mopedister i Alta
Foto: NRK / Stian Strøm

De forhatte mopedistene

«Mopedmafiaen» har lekt med politiet i Alta i 30 år. Nå har politiet fått nok og beslaglegger flere titalls tohjulinger, samt anmelder en håndfull ungdommer.

Dette er ikke dagen for å ha knekk på mopedskiltet dersom du er elev på Alta videregående skole.

Politiet er på stedet og kontrollerer alle mopeder, ATV-er og lettmotorsykler. De sjekker skiltene, om de har blitt brettet eller plassert slik at fører unngår gjenkjennelse, og de sjekker hvor fort mopedene kan gå. De har rukket å sjekke 16 sykler. Alle var trimma. Alle ble beslaglagt.

Kontrollen skjer i lokalet for bygg- og anleggsteknikk. En ung fyr står utenfor og venter på kameraten sin.

– Han kommer nok ikke ut igjen med moped, sukker han.

Mopedkontroll

Statens vegvesen kontrollerer farten på mopedene. Maksimal hastighet skal være 45 km/t.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Dagen før aksjonen

– Har du snus?

Han som spør tar ikke hjelmen av. Han som svarer tar heller ikke av hjelmen. Bare øyene synes.

Mellom midnattssol og mørketid, når høsten er i anmarsj og luften er skarp, mens frosten ennå uteblir: Det er tiden når mopedistene i Finnmark er mest aktive.

Det tok ikke lang tid å finne tre gutter og deres mopeder i veikanten til en avkjørsel nær E6. De skulte mistenksomt da NRK-bilen kom rullende i skumringen, men stakk ikke da ruta ble sveivet ned.

Det har blitt skrevet og snakket mye om mopedistene. De vil uttale seg, de også:

Det er veldig overdrevet, det dere skriver i media. Det ble ikke kjørt så hardt i helgen.

mopedist (16)

– Det er veldig overdrevet, det dere skriver i media. Det ble ikke kjørt så hardt i helgen, sier den seksten år gamle mopedisten bestemt.

Ikke at han var blant dem som kjørte.

Den siste tida har politiet fått flere klagemeldinger på såkalt «mopedmafia» enn noen gang før. Sist helg kjørte rundt 20 tohjulinger i samlet flokk på E6 i Alta, mens politiet slet med å rekke å loggføre alle klagene som kom inn. Mopedistene skal ha steilet, kjørt uten lys, kjørt tre i bredden, kjørt i feil kjørefelt og skremt bilister ut av veien. Hendelsesforløpet er noe uklart, men politimannen i sivil som forsøkte å holde igjen en mopedist, fikk håndleddet sitt brukket.

Ingen av guttene vi møter var med på den kjøreturen, sier de.

Praten i veikanten

Alta, mopeder

Mopedistene mener voksne bør tenke mer over sin egen adferd i trafikken.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Mopedistene vil ikke filmes. De vil ikke fotograferes eller gjenkjennes. De har nok problemer allerede, både med politiet som lover at «nå er det slutt på snillismen» og med foreldre som truer med å parkere mopeden for godt. Voksne mennesker tar bilder av dem på veien, og noen ganger virker det som om de kjører på en slik måte som skal provosere frem farlige situasjoner.

Samtalen starter kleint.

Så dere liker å kjøre moped?

– Ja, men ikke sånn som dere skriver om i avisene. Vi kjører rolig.

Politiet har fått inn en del tips om «villmannskjøring» da. Så mange at de ikke rakk å loggføre alle.

– Folk overdriver og finner på ting. Det er fordi dem er lei av støyen. De mener at vi har kjørt ulovlig fordi vi bråker. De vil at politiet skal ta oss, sier mopedistene.

Men skjønner dere at folk er lei?

– Ja, men hva skal vi gjøre med bråket? Vi får jo ikke skrudd av lyden.

Har dere trimma moped?

Det blir stille.

