Normal

Aktor: – Kan du huske at du brakk deg da du ble vist dette bildet?

I opptakene fra rettssaken mot Arne Treholt kan man høre hvordan den spiontiltalte forklarer det første politiavhøret som han senere trakk. Et avhør der han ifølge påtalemyndigheten innrømmet utlevering av graderte dokumenter fordi Sovjet satt på kompromitterende bilder av ham.

Treholt-saken: Kryssforhør i rettssaken mot Arne Treholt om Wien-bildene sammen med Titov. Aktor Lasse Qvigstad spør om Arne Treholts reaksjon da han ble vist bilder av seg selv sammen med mannen POT mente var hans kildefører fra KGB.

LYDOPPTAK: Hør Arne Treholt bli kryssforhørt om hvordan han skal ha måttet kaste opp under det første omstridte politiavhørt etter å ha blitt vist bildet som politiet mener avslørte ham som spion. På bildet som Politiets Overvåkingstjeneste (POT) tok i august 1983 sees Treholt sammen med KGB-general Gennadij Titov på gata i Wien.

Bildet over er et av de mest kjente knyttet til spionsaken mot Arne Treholt.

Etterforskere fra Politiets Overvåkningstjeneste (POT) tok bildet av Treholt sammen med KGB-general Gennadij Titov i Wien i august 1983, og bildet ble senere brukt som bevis for å vise at han deltok i spionmøter med mannen som ble regnet som KGBs sjef ved den sovjetiske ambassaden i Oslo.

Også under den omstridte første politiforklaringen til Treholt ble bildet et tema.

Les også: Hør Treholt nekte for å ha røpet statshemmeligheter
Les også: Arne Treholt: – Glad for at dette kommer ut
Les også: – Det er viktig at båndene slippes

I opptakene fra rettssaken konfronteres Treholt med hvordan han skal ha reagert under avhøret.

Rettssaken mot Arne Treholt

FORKLARTE SEG: Arne Treholt forklarte seg over mange timer i rettssaken som gikk for Eidsivating lagmannsrett i 1985.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

– Kan du huske at du ble vist et bilde tatt i Wien i august 1983, som viser deg sammen med Titov og Lopatin, spurte aktor Lasse Qvigstad i retten.
– Ja, svarte Treholt

– Kan du huske hvordan du reagerte da?
– Nei

– Politiet mener at du da satt en stund, stirret på fotografiet, ble urolig og så begynte å brekke deg. Så løp du ut på toalettet, forklarer aktor.

– Det husker ikke jeg, sier Treholt.

– Så kom du tilbake etter kort tid og sa mens du så på bildet: «Hva skal jeg si»

Hør opptaket fra retten der Arne Treholt kryssforhøres om at han måtte kaste opp da han så bildet i toppen av saken.

Ifølge aktor Lasse Qvigstad skal Treholt etter å ha kastet opp ha kommet med et tilbud til POT. Qvigstad sa i retten at Treholt skal ha sagt følgende i det første avhøret sitt:

«Skal vi ikke slå oss sammen og ta knekken på de svina.»

Heller ikke dette husket Treholt å ha sagt i avhør da han ble konfrontert med det under rettssaken. Selv mente Treholt at den dårlige hukommelsen rundt avhøret bare understreket at noe var galt med hele situasjonen da ordene ble sagt.


Aktor dro fram opplysninger om orgie fra omstridt avhør

Arne Treholt går ut av en drosje på Fornebu like før pågripelsen

PÅGRIPELSEN: Dette bildet ble tatt av POTs etterforskere like før Treholt ble pågrepet. Her går han ut av en drosje med en koffert under armen på vei til Wien. I kofferten fant politiet mange graderte dokumenter.

Foto: PST

Arne Treholt ble pågrepet på Fornebu den 20. januar 1984. Da hadde Politiets Overvåkningstjeneste (POT) fulgt med på politikeren og embetsmannen Treholt siden 1980.

Etter pågripelsen ble han ført til politihuset i Oslo der POT gjennomførte lange avhør med ham.

I dette første avhøret skal Treholt både ha innrømmet å ha gitt graderte dokumenter til sovjetiske agenter for penger, og at sagt at det hele startet med at kontakten hans ved landets ambassade i Norge fikk tak i kompromitterende bilder av ham.

