Hitler / Skorzeny
Foto: General / Topfoto

Hitler-favoritten som ble israelsk agent

Han var en av Hitlers mest betrodde, og klarte blant annet å frigjøre Mussolini. Dette er historien om hvordan den beryktede nazi-toppen ble agent for israelske Mossad.

Denne historien ble opprinnelig publisert på Forward.com. Den bearbeidede versjonen er gjengitt med tillatelse fra Forward.

En septemberdag i 1962 sitter to menn i en hvit Mercedes. Bilen kjører nordover, ut av Munchen.

I førersetet sitter den tyske vitenskapsmannen Heinz Krug, en av nazistenes ledende våpeneksperter under andre verdenskrig.

Han vet ikke at han denne ettermiddagen har forlatt kontoret sitt for aller siste gang.

OTTO SKORZENY

SS-offiser: Otto Skorzeny var SS-offiser og var kjent som Europas farligste mann og sitt lange arr på høyre kinn.

Foto: Ap

I passasjersetet ved siden av ham sitter han som av engelskmenn og amerikanere er blitt kalt for Europas farligste mann.

En skjebnesvanger telefon

I måneder før denne skjebnesvangre, siste bilturen har Krug mottatt truende meldinger. Telefonsamtaler midt på natten. Trusselbrev.

Avsenderen er Mossad, Israels etteretningstjeneste. Sammen med andre tyske vitenskapsmenn jobber Krug for Egypt, med deres strategiske våpenprogram. Egypt vil ha raketter.

I Israels øyne er det ingen tvil om at Israel er målet - og at Krug, som tidligere nazist, vet det.

Å stanse våpenprogrammet er svært viktig for Mossad. Og Krug står i veien.

Krug er nervøs. Han skjønner at Israel står bak truslene. To år tidligere har israelske agenter kidnappet Adolf Eichmann, en av hovedarkitektene bak Holocaust, på dette tidspunktet bosatt i Argentina. Eichmann blir hengt i Israel i mai 1962.

Krug bestemmer seg for å ringe en gammel krigshelt, en som kan beskytte ham, en som var hedret av Hitler - en mann som på oppdrag fra ham klarte å befri den fascistiske, italienske statslederen Benito Mussolini.

Mannen sitter nå ved siden av ham i passasjersetet. Et langt arr strekker seg over hele hans høyre kinn.

– Dere er her for å drepe meg

Otto Skorzeny, nå 54 år gammel, vokste opp i Wien i Østerrike. Fra barneben av virket han fryktløs, modig, en person som kan snakke folk rundt. I en alder av 23 sluttet han seg til den østerrikske grupperingen av nazi-partiet.

Han kjempet i Russland, i Polen. Han ble offiser i den nazistiske elitemilitærgruppen Waffen-SS. I 1943 befant Skorzeny seg i lange samtaler med nazileder Adolf Hitler. De to poserer sammen på flere fotografier.

På Hitlers ordre blir han tildelt Jernkorsets ridderkors for den hardasiøse frigjøringsaksjonen av «Il Duce» - fascisten Mussolini som var satt i arrest av den italienske regjeringen.

I 1962 er Skorzeny fortsatt en legende.

En sjarmerende, kjekk og innovativ militærmann. Et halvt år før han setter seg i den hvite Mercedesen, befinner han seg på en luksuriøs bar i Madrid, i byen der han nå bor.

Han er der med sin kone, Ilse von Finckenstein, betydelig yngre enn ham og niesen til Hjalmar Scacht, Hitlers finansminister.

Isser Harel

TRENGTE EN NAZIST: Mossad-leder Isser Harel. Her i 1976.

Foto: Ap

De har tatt et par drinker og slapper av. Etter en stund introduserer bartenderen dem for et tysktalende par. Kvinnen er pen, i slutten av 20-årene. Han, en velkledd mann i 40-årene.

De er tyske turister, forteller de. Det blir flere drinker. Det blir flørting, en seksuell intimitet mellom de to parene. Ilse inviterer paret til å overnatte hos dem.

Vel hjemme i den luksuriøse villaen trekker plutselig Skorzeny opp en pistol. Han retter den mot det tyske paret.

– Jeg vet hvem dere er, og jeg vet hvorfor dere er her. Dere er Mossad og her for å drepe meg, sier Skorzeny.

