NRK Meny
Normal

Laget festmåltid av mat som skulle kastes

Ildsjeler med markering mot enorme mengder mat som kastes. I dag ble det disket opp til julebord med gratismat i Bergen.

Gammel mat blir til festmåltid

SE VIDEO: Maten skulle egentlig vært kastet i avfallet. I dag viste ildsjeler hva maten kan brukes til, selv om "best før"-datoen er passert.

– Det er ekstreme mengder mat vi kaster hver eneste dag. Vi ønsker å sette søkelyset på at det er vi som forbrukere som sitter med makten, sier Johnny Nordstrøm.

Han er en av initiativtakerne bak «Matgilde mot hungersnød», en markering som tar i bruk mat som skulle kastes og serverer det gratis.

Butikkene er også frustrerte over å måtte kaste matvarer som de vet er fine, men som vi forbrukere ikke kjøper fordi de ikke er perfekt.

Johnny Nordstrøm

I dag ble det servert et realt festmåltid på gateplan midt i Bergen sentrum. Ingredienser: Mat som butikkene ikke kan bruke og som ville blitt kastet i dag.

– Vi nordmenn kaster 1000 tonn mat i året. Hva vi gjør hjemme og hva vi gjør i butikk påvirker dette, sier Nordstrøm.

– Næringslivet også frustrerte

«Matgilde for hungersnød» har vært arrangert flere ganger i Norge, både i Oslo og Bergen.

Johnny Nordstrøm

ARRANGØR: Johnny Nordstrøm var blant arrangørene på markeringen i Bergen.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– Vanligvis har vi gjort dette på sommeren. Men nå har vi et lite «julebord». Det er sørgelig å tenke på at alt dette skulle vært kastet, sier Nordstrøm, og ser rundt seg.

Bakervarer, kjøtt og enorme mengder grønnsaker og frukt ble til et svært festgilde som alle gjester og forbipasserende ved Robin Hood-huset kunne forsyne seg av. Maten var hentet inn hos dagligvarebutikker fra hele Bergensområdet i går.

– Vi har fått mat fra alle de store kjedene. Rema 1000 har gitt oss en svær palle med grønnsaker fra sitt grøntlager i Bergen. Tine har gitt oss varer rett fra sitt meieri i Bergen, og Europris har gitt fat og bestikk som de ikke kunne selge.

– Dette er ting som er helt perfekt, men som butikkene ikke kan selge fordi de har sine datokrav.

Boller og bakervarer som skulle kastes

FEST: All denne maten skulle kastes. I dag ble den i stedet brukt til en real festmiddag midt i Bergen.

Mange i næringslivet skjønner problemet selv, forteller Nordstrøm

– De er også frustrerte over å måtte kaste matvarer som de vet er fine, men som vi forbrukere ikke kjøper fordi de ikke er perfekt. Det kan være en brun banan eller emballasje som er skadet, mens innholdet er perfekt, sier Nordstrøm.

Bare «best før»

Matgilde mot hungersnød

NYTT LIV: Meieriprodukter, bakervarer, brød, kjøtt og enorme mengder grønnsaker og frukt fikk nytt liv og ble servert på åpen gate i Bergen sentrum.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK
Karina Birkelund Johansen

– INGEN FORSKJELL: Karina Birkelund Johansen merket ikke noen forskjell på maten.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Til julegildet i Bergen ble det kun brukt varer som hadde passert «Best før»-datoen. Arrangøren er bevisst på å styre unna mat som er forbi «siste forbruksdag».

– At den var «best før» betyr at maten er fullt spiselig, men at produsenten ikke garanterer kvaliteten, sier Nordstrøm.

Det ble også samlet inn penger under markeringen, til Røde Kors og Robin Hood-huset for fattige og vanskeligstilte.

Karina Birkelund Johansen var en av dem som var innom festmåltidet. Hun fikk servert en fersk tomatsuppe.

– Maten var veldig god. Jeg merket ingenting til at dette var dato som var gått ut på dato. Det er helt ufattelig trist at alt dette skulle vært kastet, når man kan gjøre så mye mer med den, sier hun.

Siste video

Liv Holmefjord og Torbjørn Lorentzen følger 1000-meteren på skøyter i OL fra Fana IL sitt klubbhus på Nesttun i Bergen.
Programleiar: Mariann Reikerås
Programleiar: Mariann Reikerås