Hopp til innhold

TV-pastor selger millioneiendom til egen kanal

TV-pastor Jan Hanvold har solgt enda en av sine private eiendommer. Denne gangen var salgssummen 9,2 millioner kroner. Kjøper var hans egen kanal, Visjon Norge.

Jan Hanvold

TV-pastor Jan Hanvold.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Eiendommen Hanvold har solgt, ligger i Mjøndalen der pastoren selv bor. Salget ble registrert 15. mai i fjor og prisen var 10 millioner, minus gjeld på 800.000 kroner.

Kjøper: TV Visjon Norge, hvor Jan Hanvold er styreleder.

Dette er de samme lokalene hvor Visjon Norge produserer TV-sendingene sine. Kanalen blir i hovedsak finansiert av gaver fra seerne. Den hadde inntekter på 96 millioner i fjor, men gikk med 3,3 millioner i underskudd. Det gjorde ikke familien Hanvold.

Laksemillionær

Bygningen som Hanvold har solgt til Visjon Norge, var opprinnelig en svovel- og kullsilo for Mjøndalen Cellulose.

I 2010 kjøpte TV-pastoren selskapet Eiker Grafisk Eiendom som eide både tomta og bygget. Året etter kom laksemillionær Idar Tangen inn og kjøpte 50 % av aksjene i selskapet. Tangen har i mange år vært en økonomisk støttespiller for Hanvold og Visjon Norge.

Hanvold og Tangen har styrt eiendommen i Mjøndalen gjennom et felles selskap. De har blant annet leid ut lokaler til Visjon Norges datterselskaper. Men nå har de altså solgt bygget til TV-kanalen hvor Hanvold er styreleder.

TV Visjon Norge

Det er denne eiendommen i Mjøndalen Jan Hanvold har solgt til sin egen TV-kanal

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– Hva Hanvold fikk i kroner og øre for sine 50 prosent, må han nesten svare for selv, skriver Idar Tangen i en e-post til NRK.

Vil ikke svare

Men det ønsker ikke Hanvold. NRK har stilt den profilerte TV-pastoren og styrelederen i Visjon Norge flere spørsmål om transaksjonen. Blant annet hvor mye han fikk for sin andel og hvordan han vurderer sin rolle både som selger og som kjøper.

– Ingen kommentar, skriver Hanvold i en tekstmelding.

Idar Tangen er litt mer snakkesalig.

– Når det gjelder Hanvold som styreleder, så virket det på meg som om andre tok avgjørelsene med opsjonsavtale, prøveleieperiode og kjøp. Der hadde han satt seg selv litt på sidelinjen, hevder Tangen. Men han vil ikke svare på hvem som skrev under på kontrakten for partene.

Tangen viser til at det ved salget ble innhentet en takst fra et tilfeldig valgt takseringsfirma med autorisasjon og lokal kjennskap. Salgssummen var den samme som taksten. Laksemillionæren sier han fikk litt mer av fortjenesten siden han hadde bidratt med finansiering av selskapet opp gjennom årene.

Mange millioner

Det er ikke første gang Jan Hanvold casher inn ved å selge eiendom i Visjon Norge-systemet.

Sommeren 2019 ble Visjon Norges lokaler i Drammen solgt til den svenske boligutvikleren Boverian. Selger var eiendomsselskapet Øvre Eikervei 126 as.

Jan Hanvold og kona Inger Johnstad Hanvold eide snaut 20 prosent av aksjene. Hanvold var styreleder også her. Han hadde årlig en milliongodtgjørelse fra selskapet, som igjen hadde leieinntekter fra Visjon Norge.

Ekteparet fikk inn rundt 10 millioner på salget og gjorde et betydelig hopp på skattelistene.

I 2019 stod Jan Hanvold oppført med en nettoinntekt på 3 millioner. Det samme hadde han året etter. Inger Hanvold hadde en nettoinntekt på 4,3 millioner i 2019.

Les også:

Han tilbyr frelse, helbredelse og suksess. Den som ber, skal få. Og den som gir, får enda mer. Jan Hanvold leder TV Visjon Norge. Kanalen har de siste årene hatt enorme gaveinntekter, fra givere som er overbevist om at tv-pastoren handler på oppdrag fra Gud.

Han tilbyr frelse, helbredelse og suksess. Den som ber, skal få. Og den som gir, får enda mer. Jan Hanvold leder TV Visjon Norge. Kanalen har de siste årene hatt enorme gaveinntekter, fra givere som er overbevist om at tv-pastoren handler på oppdrag fra Gud.