Hopp til innhold

Leah må ut av Norge – igjen

Menneskehandelofferet Leah og hennes to barn fikk komme tilbake til Norge etter polititabbe. Nå kan de bli kastet ut av landet igjen.

Leah, trafficking-offer tilbake i Bodø

Politiet han henlagt menneskehandelsaken til Leah. Dermed mister hun retten til opphold i Norge.

Foto: Kari Skeie / NRK

Etter at Brennpunkt-dokumentaren «Fortell og forsvinn» viste hvordan politiet ikke gjorde jobben sin da Leah anmeldte bakkvinnen, tok politiet selvkritikk og åpnet etterforskning.

Dokumentaren viste hvordan menneskehandelofre som samarbeider med politiet ikke får beskyttelse etterpå, fordi politiet henlegger nesten alle sakene. Retten til opphold trer nemlig inn først når offeret har vitnet mot bakmennene i en rettsak.

Dermed blir mange av ofrene sendt ut av landet uten beskyttelse, selv om de har satt seg selv i fare gjennom å samarbeide med norsk politi.

Les også:

Fikk komme til Norge

Politiet valgte å ikke gå videre med saken fordi Leah, som er analfabet, ikke kunne skrive ned navnet på bakkvinnen sin. Men NRK Brennpunkt fant ut at denne kvinnen allerede hadde en dom mot seg for hallikvirksomhet fra Italia.

Når politiet åpnet etterforskning mot bakkvinnen, fikk Leah og barna komme tilbake. Men nå har politiet henlagt saken, og Leah og hennes to barn på 6 og 1 står i fare for å bli sendt ut igjen.

Leah med de to barna

I mars fødte Leah en gutt på Nordlandssykehuset i Bodø.

Foto: Privat

–Jeg er skuffet over at innsatsen min ikke har ført til at politiet oppretter sak. Jeg er bekymret for barnas fremtid og spesielt redd for at den oppmerksomheten saken har fått på nytt, vil sette oss i større fare for represalier fra bakmannsapparatet, sier Leah.

Leah forteller at hun fra hun var 14 år levde som sex-slave. Hennes største frykt er at hun og barna blir sendt til Italia eller Nigeria, der deler av bakmannsnettverket kan befinne seg.

Leder for Krisesenteret i Salten, Wanja Sæther, er forundret over at politiet henlegger saken.

– Leah og barna henne har betalt en pris for det rotet politiet forårsaket i første omgang. Hun har satt seg selv i en utsatt posisjon og betalt en pris for å bistå politiet - nå må hun og barna bli gitt opphold så de kan få fred, sier Sæther.

– Ikke tilstrekkelige bevis

Politiadvokat ved Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, Jens Johannes Andenæs forklarer henleggelsen slik:

– Vi har ikke funnet tilstrekkelige bevis for at hun har blitt utnyttet til prostitusjon. Det betyr ikke at vi ikke tror på henne, men det gjenspeiler bare at man har et strengt beviskrav i slike saker.

Leah har nå søkt opphold i Norge på humanitært grunnlag og venter på svar:

– Jeg setter min lit til at Norge vil gi barna og meg beskyttelse og at de verdsetter den bistanden jeg har gitt norsk politi. Jeg vil kjempe for barnas rett til å være trygge og ha ei framtid.