NRK Meny
Normal

Menneskerettighetspris til Brennpunkt

Kulturdepartementets menneskerettspris 2016 går til journalistene bak Brennpunkt-dokumentaren «Fortell og forsvinn».

Inger Marie Norstrøm, Mari Allgot Lie og Geir Pettersen

Teamet bak dokumentaren «Fortell og forsvinn»: fotograf/redigerer Inger Marie Norstrøm, dokumentarjournalist/regi Mari Allgot Lie og researcher Geir Pettersen.

Foto: Mads Nygård / NRK

Brennpunkt-journalistene Mari Allgot Lie, Geir Pettersen og Inger Marie Norstrøm mottar prisen. Dokumentaren viser hvordan ofre for menneskehandel i prostitusjon ender opp i en enda vanskeligere situasjon dersom de anmelder bakmenn og politiet henlegger saken.

Se Brennpunkt-dokumentaren « Fortell og forsvinn »

Prisjuryen mener årets vinnere har avdekket hvordan myndighetene svikter sitt ansvar for grovt utnyttede og svært sårbare mennesker i Norge, skriver Medietilsynet i en pressemelding.

Saken førte blant annet til Høyesteretts behandling av Yasmin-saken i forrige uke. Dom er per i dag ikke kunngjort.

Årets pris deles ut av kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland (H) ved åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen på onsdag.

– Usikker framtid for kvinnene i dokumentaren

– Det betyr mye å få denne prisen. Filmen har ført til at det trolig blir en lovendring som vil gjøre det lettere for ofre for menneskehandel å få opphold. Men for tre av kvinnene som stilte opp i dokumentaren, er framtiden fortsatt usikker og de vet ikke om de får bli i Norge, sier dokumentarjournalist Mari Allgot Lie.

– Menneskehandel og utnyttelse av kvinner i prostitusjon er et stort og underdekket problem, og dersom denne prisen kan bidra til å sette søkelys på tematikken, er det spesielt gledelig, sier Lie.

Brennpunkt-redaktør Odd Isungset sier det er gledelig og inspirerende at Brennpunkt får en slik pris:

– Det er fantastisk. Vi lever i en tid hvor forskjellene i verden øker, og hvor stadig flere fratas sitt menneskeverd fordi de blir ofre for menneskehandel. Prisen inspirerer oss til å fortsette å lage fortellinger om vår tids slavehandel, sier Isungset.

Les mer: