NRK Meny
Normal

Russland: – Vi snakker bare om vår egen sikkerhet

Den norske vinterøvelsen Joint Viking er i gang på Finnmarksvidda. – Norge må selv bestemme om de vil ha amerikanske styrker i landet, sier Russland.

Joint Viking 2015

8000 militære er involvert når marinen, hæren og luftforsvaret skal øve sammen med amerikanske og britiske styrker i Finnmark. Her ser vi soldater fra 2. bataljon, under øvelsen Joint Viking 2015 i Finnmark.

Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsvarets mediesenter / NTB scanpix

8000 norske, britiske og amerikanske soldater er samlet på Finnmarksvidda, der de skal trene til lands, vanns og i lufta for å være godt rustet i tilfelle krig.

Militærøvelsen, som trolig er den største i Finnmark noen gang, har vakt oppmerksomhet. Både fordi det er nært russergrensa, men også fordi våre allierte er invitert til øvelsen.

Siden 2015 har Joint Viking skapt diskusjoner, all den tid øvelsen befinner seg like ved grensa til Russland. Det året svarte Vladimir Putin med å arrangere en stor russisk militærøvelse på Kolahalvøya.

Leonid Slutskij

Leder for utenrikskomiteen i dumaen, Leonid Slutskij sier Russland tar sine forholdsregler når amerikanerne er i Europa.

Foto: Morten Jentoft / NRK

Lederen for utenrikskomiteen i det russiske parlamentet, dumaen, Leonid Slutskij, sier Norge selv må bestemme om de vil ha amerikanske styrker i landet.

– Vi snakker bare om vår egen sikkerhet, og om å ta våre forholdsregler til den amerikanske tilværelsen i Europa, sier Slutskij.

Han sier Russland noterer seg at amerikanerne ikke mener det nye rakettforsvaret i Europa er rettet mot dem som en mulig fiende. Og at det ikke er et forsøk på å starte en ny kald krig.

– Vi bør derfor se på realitetene i det som skjer i den internasjonale politikken, og sammen med USA bygge opp et nytt system for internasjonal sikkerhet for de neste 100 årene, sier Slutskij.

Søreide på kommandoplass

I år arrangeres øvelsen i Finnmark for andre gang, nå med enda flere. SV mener øvelsen viser et skifte i norsk utenrikspolitikk, og seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt tror øvelsen vil bli brukt av russerne til å vise at Nato øker sitt nærvær i grenseområdene.

For anledningen har forsvarsminister Ine Marie Søreide inntatt Lakselv, der hun skal overnatte på kommandoplassen i to døgn.

Forsvarsminister Ine Marie Søreide

Med lukten av parafin og diesel i nesen ser forsvarsminister Ine Marie Søreide fram til gode samtaler rundt bålet. – Jeg får høre erfaringer om soldatenes tjenestegjøring, og om erfaringer fra internasjonale operasjoner. Jeg ser på dette som utrolig verdifullt, sier hun.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Søreide poengterer at amerikanere, briter, nederlendere, tyskere og svensker har øvd i Norge i flere tiår. Og helst om vinteren.

– De er opptatt av å operere under tøffe klimatiske forhold, og det bidrar til å øke også vår operative evne.

– Det er bra for Norge, og bra for Nato. I tillegg lærer vi bort veldig mange triks, og det har vi lang tradisjon for, sier Søreide.