Hopp til innhold

Trafficking-offeret Leah får bli i Norge

– Hun er selvsagt kjempeglad, lettet og veldig takknemlig for all støtten hun har fått. Den har gitt henne følelsen av å være verdt noe, sier Leahs støttespiller Wanja Sæter.

Leah fra Nigeria ble kastet ut av Norge

FÅR BLI: For tre år siden ble nigerianske Leah og datteren sendt ut av landet og tilbake til Italia. Hun hadde fått avslag på søknaden sin om opphold. Nå har UDI innvilget Leah en midlertidig oppholdstillatelse på ett år.

Foto: Kari Skeie / NRK

Utlendingsdirektoratet UDI har innvilget trafficking-offeret Leah midlertidig oppholdstillatelse på ett år, mens politiet etterforsker menneskehandelsaken hennes.

– Dette betyr at norske myndigheter tar historien hennes og det hun har opplevd på alvor, sier daglig leder Wanja Sæter ved Krisesenteret i Salten.

Ble kastet ut av Norge

Til tross for at det 28 år gamle trafficking-offeret Leah (28) ga politiet fullt navn på dem som tvang henne til å prostituere seg, ble hun kastet ut av landet. Etter NRKs avsløringer i Brennpunkt-programmet tok politiet i Salten selvkritikk og startet en undersøkelsessak knyttet til menneskehandel – som fortsatt pågår for fullt.

– Salten-politiet har stilt opp og lagt ned store ressurser i en tidkrevende etterforskning. Vi er veldig godt fornøyd med politiets håndtering av saken, sier Leahs bistandsadvokat Ingrid Holm Ellingsen.

Ble tvunget til prostitusjon

Wanja Sæter besøker Leah i Italia

– Leah trenger Norges beskyttelse, sier Wanja Sæter, her sammen med Leah.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

Leah vokste opp i Nigeria uten skolegang og i svært fattige kår. Som 14-åring ble hun offer for menneskehandlere. De fraktet henne til Italia hvor hun i mange år ble tvunget til å prostituere seg av et brutalt og voldelig bakmannsapparat.

I 2008 sendte bakmannsapparatet henne til Norge. I to år ble hun tvunget til å prostituere seg på gata i Oslo. Hun ble gravid, men måtte likevel selge kroppen sin. Til slutt falt hun høygravid om på gata, og ble hjulpet av en forbipasserende.

Leah med de to barna

I mars fødte Leah en gutt på Nordlandssykehuset i Bodø. Fra før har hun en liten datter. Nå håper hun å kunne leve et så normalt liv som mulig.

Foto: Privat

Det statlige ROSA-prosjektet, som bistår kvinner utsatt for menneskehandel, hjalp Leah å unnslippe bakmennene. Hun kom til Bodø hvor hun fødte datteren sin og bodde på krisesenteret. Her fikk hun hjelp til å oppsøke politiet. Men i 2012 ble Leah og hennes lille datter sendt ut av Norge – etter fire år i landet.

I mars i år kom hun tilbake til Norge på tre måneders turistvisum for å føde sitt andre barn.

Sendes til Oslo

Når politiet i Salten er ferdig med avhørene blir saken sendt videre til politiet i Oslo for etterforskning.

– Vi kommer til å følge saken tett. Den midlertidige oppholdstillatelsen gir mulighet for å søke om fornyelse. Vi håper etterforskningsresultatene og Leahs totalsituasjon vil kunne føre til at oppholdstillatelsen blir permanent, sier bistandsadvokat Leahs bistandsadvokat Ingrid Holm Ellingsen.

Ifølge Wanja Sæter kan ikke staten Norge være bekjent av å sende familien tilbake til Italia.

– Italia vil ikke kunne gi henne god nok beskyttelse mot bakmenn. Landet har allerede et stort flyktningproblem, og et liv der betyr et liv på gata. Det er stor fare for at hun på ny kan bli tvunget inn i prostitusjon eller at barna kan bli skadelidende, sier Sæter.