Illustrasjon av politispaner som filmer den korrupsjonsmistenkte kommuneansatte kvinnen i vestibylen

En politispaner utkledd i kommunens arbeidsantrekk filmet den korrupsjonsmistenkte kvinnen gjennom et kamera montert i brillene.

Foto: Marco Vaglieri / NRK (Illustrasjonstegning)

Politiet filmet med videobriller

Kamera skjult i briller, forkledninger og hemmelig fotografering er noen av virkemidlene politiet tok i bruk for å jakte på korrupte kommuneansatte i Drammen.

I en ny nettdokumentar kan NRK nå fortelle historien om den svært utradisjonelle etterforskningen, med videobilder av ransakinger og politiets feller.

Det er 14. januar og kuldebølge i Norge. En mørk Volkswagen varebil svinger opp foran personalinngangen på rådhuset i Drammen. Med 14 kuldegrader i lufta velger sjåføren å la bilmotoren gå, og hutler seg mot inngangsdøra. I hånda holder han en konvolutt, som han senere skal tilstå at inneholder 25.000 kroner.

Her fra Amtmand Bloms gate har normalt ikke vanlige folk adgang, men mannen i varebilen har gjort en avtale med en kvinnelig saksbehandler på byggesakskontoret. Hun står klar, og holder døren åpen når han kommer.

En av tiltakshaverne ankommer rådhuset i Drammen med en konvolutt som han senere har vedgått at inne

Med en konvolutt i hånda ankommer drammensmannen rådhuset i byen. Han skal ha innrømmet til politiet at konvolutten inneholdt 25.000 kroner.

Foto: Marco Vaglieri / NRK (Illustrasjonstegning)

Forkledd spaner

De to blir stående inne i vestibylen mens de venter på heisen. Den eneste andre personen i rommet er en mann kledd i kommunens blå og oransje arbeidsjakke. Han jobber tilsynelatende med å reparere en brannmeldingssentral på veggen, ved siden av heishuset.

Kommunearbeideren er en politimann i forkledning. Brillene han har på seg har montert et bittelite skjult videokamera som fanger inn de to som venter på heisen – og viktigst av alt: Konvolutten mannen holder på.

Mens de venter, spør saksbehandleren om hva som er galt med brannvarslingssystemet.

– Det er en feil på sløyfe 2, svarer politimannen idet de to går inn i heisen.

Han følger dem med blikket – og brillekameraet – når glassheisen stiger oppover i etasjene. Hva som skjer inne i heisen klarer han hverken å se eller filme. Derfor går politimannen inn i den andre heisen, og trykker på femte etasje - der kvinnen har kontoret sitt.

Men når politimannen kommer opp, ser han at de to har stoppet i en lavere etasje. Litt senere kommer utbyggeren ned igjen med den andre heisen. Han er nå den eneste passasjeren. Og han har ikke konvolutten med seg.

Telefonavlytting

Ole Johan Brett - leder av økoteamet hos politiet i Drammen.

Ole Johan Brett leder økoteamet hos politiet i Drammen. Han sier at politiet mener de to siktede saksbehandlerne i kommunen har tjent opp mot en million kroner på korrupsjon.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

– Mannen i heisen er en av tiltakshaverne som nå er siktet for grov korrupsjon, sier lederen for Økoteamet ved politiet i Drammen, Ole Johan Brett.

Politiet mener at han overleverte penger til den kommuneansatte for å få godkjent en byggesak. Mannen er en av de største utbyggerne i korrupsjonssaken. Hele fem av hans eiendommer er involvert i politiets etterforskning.

Grunnen til at politiet kan overvære dette møtet, er at de i ti uker trolig har avlyttet telefonen til den 57 år gamle kvinnen som behandler byggesaker i Drammen kommune. Like lenge har hun vært under hemmelig gransking både av politiet og av flere av sine egne sjefer ved byplankontoret.

Det er kommunen selv som har slått alarm, etter at den tidlig i oktober 2015 oppdaget flere uregelmessigheter ved sakene kvinnen har behandlet. Og når politiet overhører telefonsamtalen der møtet i rådhuset blir avtalt, legger de fellen med den forkledde politimannen.

