Arne Treholt: – Glad for at dette kommer ut

Arne Treholt er glad for at lydopptak fra rettssaken mot ham nå blir sendt ut til norske mediehus, men han mener det har tatt altfor lang tid å få lydbåndene frigitt. Selv har han ingen planer om å høre på opptakene.

Arne Treholt

Arne Treholt mener påtalemyndigheten har trenert behandlingen av pressens krav om å få tilgang til lydbåndene fra rettssaken.

Foto: Scanpix

– Det er positivt at dette kommer ut. Dette er lydbåndopptakene fra de åpne rettsforhandlingene som i sin tid var åpne for media og for publikum. Det er berettiget å spørre hvorfor det har tatt 28 år før disse blir frigitt, sier Arne Treholt til NRK.no.

Treholt-opptak

92 kassetter med i overkant av 70 timers lydopptak fra Treholt-saken skal digitaliseres og gjøres tilgjengelig for pressen.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Mandag blir første del av opptakene fra rettssaken gjort tilgjengelig for flere norske redaksjoner, og i løpet av de neste ukene skal også resten av opptakene fra de åpne rettsforhandlingene slippes.

Prosessen med å få tilgang til lydopptakene har tatt flere år, og fortsatt holder PST tilbake største delen av opptakene fra rettssaken «av hensyn til rikets sikkerhet».

– NRK og presseorganisasjonene ba om å få disse lydbåndene frigitt i 2006. Det har altså gått sju år med ørkenvandring mellom forskjellige institusjoner. Påtalemyndigheten, med det gamle aktoratet fra 1985, har kjempet innbitt for å unngå at det skal bli frigitt, hevder Treholt.

– Lite med rikets sikkerhet å gjøre

Treholt mener at begrunnelsen for å holde tilbake lydfilene ikke har holdt vann.

– Dette har etter mitt skjønn hatt veldig lite med rikets sikkerhet å gjør. Det har hatt veldig mye med å forsøke å legge lokk på hvordan enkelte representanter fra politiet og påtalemyndigheten har opptrådt i denne saken, sier han.

Spørsmålet om hvorvidt resten av opptakene også skal frigis skal behandles i lagmannsretten i løpet av høsten.

Saken har allerede vært oppe til behandling i høyesterett, men ble sendt tilbake til ny behandling lagmannsretten.

– Betyr det noe for deg personlig at disse lydbåndene nå frigis?

– Egentlig ikke. Jeg har hele tiden vært tilhenger av full åpenhet, også rundt det som skjedde i rettssaken. Hvis dette kan være et lite skritt i denne retningen, så er det positivt for meg.

Arne Treholt under rettssaken

Arne Treholt under rettssaken i 1985. Treholt sier han opplevde stemningen i rettssalen som fiendtlig.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

NRK har vært i kontakt med påtaleadvokat under Treholt-rettsaken, Lasse Qvigstad, ønsker ikke å kommentere kritikken Treholt kommer med.

– Jeg har ikke tenkt til å gå inn i noen diskusjon med Treholt nå, jeg forholder meg til domstolene. I juni ble det sagt at domstolene vil vurdere ytterligere avgraderinger, men det er departementene som må ta stilling til i hvilken grad, sier Qvigstad til NRK.no.

– Arbeidet med avgraderinger er påbegynt, men det er vanskelig for meg å ta stilling til dette. Det kan ta tid, for det er betydelig materiale det er snakk om, påpeker advokaten.

– Fiendtlig stemning

Selv har Treholt ingen planer om å fordype seg i opptakene fra rettssaken, som endte med at han ble dømt til 20 års fengsel for spionasje.

– Jeg kommer ikke til å høre på disse lydbåndopptakene igjen. Dette er ting som ligger langt tilbake i tid, og som for meg er historie. Dette er mer for kuriositetens skyld, og for at historikere og journalister som ikke hadde anledning til å følge denne saken i 1985 nå får anledning til å gjøre det, sier han.

De første lydopptakene som slippes, er fra de tre første dagene i retten. Treholt husker godt hvordan han opplevde nettopp disse dagene.

– Det som står veldig klart for meg er den veldig fiendtlige stemningen som rådde i retten, og som gjennomsyret holdningene til domstolen, til påtalemyndighetene og de som var til stede der. Dette var en slags siste krampetrekning i den kalde krigen. Det er det som sitter igjen som et sterkt inntrykk hos meg fra de første dagene, sier han.