Hopp til innhold

Menneskerettighetspris til Brennpunkt

Kulturdepartementets menneskerettspris 2016 går til journalistene bak Brennpunkt-dokumentaren «Fortell og forsvinn».

Inger Marie Norstrøm, Mari Allgot Lie og Geir Pettersen

Teamet bak dokumentaren «Fortell og forsvinn»: fotograf/redigerer Inger Marie Norstrøm, dokumentarjournalist/regi Mari Allgot Lie og researcher Geir Pettersen.

Foto: Mads Nygård / NRK

Brennpunkt-journalistene Mari Allgot Lie, Geir Pettersen og Inger Marie Norstrøm mottar prisen. Dokumentaren viser hvordan ofre for menneskehandel i prostitusjon ender opp i en enda vanskeligere situasjon dersom de anmelder bakmenn og politiet henlegger saken.

Se Brennpunkt-dokumentaren « Fortell og forsvinn »

Prisjuryen mener årets vinnere har avdekket hvordan myndighetene svikter sitt ansvar for grovt utnyttede og svært sårbare mennesker i Norge, skriver Medietilsynet i en pressemelding.

Saken førte blant annet til Høyesteretts behandling av Yasmin-saken i forrige uke. Dom er per i dag ikke kunngjort.

Årets pris deles ut av kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland (H) ved åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen på onsdag.

– Usikker framtid for kvinnene i dokumentaren

– Det betyr mye å få denne prisen. Filmen har ført til at det trolig blir en lovendring som vil gjøre det lettere for ofre for menneskehandel å få opphold. Men for tre av kvinnene som stilte opp i dokumentaren, er framtiden fortsatt usikker og de vet ikke om de får bli i Norge, sier dokumentarjournalist Mari Allgot Lie.

– Menneskehandel og utnyttelse av kvinner i prostitusjon er et stort og underdekket problem, og dersom denne prisen kan bidra til å sette søkelys på tematikken, er det spesielt gledelig, sier Lie.

Brennpunkt-redaktør Odd Isungset sier det er gledelig og inspirerende at Brennpunkt får en slik pris:

– Det er fantastisk. Vi lever i en tid hvor forskjellene i verden øker, og hvor stadig flere fratas sitt menneskeverd fordi de blir ofre for menneskehandel. Prisen inspirerer oss til å fortsette å lage fortellinger om vår tids slavehandel, sier Isungset.

Les mer:

Afrikanske kvinner blir grovt utnyttet som sex-slaver i Europa. Da Yasmin meldte seg for norsk politi, var hun 27 år, analfabet og så syk at hun neppe noen gang kunne få en normal jobb. Hun flyktet fra en mann som har traffikert henne Europa rundt som sex-slave. Norske politikere lover at de som våger å vitne om sine bakmenn skal få beskyttelse, men Yasmins framtid er like usikker nå som da hun var tvunget til å leve som prostituert.

Se Brennpunkt-dokumentaren «Fortell og forsvinn».