Teamleder Ole Johan Brett hos politiet i Drammen vil ikke kommentere en eventuell telefonavlytting, men han vedgår at politiet filmet episoden i heisen.

– Vi hadde en politispaner på stedet. Han tok både bilder og videofilmet hendelsen. Vi har grunn til å tro at det ble overlevert penger, sier Brett til NRK.

Dagen etter møtet i heisen, blir saksbehandleren pågrepet, og hjemmet hennes i Asker blir ransaket. Der finner politiet konvolutten, som etter det NRK forstår nå inneholdt 15.000 kroner. Etterforskningen skal vise at kvinnen har betalt en bilverkstedregning på 10.000 kroner dagen før. Politiet antar at hun har brukt en del av pengene fra konvolutten på dette.

– Konvolutten innholder flere tusen kroner. Flere detaljer vil jeg ikke gi fordi vedkommende som har overlevert disse pengene skal få anledning til å forklare seg i avhør, sier Brett.

Korrupsjonsssaken i Drammen - eiendommer

Hårstrå til DNA-sjekk

Politiet finner flere spor i konvolutten - blant annet et svart hårstrå.

– Jeg kan bekrefte at vi har sendt inn deler av funnet til Kripos med henblikk på fingeravtrykksanalyse og DNA-undersøkelse, sier Brett.

Etter det NRK kjenner til skal mannen i avhør ha tilstått at konvolutten inneholdt 25.000 kroner som han ga til kvinnen.

Rettsboken fra Drammen Tingrett, der kvinnen ble varetektsfengslet, viser også at de 25.000 kronene var et tema under fengslingsmøtet. Den samme rettsboken viser også at kvinnen vedgår å ha møtt utbyggeren på rådhuset. Hun hevder at de to skulle diskutere rehabilitering av en strandeiendom ved Drammensfjorden som utbyggeren har kjøpt.

Den korrupsjonssiktede utbyggeren sier gjennom sin advokat Vegard Aaløkken at han ikke erkjenner straffskyld.

– Min klient mener pengeoverføringer til saksbehandleren er betaling for tegninger og har bedt om kvittering fra henne for dette, sier Aaløkken til NRK.

Om tildragelsen i heisen sier advokaten følgende:

– Det var en praktisk måte å gjøre det på da han skulle ut og reise. Min klient har bedt om kvittering også for disse pengene.

Gikk i politi-felle

Fredag 15. januar. Politiet bestemmer seg for å pågripe den mistenkte overarkitekten i Drammen kommunes byggesaksavdeling. En helt spesiell plan ser dagens lys. Politiet ringer først kvinnen som er på vei fra kjæresten i Oslo. Hun sitter i bilen da sjokkbeskjeden om at hun er siktet for grov korrupsjon, kommer. Politiet ber henne møte på politistasjonen umiddelbart for å avgi forklaring.

Men før hun drar til politihuset, kjører kvinnen hjem til boligen i Asker. Dette har politiet tatt høyde for. En politipatrulje er på plass ved boligen slik at kvinnen ikke skal få anledning til å fjerne bevis fra huset.

– Vi snur henne i døra og sender henne tilbake til Drammen. Men politipatruljen blir værende i nærheten, sier Brett.

Mens den siktede kvinnen sitter i bilen på vei til politistasjonen i Drammen, ringer hun søsteren. Det skal vise seg å bli fatalt.

­– Kort etter kommer søsteren til den korrupsjonssiktede kvinnen kjørende. Hun låser seg inn, og etter en stund bærer hun ut to fulle søppelsekker med dokumenter. Det er tegninger og papirer. Store deler av dette hadde med korrupsjonssaken å gjøre, sier Ole Johan Brett.

Kort etter blir søsteren pågrepet av politipatruljen som venter ved huset. De beslaglegger dokumentene i søppelsekkene og søsteren blir kjørt til politihuset i Drammen.

Se Brennpunkts korte nettdokumentar fra korrupsjonssaken.

Her har politiet nettopp pågrepet søsteren til den korrupsjonssiktede kvinnen da hun forsøkte å frakte to søppelsekker med dokumenter vekk fra kvinnens bolig. Politiet laster dokumentene over i sin egen bil.