– Du har halvt rett, sier mannen i følget.

– Vi er fra Mossad, men hvis vi var her for å drepe deg, ville du ha vært død for flere uker siden.

– Eller kanskje jeg bare skal drepe dere, sier Skorzeny.

– Hvis du dreper oss, vil ikke de neste som kommer ta seg bryet med å ta en drink med deg. Du vil ikke se fjesene deres engang, før de skyter hodet av deg. Vi ønsker bare din hjelp, sier kvinnen.

Ett minutt går. Skorzeny spør:

– Hva trenger dere hjelp til?

Hitler / Skorzeny

FIKK MEDALJE AV HITLER: Otto Skorzeny (til høyre) ble tildelt utmerkelsen Jernkorsets ridderkors på Adolf Hitlers ordre.

Foto: General / Topfoto

Døden venter i skogen

Lenge hadde Israels plan vært å drepe Skorzeny. Det var helt frem til Mossad-leder Isser Harel kom på en bedre plan: Å rekruttere ham.

Mossad hadde lenge forstått at for å kunne angripe de tyske vitenskapsmennene så trengte de en på innsiden. De trengte en nazist.

Yitzhak Shamir In Press Conference

MOSSAD-AGENT: Yitzhak Shamir ble Israels president. I 1962 ledet han Mossads spesialenhet og planla drapet på Heinz Krug.

Foto: Michel Lipchitz / Ap

Dermed blir et team sendt fra Israel til Spania. De skal overvåke Skorzenys hjem. Jobben. De daglige rutinene. En av dem som blir plukket ut er en kvinne som får kodenavnet «Anke». Hun er vakker, livlig og flørtende.

Nå står hun med pistolen rettet mot seg i Skorzenys hjem.

Når han til slutt senker den og tar dem i hånden, har Skorzeny gått med på å hjelpe dem. Til gjengjeld har de israelske agentene lovet at navnet han skal strykes fra en liste over krigsforbrytere.

Noen måneder senere, i Tyskland. Den hvite Mercedesen tar av fra veien og inn i en skog.

Skorzeny har fortalt Krug at en bil med tre sikkerhetsvakter følger etter. De har fått oppgaven med å passe på Krug. Nå skal de snakke sammen på et sikkert sted i skogen. Men i skogen venter ingen andre enn døden.

Den som avfyrer våpenet er ingen andre enn den gamle nazihelten Skorzeny. Etter drapet blir Krug skyflet ned i et hull tre israelske agenter allerede har gravd opp. Men først blir Krugs kropp dynket i syre. Graven blir dekket med kalk, slik at ingen hunder eller dyr noensinne vil finne den.

Hemmelighet i graven

En av agentene i følget er Israels fremtidige statsminister Yitzhak Shamir.

Etter drapet på Krug forlater flesteparten av de tyske vitenskapsmennene Egypt og landets våpenprogram.

I 1975 dør Otto Skorzeny av kreft, 67 år gammel. I begravelsen viser mange nazihilsenen og Hitlers gamle favorittsanger blir sunget.

Fjorten av Skorzenys nazimedaljer blir stolt vist frem. I begravelsen er også Mossad-agenten Yosef Raanan, som var ansvarlig for rekrutteringen av Skorzeny. Han har dratt dit på egen regning, med ansiktet godt skjult.

Årsaken til at Skorzeny valgte å arbeide for Mossad, tok han med seg i graven.

Kanskje ville han ha en livsforsikring, som han fikk. Mossad drepte ham aldri.

Kanskje var det eventyret, spenningen i det hemmelige arbeidet som tiltrakk ham. Kanskje spilte anger for det han hadde gjort under andre verdenskrig også en rolle.

Hans egen selvbiografi nevner ikke ordene «jøde» eller «Israel» en eneste gang.

------

Jewish Daily Forward er amerikansk avis som skriver om jødiske spørsmål. Journalisten Dan Raviv er korrespondent for CBS News i Washington. Sammen med journalist Yossi Melman har han skrevet fem bøker om Israels spion- og sikkerhetsbyråer. Denne historien er basert på samtaler de har hatt med tidligere Mossad-agenter og israelere med tilgang til Mossads arkiver. Her er hele historien deres (på engelsk).