpasses lufttemperaturen. I dag har det vært mildvær, og med mye kram snø er det best med en struktur som drenerer vannet unna kjapt, forteller han.

21-åringen fra Lillehammer fikk smaken på Finnmark gjennom folkehøgskole i Alta. I januar fikk han en telefon fra Harald Tunheim med forespørsel om å være én av tre handlere under årets Finnmarksløp.

– Jeg ble glad, for å si det mildt. Jeg er svært glad i friluftsliv, og dette er jo en kombinasjon som ikke akkurat er hverdagskost, smiler Fløtlien.

Tunheim Tanaelva

Her kjører Harald Tunheim ned Tanaelva.

Foto: Allan Klo / NRK

Sleden glir lettere

For å gi Tunheim best mulig glid, benyttes et kostbart spesialmiddel kalt serapulver. Pulveret er av det kostbare slaget, men regnes som noe av det beste i sjangeren.

– Serapulver tar ikke til seg smuss, og gir god glid. Lenge, understreker Fløtlien.

Båndene har nå fått en lett, rufsete overflate som drenerer vekk vannet i den bløte snøen. Serapulveret gjør at sleden glir lett framover og reduserer energien hundespannet må bruke for å trekke ekvipasjen i løypa.

– Hva hadde du gjort i 15 minusgrader?

– Da hadde jeg slipt båndene til en fast og glatt overflate. Enkelt og greit, avslutter handleren fra Lillehammer.