Hopp til innhold

Korrupsjonssiktet saksbehandler hadde 87 byggesaker i Oslo kommune

Korrupsjonssiktet arkitekt drev stor privat virksomhet i Oslo samtidig som han var ansatt i Drammen kommune.

Korrupsjonssiktet står bak 87 byggesaker i Oslo

NRK Brennpunkt har funnet en rekke byggesaker i Oslo kommune der den korrupsjonssiktede saksbehandleren står som ansvarlig søker.

Foto: NRK

Siktede ankommer Drammen politistasjon sammen med sin advokat

Rettssaken mot den tidligere saksbehandleren er forhåndsberammet til januar 2018.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Det viser seg at den mannlige arkitekten var langt mer aktiv ved siden av jobben enn først kjent.

Da korrupsjonssaken i Drammen sprakk i nyhetene i januar 2016, ble en kvinnelig og en mannlig arkitekt i kommunens byggesaksavdeling fengslet og siktet for grov korrupsjon. Begge var mistenkt for blant annet å ha gitt byggetillatelser mot betaling.

Eneboliger med svømmebasseng

Dokumenter NRK Brennpunkt har tilgang til, viser nå at den mannlige arkitekten har hatt ansvaret for så mange som 87 byggesaker i Oslo kommune etter 2002. De aller fleste sakene er fra perioden etter han ble ansatt i Drammen kommune i 2010.

Han har gjennom sitt private arkitektfirma stått som ansvarlig søker for ulike typer byggeprosjekter.

Mette Yvonne Larsen

Ifølge forsvarer Mette Yvonne Larsen har mannen samarbeidet med politiet, men erkjenner ikke straffskyld for siktelsen om grov korrupsjon.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Det dreier seg om alt fra oppføring av eneboliger med svømmebasseng til enkle tilbygg og bruksendringer. De aller fleste av disse jobbene har han gjort samtidig som han har vært ansatt i Drammen kommune.

Den hovedsiktede arkitekten sier via sin advokat Mette Yvonne Larsen at Drammen kommune var godt kjent med den private virksomheten hans.

– Han spilte med åpne kort, og har derfor ikke gjort noe kritikkverdig, sier Larsen.

– Omfanget er altfor stort

– Det er ikke bra i det hele tatt. Omfanget er altfor stort og habiliteten er problematisk her, sier byutviklingsdirektør Bertil Horvli i Drammen kommune når han blir gjort oppmerksom på den korrupsjonssiktede arkitektens private virksomhet i Oslo kommune ved siden av jobben i Drammen.

Byutviklingsdirektør Bertil Horvli i Drammen kommune

Byutviklingsdirektør i Drammen, Bertil Horvli, ser alvorlig på de nye opplysningene fra NRK.

Foto: Spekterfoto

Drammen kommune fikk kraftig kritikk i granskingsrapporten som ble laget av advokatfirmaet Deloitte etter korrupsjonssaken. Rapporten slår fast at de ansatte i byggesaksavdelingen ikke har hatt plikt til å rapportere ekstrajobber.

– Vi har gått gjennom dette nøye, og har gjort flere presiseringer etter rapporten kom, sier Horvli.

Kraftfullt avvist

NRK Brennpunkt har også tilgang til dokumenter som viser at den samme mannlige arkitekten måtte slutte som arkitekt i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune (PBE) høsten 2002. Det skjedde etter at han hadde tilbudt en kunde i bygningsetatens kundesenter privat bistand med å sende inn byggesøknad.

I 2005 ønsket han på nytt å bli ansatt i Oslo kommune, men ble «kraftfullt avvist», som det heter i et internt dokument.

Ellen De Vibe

Ellen de Vibe sier de har gått igjennom alle sakene der den korrupsjonssiktede arkitekten står som ansvarlig søker.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– Vi følger ikke opp alle som har jobbet hos oss tidligere. Men da korrupsjonssaken i Drammen ble kjent, gikk vi med én gang inn og sjekket hvilke saker han hadde hos oss og fulgte det videre. Det var noen få aktive saker, sier direktør i PBE i Oslo kommune Ellen de Vibe.

Sentralt kartleggingssystem

– Vi snakker om over 80 saker. Burde dere reagert på arkitektens betydelige aktivitet i kommunen?
– Han ble ikke dømt for noe og det er ikke yrkesforbud i ettertid av slike saker. Vi kan bare forholde oss til det som skjedde da han var ansatt hos oss.

– Burde dere advart Drammen kommune?
– Vi tok kontakt straks vi ble oppmerksom på dette, sier De Vibe.

– Men vi burde kanskje hatt et sentralt kartleggingssystem, slik at man visste om hvilke personer som har urent mel i posen.

De Vibe garanterer at kommunen har sjekket ut alle byggesakene som den korrupsjonssiktede arkitekten har hatt ansvaret for i Oslo.

– Jeg kan bekrefte at vi har gått gjennom alle disse sakene og at de ser greie ut fra vårt ståsted.

Oslo har opplevd et brennhett boligmarked de siste årene med en historisk høy prisstigning. Samtidig har ukjente bakspillere tjent store penger på oppussing, eiendomsutvikling og videresalg. Hvem er vinnerne og taperne, hvem presser prisene opp og hvem er det som blir presset når det er så mange millioner i spill?

VIDEO: Se hele Brennpunkt-dokumentaren «Boligbobla».