Hopp til innhold

Mat til en million mennesker kastes hvert år

Nordmenn kaster nok mat til å brødfø en million mennesker, ifølge matvarebransjens beregninger. Nå selger flere mer mat utgått på dato til redusert pris – og stadig flere kjøper.

Adele Bang Vannebo

Adele Bang Vanebo handler med god samvittighet når hun kjøper datovarer.

Foto: Viljar Valsø / NRK

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Tilbud på datovarer er blitt vanlig i butikkhyllene. Matvarer som er gått ut på dato, eller holder på å gå ut på dato, selges stadig til nedsatt pris.

– Dette er spesielt viktig i tiden vi er inne i nå. Vi kaster altfor mye god mat. Det er galskap, og nå holder vi på å gå fra vettet, sier Adele Bang Vanebo.

Hun handler såkalte «datovarer» i kjøledisken i Alta, noe stadig flere matvarekjeder tilbyr kundene sine. Selv om det er en del å spare, er miljøhensynet viktigst mener Vanebo.

– Kaster mer enn de tror

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge sier folk faktisk kaster mer mat enn de tror.

Harald Kristiansen

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop

Foto: Coop Norge

– Derfor har vi en "nullvisjon" der målet er å redusere matsvinn til null i våre butikker. Og siden 1. oktober har vi solgt nedprisede varer for 117 millioner kroner. Det er varer som i hovedsak hadde blitt kastet, og jeg tenker at vi i dagligvarebransjen må gå foran med et godt eksempel dersom mengden mat som kastes i Norge skal reduseres, sier han.

Kristiansen sier de har gjort beregninger som viser at det hvert år kastes nok mat i Norge til å brødfø én million mennesker.

– Men med samarbeid skal vi klare å redusere dette, mener han.

Sparer 20 trailerlass i året

Bunnpriskjeden alene har spart 60 millioner kroner de to siste årene på grunn av disse tilbudshyllene.

Det tilsvarer omtrent 20 trailere med matvarer i året. I et langstrakt land som Norge kan det bety mye for miljøet mener Vanebo.

Kjell Raymond Nygård

Kjøpmann Kjell Raymond Nygård synes det å kaste mat er en uting.

Foto: Viljar Valsø / NRK

– Du kan legge deg om kvelden med søkkende god samvittighet fordi du vet at ikke bare har du spart lommeboka, men du har også spart miljøet, sier hun.

Tilbud på datovarer

Stadig flere dagligvarekjeder tilbyr datovarer til nedsatte priser.

Foto: Viljar Valsø / NRK

Vil redusere svinn

I summinga fra kjøledisken Alta forklarer kjøpmann på Bunnpris, Kjell Raymond Nygård, at tiltaket handler om både pengeboka og miljøet.

– Vi ønsker ikke å kaste mat på grunn av miljøhensynet. Å kaste mat er en uting. Vi ønsker jo også at kundene skal få kjøpt rimelig mat, forklarer Nygård.

I 2014 ble Bunnpris landets dårligste på miljø i spørreundersøkelsen til miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender.

Unn Nilsen

Unn Nilsen sparer gjerne penger ved å handle datovarer. – Selv om det er gått ut på dato så kan man spise det både en og to uker etterpå.

Foto: Viljar Valsø / NRK

Å redusere svinn i butikkene har vært et viktig fokus, forteller driftsdirektør i Bunnpriskjeden Tore Bjørnebo

– I stedet for å kaste disse pengene, så kan vi heller få penger inn til butikkene, og senke prisene på andre varer. Formålet er hele tiden å bli billigere, sier Bjørnebo.