Politiet mener at søsteren har fått et klart oppdrag fra den korrupsjonssiktede saksbehandleren. Et oppdrag de etter alt å dømme har fått med seg siden de avlytter telefonen hennes.

– Vår oppfatning er at søsteren ble bedt om å fjerne bevis i en straffesak. Og i det store og hele har hun erkjent dette forholdet i avhør, sier han.

Leverte totalpakke

De 25.000 kronene som ble overlevert i heisen på rådhuset i Drammen er ikke enestående i korrupsjonssaken som nå rulles opp. Pengeoverføringer og kontantutbetalinger til de siktede saksbehandlerne på byggesaksavdelingen, er et gjennomgående trekk. Totalt er det sporet innbetalinger på kvinnens konto på til sammen 1,3 millioner kroner.

– Den korrupsjonssiktede arkitekten har på mange måter levert en totalpakke. Hun forestår tegninger, hun tar imot delbetalinger underveis og leverer til slutt en godkjenning slik hun har lovet tiltakshaverne, sier lederen for Økoteamet i Drammen, Ole Johan Brett.

Han ønsker ikke å kommentere enkeltbeløp.

Kontant i hånda

Men NRK kjenner til flere eksempler på til dels store utbetalinger mellom aktørene i korrupsjonssaken. Utbyggeren som står bak fem av eiendommene i etterforskningen, skal for eksempel ha betalt til sammen 160.000 kroner til den siktede kvinnen. I samme periode som han har hatt kontakt med den siktede kvinnen, har han hatt enkeltuttak av kontanter fra bank på opp mot 70.000 kroner.

19. desember i fjor var den siktede arkitekten på hjemmebesøk hos en utbygger ikke langt fra Strømsgodsets klubbhus i Drammen. Kvinnen som ønsket byggetillatelse, var rett før besøket på Gulskogen Senter og tok ut 5000 kroner i kontanter. Disse skal ha blitt betalt til saksbehandleren.

Noe lignende skal ha skjedd to dager tidligere. Da skal saksbehandleren ha vært hjemme hos en mannlig utbygger på Åssiden i Drammen.

I et tredje tilfelle skal kvinnen ha tatt imot 15.000 kroner, også det fra en utbygger på Åssiden.

Alle disse gangene har politiet spanet på den kvinnelige arkitekten og tatt bilder av henne mens hun hun var hjemme hos de ulike utbyggerne.

Det finnes altså en rekke eksempler på overføringer til kvinnens konto fra utbyggere som har hatt saker til behandling i kommunens byggesaksavdeling. Et ektepar på Austad har betalt 90.000 kroner. Et annet par i nabogata har betalt 80.000. Pengene er ofte overført i mindre porsjoner etter hvert som saksbehandlingen har gått fremover.

Men den kvinnelige arkitekten skal ikke ha vært alene om virksomheten.

Skaffet klienter

Onsdag 20.januar. Vinterkulda har fortsatt grep om Drammen. Denne formiddagen kommer det to menn opp av undergangen ved politistasjonen i Drammen. Det damper av munnen på dem.

De to er advokat Preben Askø og en 42 år gammel mannlig overarkitekt som er ansatt på byggesaksavdelingen i Drammen kommune. Ut over dagen blir arkitekten sittende i lange avhør. Han kommer aldri hjem til middag, men blir satt på ventecelle over natten.

Dagen etter blir han varetektsfengslet, også han siktet for grov korrupsjon. Politiet mener han har samarbeidet tett med den allerede fengslede kvinnen.

– Etterforskningen tyder på at han er den som har skaffet klienter, mens kvinnen har stått for selve saksbehandlingen i det kommunale systemet, sier Ole Johan Brett i politiet.

Vi skal derfor ta turen til gatestumpen Rådyrkroken i bydelen Konnerud. Der bor det et ektepar som er blitt trukket inn i korrupsjonssaken av den 42 år gamle mannen. For første gang velger de to drammenserne å stå fram med sin historie.