Flere mopedister observeres i avkjørselen. Noen snur, andre slutter seg til samtalen. Til slutt er det en som sier:

– Mopedene går for sakte. Vi kan ikke kjøre 45 kilometer i timen, hvis fartsgrensen er 60. Da blir folk bare irritert og vil kjøre forbi.

– Jeg ble nesten presset ut av veien av en bobil på vei hit. Da holdt jeg faktisk fartsgrensen, kommer det fra en annen hjelm.

– Mopedene burde kunne gå 60 kilometer i timen, kanskje 70. De må jo gå sånn at vi holder fartsgrensen, sier en annen. Dette er åpenbart et tema som engasjerer.

– Det er teit med fartsbegrensninga. Hvis vi skal kjøre sakte en hel gjeng, så irriterer vi i hvert fall folk.

Kan dere ikke kjøre på bane når dere skal være en hel gjeng?

– Hvis det var crossbane her, hadde jeg kjørt der hele tiden. Det hadde vært enda fetere å kjøre på crossbane.

Men det finnes jo en i Alta?

En skriver at han skal få seg lastebil og meie oss ned. Man ser hvor langt voksne folk tenker også.

Anonym mopedist

Det nøles litt. Ingen er sikre på reglene for å få kjøre på banen eller når den er åpen. Dessuten er den mer enn 20 minutter unna, for dem som klarer å holde fartsgrensen.

Hva tenker dere om all denne oppmerksomheten?

– Det er helt sjukt. Har du sett kommentarene på artiklene om oss på Facebook?

Ja, det har jeg. Et lite utvalg ser slik ut:

Kommentarer om mopedister i Alta

– Man ser hvor langt voksne folk tenker også. En skriver at han skal få seg lastebil og meie oss ned.

Skjønner dere at folk som møter dere på veien blir redde når dere er mange?

– Ikke egentlig. Vi kjører rolig. Vi kjører så vi har kontroll over situasjonen, vil jeg påstå. Når vi er en hel gjeng, får vi dessuten ikke kjørt fort.

– Problemet er at alle blir tatt med en kam.

Å?

– Som i helgen, da folk tok bilder av skiltene til alle på moped. De får jo ikke notert ned nummer på dem som ikke har skilt, og da får vi som har alt på stell skylden.

Hva med foreldrene deres, hva sier de om at dere kjører moped?

– Politiet har ringt mamma, det var på grunn av dem som steilet og sånt i helgen. Hun sier jeg ikke skal kjøre når vi blir mange på moped. Så det skal jeg ikke, ellers låser dem inn sykkelen.

Hva hadde dere gjort på kveldene hvis dere ikke kjørte moped da?

– Sikkert sittet inne og spilt på dataen.

– Vært i huset og rusa oss.

– Det er det man gjør.

Så det er bedre å kjøre moped?

– Ikke hvis man kjører slik mediene skriver. Vi kjører pent.

Mopeder Alta

Mopedistene er ikke enige med måten media de blir fremstilt på i media.

Foto: Stian Strøm / NRK

Alt var verre før

Året er 1980. Det finnes ingen mobiltelefoner og det lages ingen avtaler.

E6 gjennom Alta fylles plutselig av unge menn på lettmotorsykler og mopeder. De er mellom 50 og 70 stykker, og høres på lang avstand. De steiler og spinner på asfalten. De brenner bildekk i fjæra.

Folk sier det aldri har vært så ille som sist helg? Det var mye verre før.

Frank Jonny Nilsen

– Og folk sier det aldri har vært så ille som sist helg? Det var mye verre før, minnes Frank Jonny Nilsen.

Da Nilsen var ung herjet han på veiene. Nå er han en voksen forretningseier som tror at det er lurt å huske at «kua har vært kalv». Forfølgelse og straff er ikke er veien å gå når man skal oppdra mopedister, mener Nilsen.

Han husker en helt annen tid. Innbyggertallet i Alta har blitt doblet. Folk har flere biler. E6 er mer trafikkert, ungdommen er snillere og samfunnet er mer ordentlig, ifølge Nilsen.