Treholt trakk senere forklaringen, og i et brev til POT skrev han at det var flere trekk ved det han hadde sagt i det første avhøret som "han ikke kunne stille seg bak" lenger.

Kommentar: Korleis møtte Treholt skuldingane?

Aktor Lasse Qvigstad valgte likevel å legge til grunn detaljer fra politiforklaringen i sitt innledningsforedrag til retten den 25. februar 1985. I retten gjenfortalte aktor fra den omstridte politiforklaringen hvordan Treholt skal ha beskrevet en "lystig aften i Moskva i 1975".

– Treholt har forklart at han ved denne anledning ble med hjem til en privat leilighet, hvor det utviklet seg til noe av en orgie. Det skal ha vært flere kvinner til stede, sa Qvigstad i sitt innledningsforedrag.

Hør lydklipp:

I sitt innledningsforedrag under rettssaken mot Arne Treholt fortalte aktor Lasse Qvigstad om en fest der det skal ha blitt tatt kompromitterende bilder. Treholt skal ha forklart at KGB brukte bildene for å presse ham til å utlevere graderte dokumenter i sitt første politiavhør, men trakk senere forklaringen.

LYDOPPTAK: Hør aktor Lasse Qvigstad fortelle om festen som ble til «noe av en orgie» i sitt innledningsforedrag. Treholt skal ha forklart at KGB brukte bildene for å presse ham til å utlevere graderte dokumenter i sitt første politiavhør, men trakk senere forklaringen.

Aktor fortsatte så med å fortelle at Gennadij Titov senere skal ha forlagt Treholt bilder av denne kvelden, og at han i sin første politiforklaring skal ha sagt at det var bakgrunnen for at han begynte å utlevere graderte dokumenter til KGB-generalen.

Mener han forklarte seg i sjokk

Arne Treholt trakk noen måneder etter pågripelsen tilbake at han skal ha blitt presset til å utlevere graderte dokumenter på denne måten og andre opplysninger fra det første avhøret.

Med bakgrunn i dette reagerte den tiltalte svært sterkt på at aktoratet valgte å legge vekt på slike opplysninger i sitt innledningsforedrag ved rettssakens start i 1985.

Den tidligere politikeren og ansatte i Utenriksdepartementet mente det var helt feil, og kalte det en ærekrenkelse.

– Jeg synes at enkelte av de poengene som ble trukket frem i aktoratets fremstilling var av en slik karakter når de fremsettes offentlig at det er sterkt belastende og ærekrenkende, sa Treholt.

Hør Treholt forklare hvorfor han mener opplysningene om kompromitterende bilder er ærekrenkende:

Arne Treholt trakk noen måneder etter pågripelsen tilbake at han skal ha blitt presset til å utlevere graderte dokumenter slik han skal ha sagt i sitt første avhør. Hør Treholt forklare hvorfor han mener opplysningene om kompromitterende bilder er ærekrenkende.

LYDOPPTAK: Hør Arne Treholt gå aktor i rette etter at han hadde trukket fram hvordan Treholt skal ha innrømmet å ha gitt graderte dokumenter etter å ha blitt presset med kompromitterende bilder.

Treholt valgte å starte hele sin frie forklaring med å gå aktoratet i møte på flere punkter der han mente de tok feil. Et av punktene var bruken av den første politiforklaringen. Han mener selv at han var i sjokk og har flere ganger hevdet at han led av en form for «tilståelsessyndrom».

Politikeren og diplomaten sa i retten at det var som om hele verden falt sammen da han ble pågrepet, og beskyldte overvåkingspolitiet for å gjøre alt for å få en tilståelse ut av ham.

– Politiforklaringen ble gitt i et 15 timer sammenhengende avhør. Jeg ble ikke opplyst om at jeg hadde rett på advokat, og jeg fikk advokat først sju-åtte timer etter arrestasjonen etter at jeg selv hadde insistert på dette, sa Treholt.

Ifølge Treholt hadde han allerede før han fikk forsvarer gitt forklaringen med de opplysningene som han senere mente var feilaktige.