– Vi ble lurt

Svein og Anny Heltberg synker ned i sofaen. Rundt dem svinser det fire katter. To hunder ligger på golvet og snorker høylytt. I fjor sommer bestemte ekteparet seg for å bygge en hagestue som kunne forlenge sommeren og samtidig beskytte mot vinden på forblåste dager. De to korrupsjonssiktede kommuneansatte tok saken - og nå er Svein siktet for medvirkning til grov korrupsjon.

– Vi har blitt lurt med på noe vi ikke hadde forutsetninger for å skjønne at var ulovlig, sier ekteparet.

Det er første gangen siden de fikk sjokktelefonen fra politiet at de forteller sin historie offentlig.

Anny og Svein Heltberg mener de har blitt lurt inn i korrupsjonssaken i Drammen kommune.

Anny og Svein Heltberg sier de har blitt lurt inn i korrupsjonssaken i Drammen. Svein Heltberg er siktet for medvirkning til grov korrupsjon etter å ha fått en byggesak behandlet av de to hovedmistenkte i saken.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

Svein Heltberg forteller at han tok kontakt med en saksbehandler i Drammen kommune som han kjente fra før. Dette var mannen som politiet nå mener opererte sammen med den korrupsjonssiktede kvinnen for å selge «pakker» med ferdig godkjente byggesaker.

–Jeg kjente ham som en snill og hjelpsom mann fra tidligere. Han henviste meg videre til den kvinnelige saksbehandleren, som han sa at var villig til å hjelpe meg, sier han.

Noen dager etterpå stiller kvinnen på befaring i familien Heltbergs hus. Hun kommer med forslag til hvordan hagestuen kan bygges.

– Hun sa at hun kunne tegne det for meg, og at det ville koste 16.000 kroner. Halvparten av pengene skulle overføres til hennes konto med en gang, og det gjorde jeg, forteller Svein Heltberg.

Betalte kontant

Rett etter jul får Heltberg en ny telefon fra den mannlige saksbehandleren. Han sier at saken nå er er ferdig, og at godkjenningen er i orden. Han vil komme hjem til dem og hente de siste 8.000 kronene i kontanter.

– Nå begynte det å ringe en varselbjelle, skyter Anny Heltberg inn.

Men ekteparet bestemmer seg likevel for å betale.

– Jeg hadde jo full tillit til mannen, som jeg har kjent gjennom flere år. Så jeg stolte på ham og at pengene skulle komme dit de skulle.

– Jeg fikk sjokk

Men i stedet for godkjenningspapirer får Svein Heltberg en helt annen melding 14 dager senere. 72-åringen blir innkalt til sitt livs første politiavhør.

Og på politistasjonen venter en knyttneve av en beskjed. Han er siktet for medvirkning til grov korrupsjon mot Drammen kommune.

– Jeg fikk sjokk. Jeg ante ikke at det skulle være noe ulovlig - det var jo en helt ordinær byggesak. Vi hadde ingen hensikt om å gå utenom de vanlige reglene.

Men hva tenkte dere da saksbehandleren kom for å hente oppgjøret i kontanter?

– Det syntes vi virket litt rart. Vi skulle jo få kvittering, men det kom aldri så langt. I stedet ringte politiet, sier Heltberg.

Ekteparet tror ikke at saken vil få noe alvorlig etterspill for dem.

– Nå reiser vi til Thailand og glemmer dette i tre uker. Så håper vi at det er i orden når vi kommer tilbake, sier de.

Advokat Mette Yvonne Larsen er forsvarer for den korrupsjonssiktede 42-åringen. Hun sier at han er innstilt på å samarbeide med politiet.

– Han skjønner at noe er galt og at han har foretatt seg noe galt, men jeg kan ikke utdype det mer nå. Mannen tar saken alvorlig og er svært bekymret over det som har skjedd, sier Larsen.

Anders Green forsvarer den korrupsjonssiktede kvinnelige saksbehandleren.

– Hun er fryktelig skamfull og lei seg for det hun har påført Drammen kommune, kollegaene og medarbeidere. Hun innrømmer å ha brutt reglene, men hun overlater til påtalemyndigheten og domstolen å bedømme om det hun har gjort er straffbart, sier advokaten til NRK