– Folk hatet mopedister på 80-tallet også, men det dreit vi i. Vi var i opposisjon til alt og alle. Tenåringene i dag bryr seg mer. I likhet med resten av samfunnet, er de mer lovlydige, sier Nilsen.

Frank Jonny Nilsen

Frank Jonny Nilsen husker godt den tiden da han kjørte lettmotorsykkel.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

– Mopedistene trenger et sted

Samtale med Frank Jonny Nilsen

Frank Jonny Nilsen var bekymret mopedistene ikke ville komme på mekkeverkstedet han har arrangert. De kom.

Nilsen har mange tanker rundt mopedproblematikken i Alta. Satt på spissen, lyder de slik: Det offentlige svikter mopedguttene.

– Alle kan ikke holde på med musikk og dans. Hvor ble det av mekkeverkstedet? Det er stor interesse for motoriserte kjøretøy i Alta, men det finnes ingen tilbud for unge som er interessert i dette, sier han.

Nilsen mener mopedungdommen i Alta trenger en møteplass hvor de kan treffe både hverandre og voksne som snakker deres språk, men det gamle mekkeverkstedet på Ungdommens hus er historie, mens bevilgningene til prosjektet «Den trygge mopedfører» stoppet i 2012.

Frank Jonny Nilsen er imidlertid en mann som liker å engasjere seg. Han har undersøkt hvorvidt næringsbygget hans kan brukes til å arrangere mekkeverksted, invitert lokale mopedforhandlere og skuterforeninga. På ett døgn har han anrettet et mekkeverksted og spredd budskapet på Facebook. Han venter spent på å se hvem som dukker opp.

«Mopedrazzia» på skolen

Mopeder står i rekke i vente på kontroll. Gutter og jenter kjører inn på moped og går ut til fots med hjelmen i hånda. Over 20 kjøretøy er beslaglagt. Han som venter på kameraten sin kvikner til når vennen går ut av kontrollbygget.

– Får du fravær nå?

– Ja. Jeg spurte om jeg kunne få en lapp om hvor jeg har vært, men fikk bare denne, svarer kameraten og vifter med en bot på 4000 kroner.

Jodel, applikasjonen som lar folk poste innlegg anonymt til brukere i nærområdet, flommer over av mopednytt.

JODEL OM MOPEDBESLAG

Innsatsleder for aksjonen, politibetjent Karen Julie Eira, forklarer hvorfor politiet har møtt opp på skolen:

– Det skal ekstremt mye til for at vi skal legge oss bak mopedistene når de er ute og kjører. Vi ønsker ikke å fremprovosere farlige situasjoner. Derfor er vi her, sier hun.

Hun forteller at de fleste tar kontrollen pent. Aksjonen rammer mopedister som har kjørt uforsvarlig, så vel som førere som kun har trimmet mopeden sin. Dem finnes det mange av i Alta. Elevene som Eira har pratet med, forstår hvorfor politiaksjonen finner sted.

– Det er viktig at de forstår. De siste ukene har vi fått inn svært mange mopedklager i helgene. Sånn kan det ikke være. Det er selvfølgelig synd at denne aksjonen går utover ungdom som ikke har kjørt i helgene, men vi kan ikke være selektive på en slik kontroll, forklarer hun.

Karen Julie Eira

Karen Julie Eira tror elevene hadde forventet at politiet ville komme før eller siden.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Alle mopeder som ikke følger forskriftene for fart og skilting inndras. Bøter deles ut. Utenfor kontrollbygget har det samlet seg en gjeng av elever som observerer aksjonen med spenning. De bes om å gå et annet sted: Politiaksjonen er ikke sirkus.

Noen få mopeder står igjen på parkeringsplassene. Eierne har forduftet, men dem skal politiet kontakte senere.

På bussholdeplassen står flere ungdommer med hjelmen i hendene.

Helgen nærmer seg. Den blir sannsynligvis rolig.