NRK Meny
Normal

Sykehuset beklager dypt

Klinikkdirektør Halfdan Aas ved Vestre Viken Helseforetak beklager sterkt det som skjedde med Benjamin Lie på Ringerike sykehus.

Operasjonssalen på Ringerike sykehus

Operasjonssalen på Ringerike sykehus der Benjamin Lie ble operert. Morgenen etter ble han funnet død i sengen sin på sengeposten.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

– Dette er en forferdelig trist hendelse. Vi føler med foreldrene i denne situasjonen. Så må vi se hva vi kan lære av det som har skjedd, sier Aas .

Aas sier at ansvaret for Benjamins død hviler på Ringerike sykehus.

Kunne vært i live

– Han var i vår varetekt, og han døde hos oss, og da er det vårt ansvar. Hvis han hadde blitt overvåket kontinuerlig så ville han høyst sannsynlig vært i live i dag. Vi vet ikke hva han døde av, men en av mulighetene er at han døde av bivirkninger av den behandlingen han fikk, ja.

– Hvordan kan pasientene deres være trygge på at de ansatte på Ringerike sykehus har lært av det som skjedde med Benjamin?

– Vi har gjennomgått dødsfallet flere ganger i ettertid, og vi har sett på rutinene våre. Det var et beklagelig sammentreff av flere ting som gjorde at det gikk så galt, og det er klart at det er en hendelse som gjør et dypt inntrykk. Vi har laget en plan for å gjennomgå rutinene våre for å være så sikre vi kan på at slike ting ikke skal skje igjen.

Endret rutiner

Klinikkdirektør Halfdan Aas ved Vestre Viken Helseforetak

– Ringerike sykehus har ansvaret for at Benjamin Lie døde, og det beklager vi sterkt, sier klinikkdirektør Halfdan Aas.

Foto: Stephan Reis / NRK

Klinikkdirektør Aas sier at en rekke rutiner allerede er lagt om som følge av Benjamin-saken:

– Vi har sett på hvordan vi skal administrere og overvåke pasienter som har fått sterke smertestillende medisiner, slik Benjamin fikk. Vi har endret rutinene for utskrivning av pasienter fra postoperativ avdeling til vanlig sengepost. Vi har også justert rutinene for når pasienter skal flyttes tilbake til en overvåkingsavdeling dersom situasjonen tilsier det. Rutinene våre for disse tingene var ikke gode nok da Benjamin døde, sier han.

For rask konklusjon

Aas tar også selvkritikk for hvordan deler av den interne granskningen etter dødsfallet skjedde.

– Vi var nok litt for raske med å konkludere med at våre rutiner var fulgt i denne saken. Det ble også beklageligvis gitt noen gale opplysninger om overvåkingsregimet vårt i begynnelsen, sier Aas.